Hepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.
#Hepatit CTürkiye, organ nakli operasyonu başarısında dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Ancak deneyimli uzman ve ileri teknoloji-altyapı ile nakil başarısı çok yüksek olsa da, Türkiye’deki hastaların önünde kocaman engel var: Kadavradan yeterli organ bağışı olmaması!
#Organ NakliKaraciğer kanseri, organın üzerinde gelişen kötü huylu tümörleri tarif etmektedir. Net bir belirtisi olmayan Karaciğer kanseri, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi bazı şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Peki, Karaciğer kanseri nedir ve belirtileri nedir? İşte, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden alınan veriler hakkında detaylı bilgiler
#Karaciğer KanseriHavalar yavaş yavaş ısınıyor, böcekler hareketlenmeye başladı. “Basit bir böcek ısırığı ne olacak ki” diyoruz ama her yıl böcek ısırığı sonucu yüz binlerce kişi hayatını kaybediyor. Oysa yapılacak basit ilkyardım müdahalesi ile onlarca hayatın kurtulması mümkün. Peki siz yaşadığınız bölgedeki riskler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte bölge bölge risk haritası...
#SağlıkHepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkKanser, dünyada en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri. Ancak uzmanlara göre basit yaşam tarzı değişiklikleriyle riski azaltmak mümkün. Sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, erken belirtileri dikkate alma bunlardan birkaçı...
#KANSER10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVIDSarısının akışkan kaldığı, tam ortasına ekmek banarak patlattığımız göz göz yumurtalara hayır demek çok zor olabilir ama yumurtalarınızı az pişirmenin sağlık açısından çok ciddi riskleri var.
#Sağlık“Basit bir soğuk algınlığı gibi başlıyor, burun ve geniz akıntısı, boğazda yanma ile devam ediyor, üstüne baş ağrısı ve öksürük de eklenince yatağa düşürüyor, bir türlü geçmek bilmiyor, tam geçecek gibi oluyorken tekrar başlıyor.” Son günlerde bu şikayetleri çevrenizdeki pek çok insandan duymuş ya da bizzat kendiniz yaşıyor olabilirsiniz. Kafamızı nereye çevirsek hasta olan birine denk geliyoruz. Vakalar o kadar arttı ki hastanelerin acil servilleri hasta dolup taşmaya başladı. Peki grip vakalarının bu kadar artması normal mi? Paniğe neden olacak bir durum var mı? İnfluenza neden bu kadar zor iyileşiyor? İlaç kullanmak gerekir mi? Antibiyotikler işe yarar mı? Prof. Dr. İftihar Köksal ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gültekin Akyol, son zamanlarda artan influenza vakarını değerlendirdi.
#SağlıkKış mevsimi bağışıklığımızı düşürüyor. Bu da grip, nezle gibi hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu kez sağlık profesyonellerine hastalıklarla nasıl başa çıktıklarını, bağışıklıklarını nasıl güçlü tuttuklarını sorduk. Uzmanlar şifa niyetine içtikleri çorbalardan stres attıran oyunlara uygulaması kolay öneriler verdi.
#SağlıkSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde, özellikle Ankara gibi soğukların sert geçtiği bir şehirde hamilelik sürecini daha sağlıklı ve konforlu geçirmek isteyen anne adayları için bazı öneriler paylaşmak istiyorum.
#Kış AylarıHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel Çaylar