Testus HristusHırlı yaratıcılığın olmadığı yerde hırsız yaratıcılığı ne gezer?

Güncelleme Tarihi:

Testus HristusHırlı yaratıcılığın olmadığı yerde hırsız yaratıcılığı ne gezer
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde çeşitli gazeteler üç ayrı hırsızlık haberine yer verdi... Hem de manşetten... Bunlardan birinde ta Özal hükümetinin başlattığı zorunlu tasarrufla çalışanların on yıl soyulduğu belirtiliyor ve eğer Devlet, Tasarruf Teşvik Fonu ile topladığı paraları iyi işletseydi şimdi bu tasarrufların toplamının 4,4 katrilyon Türk Lirası olacağı söyleniyordu... Oysa bu paranın şimdi 700 trilyon olduğu açıklanmıştı... Habere göre bu durumda vatandaşın 3,7 katrilyon lirası soyulmuştu... İkinci hırsızlık haberi de yine manşetteydi: Ankara Belediye Başkanı Gökçek'in "Yoksullara yemek yardımı" projesiyle Refah'a yakın bir şirkete 300 milyar lira açıktan kazandırdığı söyleniyordu. Yani yine halktan kesilen paralar halkın yararına değil başka ceplere aktarılmıştı.... Üçüncü manşette de yine bir "aktarma" haberi vardı... Bu daha önceki Mercümek olayına pek

benziyordu... İddiaya göre Libya'nın Çeçenistan'a verilmek üzere Refah'a verdiği 10 milyon dolar Çeçenistan'a aktarılmamış ancak Çeçenistan paranın peşine düşünce örtülü ödenekten iki milyon dolar Çeçenistan'a aktarılmış. Paranın gerisi için de Erbakan'ın parasıyla kurulan bir şirketin sahte faturalar düzenlediği söyleniyordu... Yani Çeçenistan'a gidecek paralar birilerinin cebine, bizim cebimizdeki paralar da Çeçenistan'a.... Bunlar bizim paralarımızdı... Bizde cinayetlerin failleri meçhule gönderilirken hırsız "meçhul"ler hesabın nasıl olsa sorulmayacağını bilmenin özgürlüğüyle hırsızlıkta bile yaratıcı davranmıyordu... Hırsızın işi çok basitti: Alıyor, götürüyor, alıyor aktarıyordu... Para bu kadar kolay götürülürse, sanat eserleri, fikirler su içinde götürülmez mi diyerek ''türlü çeşit' hırsızlık testusumuza buyur ola bu kez de...

1 En şairane hırsızlık ile başlayalım testusumuza... Edebiyatımızda saptanabilmiş ilk espritüel hırsızlık Mevlana'nın Mesnevi'sinden yapılmış güya... Bir bakıma şair-i muhterem o kadar espritüel ve pişkinmiş ki, "Esrarımı Mesnevi'den aldım / Çaldımsa da Miri Malı çaldım," diyerek olayı yine şairane bir biçimde itiraf etmiş... Kimmiş bu şair?

a. Neyzen Tevfik

b. Şair Eşref

c. Şeyh Galip

d. Aşık Veysel

2 Mevlana adına yapılan aşağıdaki hırsızlıktan Mevlana'nın haberi yok... Mevlana'nın adı geçmeyegörsün herkes tek bir ağızdan "Gel,gel,ne olursan ol gel / İster ateşperest, ister Hıristiyan..." diye türküye başlar... Bu dizeler gerçekten Mevlana'nın mı?.. Tarih ve Toplum Dergisinde Coşkun Üçok'a göre, resmi edebiyatçıların Mevlana'nındır diye yutturduğu bu dizeler gerçekte kime aitmiş?

a. William Shakespeare

b. Yunus Emre

c. Ebu Sa'id bin Ebi'l-Hayr

d. Şems-i Tebrizi

3 Hırsız polis oyununu biliriz... Hırsız politikacıyı da... Peki hırsız başkana ne demeli? Fransa devlet başkanı Mitterand'ın bir müze hırsızı olduğunu biliyor muydunuz? Bu zat, çağdaş Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilen Puşkin'in Amboise Şehir Müzesi'nde bulunan ünlü düello tabancalarını ülkesine konuk olarak gelen bir devlet adamına hediye etmek istemiş, ancak müze yetkililerinden olumlu yanıt alamayınca da gizli servise cebellezi ettirmiş. Mitterand'ın bu tabancaları cebren ve hile ile hediye ettiği ünlü devlet adamı kimdi?

a. Enver Paşa

b. Evren Paşa

c. Gorbaçov

d. Margaret Thatcher

4 En "bit"li hırsızlık hangisi? Kuşkusuz ne Beatles kastediliyor burada ne de bit pazarından hırsızlık... Biliyorsunuz bit, ya da "byte" bilgisayarın küçücük birimlerinden... Daha ülkemizde pek yaygınlaşmadı ama Batı'da çok yaygın bir hırsızlık türü var... Bilgisayar hırsızlığı... Bu, ülkemizde bilgisayarı sırtlayıp götürme şeklinde uygulanıyor olsa da bilgisayar hırsızlarının asıl amacı depolanmış bilgileri kendileri yararına kullanmak ya da sistemi sabote etmek... Bu yaramaz çocukların sistemin kilitlerini kırmak için kullandıkları programlara bilgisayar jargonunda ne ad veriliyormuş?

a. Truva Atı

b. Cookie

c. Virüs

d. Hiç biri

5 En yeni hırsızlık tanımları çok eğlenceli altbaşlıklar yaratmıyor mu? Yasa koyucuların hırsızlık olgusunu tartışırken ortaya attıkları çok ilginç fikir ve tanımlamalar var. Örneğin çalmaya fırsat bulamadan evde "somyanın altında" yakalanan hırsızın durumu ve ona uygulanacak ceza nedir?

a. Eksik kalkışma - Pek hafif değere ilişkin ceza

b. Büyük şansssızlık - Ağır kötek

c. Beceriksizlik - Ağır hakaret

d. Seni bana Allah gönderdi...

6 Efendim bir de organ hırsızları var... Hakkın rahmetine kavuşmuş kişilerden, "Nasıl olsa onların işine yaramıyor, bari bizim kesemiz dolsun," mantığından hareketle birtakım organlar rızaları dışında, "postmodern" araklamayla alınıyor... Üstelik şu Allah'ın işine bakın ki merhumun vasiyetinde özel bir madde yoksa ve bu işin para karşılığı yapıldığı kanıtlanamadıkça hırsızlara ceza vermek de mümkün olmuyor. Peki bu organik hırsızların en çok rağbet ettiği organ hangisi acaba?

a. Testis

b. Böbreküstü bezleri

c. Şuuraltı tezleri

d. Göz

7 The Beatles'ın çok ünlü bir şarkısı Liverpool'da bir sokağın adını taşır... Bunu öğrenen Bitlomanyaklar durur mu, sokağın tabelasını mütemadiyen çalmaya başlarlar. Bu problemle başa çıkamayacağını anlayan belediye, sonunda çareyi ziyaretçilere bedava sokak tabelası dağıtmakta bulur... Bu sokağın adı nedir?

a. Pürtelaş

b. Penny Lane

c. Downing

d. Sorma Gir

8 En sanatçı ruhlu hırsız Vincenzo Perruggia 1911'de dünyanın en paha biçilmez sanat eseri olan Mona Lisa'yı Louvre Müzesi'nden çalmış, ancak iki yıl sonra yakalanmıştı. Sanatı mı yoksa parayı mı daha çok sevdiği hiç anlaşılamayan bu hırsız, sanatını icra ederken teknik bir sorunla karşılaşmıştı. Çünkü Mona Lisa tuval üzerine yapılmış bir tablo değildi. Peki Leonardo abimiz bu tabloyu neyin üzerine boyamıştı?

a. Mona Lisa'nın fotoğrafının üzerine

b. Louvre Müzesi'nin duvarları üzerine

c. Tahta üzerine

d. Bu tablonun aslı bir vitraydı, duvara ışık olarak yansımaktaydı.

9 Hırsızlık Şarlo dahil bütün sinemacıların "senaryo-i adiyyesi" sayılmaz mı? Woody Allen'ın 1969'da yönettiği ilk filmlerinden biri bir hırsızın hayat hikayesiydi. Filmin adı neydi?

a. İki yüzlü ensesi kalın kaba hırsızlara karşı yaratıcı hırsızlıklar

b. Bağdat Hırsızı

c. Bisiklet Hırsızları

d. Parayı Al ve Kaç

10 Peki, en sert bilekli ama en yufka yürekli hırsız kimdi acep? Çalardı ama kendisi için değil. Efsaneye göre 12 ve 15. yüzyıllar arasında yaşadığı söylenen bu iyi yürekli kanun kaçağı zenginden alıp fakire verirdi. Saksonların Normanlara karşı direnişinin bir simgesi olarak birçok sanat eserine ve son zamanlarda da Kevin Costner'a konu olan bu ünlü hırsızın adı neydi?

a. Arsen Lüpen

b. Cingöz Recai

c. Al Capon

d. Robin Hood

11 Bir tek adamın çalabildiği en büyük şey ne olabilir? Bu soru Guinness'ten... Bir deve, bir fil ya da bir TIR mı diyorsunuz? Çıkın efendim çıkın... Lütfen iyi düşünün ve cevap verin, yalnız bir tek kişi tarafından, William Kennedy adlı biri tarafından çalınan en büyük nesne, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre nedir?

a. Özgürlük Heykeli

b. Bosna Hersek'in güzel kenti Mostar'daki yaşamasanatı

c. Babil Kulesi

d. 1966'da 10639 grostonluk bir tankeri "cebellezi" etmişti.

12 Hırsızlık tarihinin süper starlarından John Dillinger bir yıl içinde ünlü Amerikalı soyguncu Jesse James'in 16 yılda soyduğu kadar banka soyarak adeta bir halk kahramanı olmuştu. 1934'te "Bebek Yüzlü" Nelson ile birlikte giriştikleri The First National Bank'in soygunundan sonra FBI tarafından "bir numaralı halk düşmanı" ilan edilen bu hamarat adamın asker kaçağı olması nedeniyle bırakmak zorunda kaldığı asıl mesleği neydi acaba?

a. Zırhlı araç şoförü

b. Beyzbol oyuncusu

c. Umumhanede piyanistlik

d. Banka veznedarı

Yanıtlar: 1) c, 2) c, 3) c, 4) a, 5) a, 6) d, 7) b, 8) c, 9) d, 10) d,11) d, 12) b

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!