Güncelleme Tarihi:
Muğla ve ilçelerinde yaşayan Yörükler, atalarından kendilerine miras kalan kültürlerini yaşatmak için mücadele ediyor. Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Muğla, Denizli, Aydın, Isparta, Burdur, Isparta, Antalya, Mersin ve Fethiye'nin yaylalarında geçiren Yörüklerin ilkbahar mevsimiyle başlayan zorlu yolculukları devam ediyor.
At, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini sürdüren Yörükler, yaşatmaya çalıştıkları kültürleri ile yerli ve yabancı araştırmacıların ilgi odağı oluyor.
Yörüklerin yaşamının ayrılmaz bir parçası hayvancılık. Yörükler, göç sırasında yaylada uzun süre kalmayı tercih ediyor. Bunun en önemli nedeni hayvanların yaylada iyi beslenebilmesi.
Yörüklerin göç yolculuğu, bölgelere göre değişse bile ortalama 45 gün sürüyor. Yörüklerin bir kısmı kar düşene kadar yaylalarda kalıyor.
YAYLADA YÖRÜK ŞENLİĞİ
Yörüklerin zorlu yolculuğu sürerken, Muğla'nın Yılanlı Yaylası'nda 4. Yörük Türkmen Kültür Şenliği düzenlendi. Şenliğe Uşak, Burdur, Isparta, Antalya, Muğla, Aydın, Denizli ve Fethiye'de yaşayan Yörükler ile aileleri katıldı.
Yörük şenliği nedeniyle yaylanın farklı noktalarına kurulan 12 kıl çadırda Yörük kültürü ve yemekleri tanıtıldı.
Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenliğe yaklaşık 25 bin kişi katıldığını belirterek, “Vatandaşlarımıza Yörük kültürünü en iyi şekilde yaşatmak için uğraşıyoruz. Bizim amacımız kaybolmaya yüz tutmuş geleneğimizi yaşatmak. Yörük kültürü artık göçmekten ibaret değil, Yörük kültürü doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültür. İnşallah ileri ki yıllarda bu şenliğin daha geniş kapsamlısını yapacağız” dedi.
Aydın Yörük Efe Kültür Derneği üyeleri de yaptıkları gösterilerle özellikle şenliği izleyen turistlerin ilgi odağı oldu. Dernek Başkanı Muhsin Aydoğdu, amaçlarının Efelik kültürünü gelecek nesillere taşımak olduğuna işaret ederek, “50 kişiden oluşan bir grubumuz var. Yörük, Türkmen ve Efe kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenen kültürel etkinliklere katılıyoruz” diye konuştu.
YÖRÜK DÜĞÜNÜ VE GÖÇÜ
Yılanlı Yaylası'nda düzenlenen Yörük Türkmen Kültür Şenliği kapsamında unutulmaya yüz tutan geleneksel “Yörük Göçü” de canlandırıldı.
Yaklaşık 50 kadın, çocuk ve erkek tarafından canlandırılan göç sırasında, ovaya kurulan çadır, yaylaya göç kararının alınmasının ardından söküldü ve develere yüklendi. Yılanlı Yaylası'na göç eden aileler, keçi, koyun, at, deve ve eşekleriyle yaptıkları yolculuğun ardından Yörük Kültür Şenliği'nin yapıldığı bölgeye ulaştı.
Şenlik kapsamında “Yörük Düğünü”nü de canlandıran Yörükler, “gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, damat tıraşı” ile izleyicilerin beğenisini kazandı.
Bu arada yaylanın farklı noktalarına Yörük çadırları kurulurken, çadırlarda bağlama eşliğinde türküler söylendi.