Son yıllarda kim bilir kaç usta mekânı kapandı ve kapanıyor... Kapanmasa bile çoğu can çekişiyor. Yerlerine açılanlar beş para etmez demiyorum ama şunu söyleyeyim; revaçta olan mekânlar ustalığa değil teknolojiye dayalı. Türk mutfağı değil uluslararası mutfak... Daha çok franchise... Reklam yapabiliyorlar. Gençler de bu lezzetleri tutuyor, onlara değişik geliyor.
#Vedat MilorMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat Milorİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakPek çok yerde denediğim ve kendi restoranımda da yaptığım cağ kebabını ilk kez kendi şehrinde yedim, ‘tatari’ denilen az pişmişini tatma fırsatı da yakaladım. Aklınızsa olsun, doyduğunuzda garsonları uyarın çünkü siz “Dur” diyene kadar ‘cağ’lar masaya gelmeye devam ediyor. Belki çok iddialı gelebilir ama şimdiye kadar içtiğim en iyi ayak paça ve kelle paça çorbalarını da burada buldum. Giderseniz şalgam dolması ve lalanganın da tadına bakın.
#ErzurumKayak sezonu açılmışken ve bu sene yurt dışına gitmek hayal olmuşken ülkemizin harika kayak merkezlerinden biriyle açılışı yapayım dedim. İlk tercihimi Erzurum Palandöken’den yana kullandım. Geçtiğimiz hafta sonu kayak sezonuna dadaşlar diyarında giriş yaptım. Hava -20 derece olmakla beraber her gün güneşliydi. Aşırı soğuk olsa da çok keyifliydi.
#Erzurum-PalandökenErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatVan’da kadın girişimci Gül Çelik’in açtığı lokantada, Erzurum'un meşhur cağ kebabı, farklı konseptiyle Vanlıların damak tadına sunuldu. Açılışa katılan davetliler, 37 yıllık cağ kebap ustası Abdullah Korkmaz’ın yaptığı cağ kebabın tadına doyamadıklarını söyledi.
#Cağ KebabıKlipte yer alan dansçılar 55 saat aç susuz çalıştırılmış. Çölde, oldukları yerde yıkılıp yıkılıp tekrar kalkıyorlar ya... Rol değil, gerçekmiş. Toy klibi dansçıları yayınladıkları bildiride şöyle diyor: “Duyulmak, insanca koşullarda çalışmak ve verdiğimiz emeğe karşılık saygı görmek istiyoruz.”
#Mabelİstanbul’un griliğinden kaçıp biraz olsun nefes almak ve mahalle kültürünü yaşamak için en güzel birkaç adresten biri Kuzguncuk… Boğaz’ın kıyısında cami ve kilisenin yan yana yükseldiği, adım attığınız andan itibaren 19. yüzyıl İstanbul’unun kozmopolitliğini hissedeceğiniz ve hoşgörü ortamını sonuna kadar barındıran bir semt… Geçen hafta sonu Kuzguncuk’un sokaklarında kayboldum ve beklenmedik birçok sürprizlerle karşılaştım. İşte size ailecek nostaljik bir gezi yapacağınız Kuzguncuk gezi rehberi…
#Kuzguncuk Nerede?Kar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsNefesler tutuldu ve nihayet son zamanların en gözde seyahati için beklenen gün geldi çattı… İlk defa bir tatilimiz tren hareket eder etmez başlayacaktı ve biz altı çocuk, 10 yetişkinden oluşan 16 kişilik grubumuzla her anın tadını çıkarmaya kesinlikle hazırdık. Ankara’dan Kars’a çift yönlü olarak yapılan seferler tamı tamına 24 saat sürüyor. Özellikle bu seyahat şu sıralar karlar altında yapıldığından, aynı zamanda insanın içine huzur doldurup kendi içinde de bir seyahate çıkmaya olanak sağlıyor. İşte size tüm detaylarıyla Doğu Ekspresi ve Kars için hazırladığım gezilecek yerler rehberi...
#KarsSırtını Palandöken’e yaslamış Erzurum’un alametifarikası içinde barındırdığı pek çok güzellikte saklı. Bir yanınızda uluslararası kayak turnuvalarına ev sahipliği yapan Palandöken Dağı, bir yanınızda sayısız tarihi yapılarla dolu şehir merkezi… Ayrıca köşelerde bekleyen parmak ısırtan lezzetler de cabası… Şehrin yakınlarında bulunan Tortum Şelalesi, Oltu, Tepsicik göleti gibi doğa harikası yerler ise çok büyüleyici… Sizin için gezilecek yerlerden tadılacak lezzetlere kadar güzel bir Erzurum rehberi hazırladım…
#Erzurumİstanbul Ayazağa’da kurulan yöresel ürünler pazarı tozun, gazın içinde vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Sarıyer Belediyesi’nin izniyle bir hafta önce Ayazağa Mahallesi’nde güvercinleriyle ünlü parka yöresel ürünler pazarı kuruldu. Doğal ve yöresel olduğu iddia edilen ürünler 3 yol arasındaki parkta tozun-toprağın ve egzoz gazının içinde satılmaya başladı.
#İstanbul