Burdur, Güneybatı Anadolu Bölgesinde bulunan bir yöremizdir. Burdur ilimiz Akdeniz’in iç kısmında yer almaktadır. Tarihi oldukça eskiye dayanan Burdur ili Lidya ve Hitit egemenliklerinin altında da yaşamıştır. Burdur ilinde gezip görebileceğiniz pek çok yerde vardır. Son zamanlarda özellikle Salda Gölü ile tanınan ilin, zenginde bir mutfak kültürü bulunur.
#Burdur YemekleriBurdur'da yaşayan Fatma Şimşek (74), 100 binde 1 kişide görülen 2 yıldır kendisine yiyip içme zorluğu yaşatan Akalazya hastalığından geçirdiği ameliyatla kurtuldu. Şimşek, “En çok istediğim bir bardak suyu tek seferde içebilmekti, şimdi içebiliyorum şükürler olsun" dedi. Akalazya hastalığının ameliyat aşamasına gelmesinin pek sık görülmediğini belirten Doç. Dr. Gömceli, 'Şu anda gayet iyi ve istediği her şeyi yiyip içebiliyor. Bu ameliyatın özelliği hem kapalı olması, hem de çok nadir görülen bir hastalık. Bu hastalık yaklaşık 100 binde 1 görülüyor.' ifadelerini kullandı.
#AntalyaDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriAile Meclisi bu hafta iki hekimin, CHP Burdur Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Mehmet Göker ile eşi İlkin Göker’in Burdur’daki evine konuk oluyor. Sosyal mesafeye uyarak merhabalaşıyoruz. Önce ateşlerimiz ölçülüyor, sonra ellerimizi yıkıyoruz ve kolonyalanıyoruz. Tanışmalarını birbirlerinin gözlerine bakarak anlatıyorlar. Mehmet Göker, “Yeniden mi âşık oluyoruz ne” diyor.
#GazetehaberleriBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonYeşim ve Özkan Kara çifti yollarda olan iki gezgin. Onların evlenirken hayallerinde ‘sade ve özgür’ bir yaşam vardı. Önce Türkiye’de dolaşmaya başladılar. Denizli’de tanıştıkları Elif Teyze ve Mehmet Amca’nın kendi tasarladıkları karavanı görünce ‘hayallerindeki yaşam’ı buldular. Amerika’ya gidip bir karavan satın aldılar. Şu sıralar Meksika’dalar. Kara çiftiyle yaşadıkları serüveni, nasıl böyle bir karar verdiklerini konuştuk.Serkan OCAK / serkan.ocak@hurriyet.com.tr
#KaravanMutfağımızın dünyada yeri nerede? Geçmişi nedir? Geleceği var mıdır? Kimi bilerek, kimi bilmeden ahkâm keser. Kimi birkaç asırlık kebabın şarapla iyi gideceğini söyler... Bu hafta size, 2016’da tadına bakmanız gereken geleneksel lezzetleri sıralayacağım. Tatlarına bakarsanız, yukarıdaki sorulara rahatlıkla yanıt verebilir, bilerek ukalalık yapmış olursunuz.
#Geleneksel Lezzetler2009’un 6 Mart’ında tutuklandı Mustafa Balbay. Üç buçuk yıldır Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanıyor. Halbuki, bayram günü olan bugün anne ve babasının ziyaret ederdi, hep böyle yapmıştı. Gittik, Melek Teyze ile Fevzi Amca’yı biz ziyaret ettik
İstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.
Asıl mesleği tıp doktorluğu olan Oğuz Erkara bir lokantaya gittiğinde sadece karın doyurup, hesap ödemekle yetinmeyenlerden. Yiyip içtikleri onun olsun, gördüklerini anlatmaya karar vermiş. Türkiye’nin en eski lokantalarından 100 tanesinin tarihçe ve hikayelerini araştırıp ‘100 Tarihi Lokanta’ adlı bir kitaba dökmüş. Sebep; Türk lokanta kültürüne duyduğu büyük merak
Ankaralı lezzet düşkünleri iftar sofralarını yöresel lezzetlerle süslüyor. Başkent’e özgü tadların yer aldığı sofralardan diğer şehirlerin vazgeçilmezleri de eksik olmuyor. Şanlıurfa’dan İzmir’e, Antalya’dan Aydın’a kadar birçok yöresel lezzeti de sofralarına taşıyan Ankaralılar, değme aşçılara taş çıkarıyor.
Türkiye’de en çok istihdam yaratan 13’üncü, İSO’nun en büyük 500 sıralamasında ise 157’nci sırada yer alan toplu yemek şirketi Sofra Grubu’nun Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin “Kriz istisnasız tüm sektörleri etkiledi. Krizin nabzını tutuyoruz. Aralıkta ekonomi burnunu kaldırdı. Son 3-4 aydır yüzde 5 artış var” dedi.