Karaciğer kanseri nedir? Belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Karaciğer kanseri nedir Belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 17:40

Karaciğer kanseri, organın üzerinde gelişen kötü huylu tümörleri tarif etmektedir. Net bir belirtisi olmayan Karaciğer kanseri, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi bazı şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Peki, Karaciğer kanseri nedir ve belirtileri nedir? İşte, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden alınan veriler hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Karaciğerin kendi hücresinden kaynaklanan kötü huylu tümörlere karaciğer kanseri denir.

Şikayetleri ve Bulguları: Özgün bir bulgusu yoktur. Kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması, karın sağ üst tarafında ağrı, dolgunluk hissi gibi bulgular görülür.

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Erken tanının temel şartı bu konuda deneyimli bir doktorun şüpheciliğidir. Karaciğer kanseri büyük boyutlara varmadan özgün şikayetlere neden olmaz. Şikayetler genellikle diğer hastalıklar ile karışır. Risk faktörlerine sahipseniz (Hepatit B virüs enfeksiyonu, Hepatit C virüs enfeksiyonu, Hepatit D virüs enfeksiyonu, siroz, genetik metabolik hastalıklar, hemakromatozis, Wilson) doktorunuz gerekli tetkik ve görüntülemeleri yaptırmalıdır. Ultrasonografi (USG), bilgisayarlı tomografi (BT), magnetik rezonans (MR) görüntüleme başvurulacak görüntüleme yöntemleridir. Alfa feto protein(AFP) tayini kanda yapılabilen bir tümör belirtisidir.

Haberin Devamı

Tedavisi  İçin  Neler  Yapılmalıdır: Cerrahi  yöntemle  tümörün  çıkarılması  en  etkili  tedavi  yöntemidir. Cerrahi tedavinin yapılabilmesi tümörün evresine, etrafa yayılım olup olmamasına ve hastada bir kronik karaciğer hastalığı var ise bunun derecesine bağlıdır. Cerrahi uygulanamayan vakalarda kemoembolizasyon, kemoterapi, alkol enjeksiyonu, radyofrekans ablasyonu gibi yöntemler kullanılabilir.

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir: Hepatit virüsleriyle enfeksiyondan kaçınmak, alkol tüketiminden uzak durmak, normal kiloyu korumak gerekir.

BAKMADAN GEÇME!