Paylaş
URAK Türkiye Rekabet Sıralaması’nda 41. sırada yer almasına rağmen iş “Ticari Beceri”ye gelince 62. sırada olan Burdur Çinli kaynıyor.
Kaldığımız Grand Özeren Oteli’nin en büyük müşterileri Çinliler.
Çinli, Burdur’a mermer almayı geliyor.
Antik dönemlerin en güzel şehri Sagalassos ya da şehrin tek görülecek yeri Burdur Müzesi’ne uğrar mı bilmem ama neticede blok blok mermer alıp ülkesine götürüyor.
Melleketinde, mermerin en ince levhasını, tozunu değerlendirip ABD’ye satıyor.
Peki 75 mermer ocağıyla, 100 mermer fabrikasına sahip, 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Burdur neden Çin’in yaptığını yapamıyor?
Cevabı Çin’de mermer fabrikalarını incelemiş olan Tureks Mermercilik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Cavit Turunç veriyor:
“Burdur’un marka olmuş “Bej Mermeri”ne Çin ve Hindistan’dan büyük talep var. Genellikle blok satıyoruz. Oralarda işleniyor. Bizde ham madde var ama işçilik, enerji ve teknoloji tarafı zayıf. Çinlilerde bu alanlarda bizden çok ilerde”.
Mermer işlenip ihraç edilse bile hammaddede kayıp fazla, verimlilik düşük.
O zaman insan sormadan edemiyor?
Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “altın devrini yaşıyor” dediği mermercilikte neden kalifiye işçi yetiştirmiyoruz?
Neden tasarım işine ağırlık vermiyoruz?
Mermer ocaklarını ve fabrikalarını Turunç’un dediği gibi neden daha verimli bir hale dönüştürmüyoruz?
Böyle yapmadığımız için Çinli gelir Burdur’dan mermeri alır katma değeriyle ABD’ye, AB’ye satar.
Nafiz Karadere’ye 3 soru
• Garanti Anadolu sohbetleri 10. yılında amacına ulaştı mı?
Şehirlerin ekonomik geleceklerini tartıştığımız Anadolu Sohbetleri bugüne kadar 61 ilde 83 kez toplandı. Yılda ortalama 8 ile gidiyoruz. Fındık ve turizm nedeniyle Trabzon ile Antalya’ya her yıl gittik. Gittiğimiz illerde fark yaratıyoruz. Mersin ve Samsun’da lojistik konuştuk. Konuşmacımız her iki il için 5 yıllık master plan yaptı. Antakya bizden sonra turizm stratejisini ortaya koydu.
• Piyasadaki durgunluk KOBİ’lere nasıl yansıdı?
Türkiye’de iç piyasa yüzde 2 küçüldü. İhracatta payları sınırlı olan KOBİ’ler iç piyasa küçülünce sıkıntıya girdi. Garanti geçtiğimiz yıl KOBİ kredilerinde yüzde 35’lik büyüme kaydetmişti. Yıl sonunda yüzde 20-22’lerde kalacağımızı tahmin ediyorum. Bu oran bankacılık sektöründe ortalama yüzde 8. KOBİ’lerin kredilerini ödememe oranı yüzde 3.11. Böyle giderse yüzde 3.20’leri buluruz. Sahadan olumsuz sesler geliyor.
• Kadın girişimcilere kredi desteğiniz ne durumda?
Daha çok kadının kendi iş yerlerini kurmaları için çalışmalarımız sürüyor. Şimdi Boğaziçi Üniversitesi’yle birlikte kadın girişimcilere “kurumsallaşma”, “inovasyon” ve “sürdürülebilir şirket yönetimi” eğitimi vereceğiz. 6 yılda kadın işletmelerine 486 milyon kredi verdik. Kadınlara “pozitif ayrımcılıkla” sektörün en ucuz kredisini veriyoruz.
Sagalassos modeli
SAGALASSOS’a daha önce Aygaz’ın sponsoru olduğu Antoninler Çeşmesi’nin açılışı için gitmiştim.
Unesco Dünya Mirası Listesi’ne aday Sagalassos kazılarını Prof. Marc Waelkens başkanlığında Belçika Leuven Üniversitesi yürütüyor.
Kazı ekibindeki ODTÜ’lü mimar Ebru Torun, ünlü antik şehre, yamacındaki Ağlasun ilçesinin de sahip çıkması için bir “yerel kalkınma modeli” geliştirmiş.
Leuven Üniversitesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Mehmet Akif Ersoy Meslek Yüksek Okulu’nun da desteklediği projenin en önemli ayağı “yemek kültürü”.
Son olarak “Güneşin ve Ateşin Tadı-Gaziantep Yemekleri” kitabını yayınlanan yemek yazarı Aylin Öney Tan’ın da katkılarıyla antik çağlardan bu yana gelen lezzetleri tattık.
“Göce Sarması”, “Haşgeşli Kümbe”yi tatmakla kalmadık arkeologlara göre 2 bin yıl öncesine uzanan “kırmızı buğday”ı da gördük.
Mehmet Akif Üniversitesi’nden Doçent. Salih Ceylan’dan öğrendiğime göre, yüksek okulda Türkiye’de ilk kez “Kültürel Miras” dersi verilecek.
Paylaş