Güncelleme Tarihi:
Böylece Türkiye’de sayıları 90 bine ulaşan kronik Hepatit C hastasının büyük bölümünün yüksek fiyat nedeniyle kullanamadığı yeni nesil bu ilaçlar, hastalığın bitmesinde umut olacak.
SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ DEĞİŞTİ
Sağlık Uygulama Tebliği’nin 35 maddesinde değişiklik yapan tebliğ 18 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kalp cerrahisi, ayakta tedaviler, fizik tedavi hizmetlerine yönelik değişikliklerin yer aldığı tebliğde en dikkat çekeni ise ‘ilaçlara’ ilişkin değişiklik oldu.
HEPATİT C TEDAVİSİNDE YÜZDE 90 BAŞARI SAĞLIYOR
Son yıllarda dünyada Hepatit C’nin tedavisinde yüzde 90 ila yüzde 100 oranında başarı gösterdiği öne sürülen üç ilaç geri ödeme kapsamına alındı. Bu ilaçlar, hastanın durumuna göre hekimin kararıyla SGK kapsamında 12 hafta süreyle ücretsiz kullanılabilecek. Ledipasvir ve Sofosbuvir etken maddeli ilacın piyasa satış fiyatı 40 bin, sadece sofobusvir etken maddeli ilacın fiyatı 35 bin ve ombitasvir, paritoprevir, ritonavir etken maddeli ilacın fiyatı ise 31 bin 600 lira iken SGK’nın söz konusu ilaçları Alternatif Geri Ödeme Komisyonu kararıyla daha düşük fiyattan kapsama aldığı belirtildi.
SİROZA KADAR İLERLEYEBİLİYOR
Kronik bir hastalık olan Hepatit C, siroz ve karaciğer kanserine kadar ilerleyebiliyor. Mevcut ilaçların hastalığı yok etme başarısı yüzde 40 ila 45 düzeyindeyken yeni nesil ilaçlarda bu oranın yüzde 90 ila 100’e çıktığı iddia ediliyor. Karaciğer nakillerine neden olan sirozun başlıca nedenlerinden olan Hepatit C’nin tedavi edilmesiyle sağlık harcamalarının da azalacağı belirtiliyor.
23 İLAÇ ÖDEME LİSTESİNE ALINDI
Yeni değişiklikle 23 adet yeni ilaç ödeme listesine ilave edilirken, fiyatı 28 bin 500 lira olan romatizma ilacı kanakinumab de geri ödeme listesine alındı.
HEPATİT C NEDİR?
Hepatit C Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. HCV genellikle kan yoluyla bulaşır. Hepatit C akut veya kronik olabilir. Akut Hepatit C mikroorganizma vücuda girdikten sonraki 6 ay içinde olan kısa süreli bir hastalıktır. Kişilerin çoğunda (%75-85) akut Hepatit C enfeksiyonu kronik Hepatit C enfeksiyonuna dönüşür. Kronik Hepatit C hayat boyu devam edebilen, ciddi sağlık sorunlarına (siroz, karaciğer kanseri) ve hatta ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Hepatit C için aşı bulunmamaktadır.
Hepatit C Nasıl Bulaşır?
HCV genellikle enfekte kişinin kanının kişinin vücuduna girmesi ile bulaşır. HCV şu yollarla bulaşabilir:
- Damar içi uyuşturucu kullanıcılarının iğne vb ekipmanları ortak kullanmaları ile- Sağlık çalışanlarının iğne batması kazaları ile
- Hepatic C taşıyan anneden doğan bebeğe bulaşabilir- Daha az sıklıkla ortak diş fırçası veya jilet vb aletlerin ortak kullanımı ile
HCV Hangi Yollar İle Bulaşmaz?
HCV aynı kaptan yemek yemekle, ortak gıda veya su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, havuza girmek, oyuncak ile oynamak, aynı araçta seyahat etmek vb yollar ile bulaşmaz.