Dünyanın en ünlü ikram kuruluşu DO&CO uçaklardaki başarısını bir kez daha yeryüzünde gösterdi. Bu yıl Abu Dhabi’de düzenlenen 2023 Grand Prix’inde 20 binden fazla konuğa yemek verildi. Bir butik restoran düzeninde verilen yemekler yerinde imal edildi. DO&CO’nun patronu Attila Doğudan yerel ürün, taze yemek kültürünü bu kez tam anlamıyla uçaklardan yere indirdi.
#DO&COİtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesinde fiyatları makul ve yemekleri çok iyi epey lokanta var. Antichi Sapori ve arkasındaki isim Piero Zito günümüzde geçerli başarı normlarının tam zıddı özelliklere sahip. Hikâye anlatarak insanları etkilemeye çalışıp gözlerini boyamak yerine ürün kalitesiyle mideleri bayram ettirip gönülleri fethediyorlar.
#PugliaAdını Roma mitolojisinde bereket, özgürlük, doğal hayat, ormanlar ve kaynaklar tanrıçası Feronia’dan alan Güzelçamlı’daki Feronya Restaurant, yörenin doğal ürünlerinden şef ustalığıyla hazırlanan yemekleri, olağanüstü panoramik doğa manzarası eşliğinde adeta bir bolluk festivaline dönüştürüyor.
#1Çizme’nin şimdiye kadar kendi halinde yaşayan bölgesi Puglia’nin vaatleri ortada: Makul fiyatlar, samimiyet, sade ve saf lezzetler, harika kumsallar ve deniz… Puglia kendini saklı tutmayı başarmış bir yıldız. Çok sevdiğim bu bölgeye bu kez dünyaca ünlü Altamura ekmeğinin peşinden gittim.
#SeyahatPeynir, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı. Ayrıca dünyada çok fazla çeşidi bulunan yiyeceklerden... Burrata da zahmetli yapımı ve harika lezzeti ile bunlardan biri. Peki burrata nedir? Burrata peyniri nasıl yapılır? İşte burrata peyniri ile ilgili merak edilenler...
#Burrata NedirPandemi öncesi keyif aldığım yemeklerden biri ‘dana kaburga’ üzerine uzmanlaşmış olan Markus Prime Ribs isimli sevimli lokantadaydı. Bu dönemde, tavsiye edeceğim yemeği olan lokantaları yazmak istiyorum. Markus da kaburgalarında yurtdışı ortalamasını tutturuyor.
#YazarTürkiye’de yabancı mutfağı temsil etmeye çalışan lokantaları çok fazla zorluk bekliyor. Dolayısıyla eldeki imkânlarla en iyisini yapmaya çalışanları kayırmakta sakınca görmüyor, bir anlamda çifte standart uyguluyorum. Gayrettepe’deki Trattoria Serenzo da onlardan biri...
#Trattoria Serenzoİtalya’nın kuzey batı köşesinde, Slovenya sınırındaki Trieste’nin alametifarikası sert esen poyrazı. Karst bölgesinin kalker tepelerinde bir zamanlar dinozorlar, Neandertal canlılar dolaşırmış. Altın Sal ile Altın Post’un peşinde yolculuk yapan Arganotlar’ın efsaneleri hâlâ anlatılıyor. Yenilik rüzgârının şehre taşıdıkları arasında bir başka ünlü isim yazar James Joyce. Yeni high-tech fotoğraf müzesi, marina yakınlarındaki hızla genişleyen eğlence bölgesi Portopiccolo, tarihi kiliseler, tablo gibi pizzalar, saraylardaki görkemli müzeler, klasik Avusturya kafeleri, sempatik balık restoranları… Tüm bunlar Trieste’de unutulmaz bir Adriyatik deneyimi yaşatıyor.
#TriestePetrol kralı Henry Flagler’ın 130 yıl önce timsah dolu Lake Worth ormanlarını trenle erişilir hale getirip, lüks otellerle donatmıştı. O tarihten bu yana Palm Beach, jet sosyetenin Florida sahillerindeki mekanı. Skandal, mücevher ve şansın en iyisi, en büyüğü orada. 25 kilometrelik alan süper lüks villalar, görkemli bahçe ve otellerle dolu.
#Seyahatİtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizzanın “en ince” formuyla hazırlanan sunumu, zengin alternatifli cheesecake’leri ve farklı aromalarla tatlandırılan salatalarının yanı sıra Denizli’den gelen yufkalarla hazırlanan bükme ve muskaları meşhur İtalyan “Burrata peyniri” ile eşsiz kahvaltı sofrasında buluşturan HUQQA, doğu ve batı sentezlerinin harmanlandığı konseptiyle misafirlerini ağırlıyor...
#Boğaz’Da Keyfin Ve Lezzetin Yeni Adresi; HUQQASon dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge Akgün