Ülkelerin, insanların tarihi olduğu gibi mekanların da tarihi vardır. Yemekçilik sektörünün en önemli mekanları olan lokantaların da tabii.
İşte “100 Tarihi Lokanta” kitabında Türkiye’deki en eski lokantalardan seçmeler yapan Oğuz Erkara’nın amacı da bu. Lokantaların hikayelerini gün ışığına çıkarmak.
Asıl mesleği doktorluk olan Erkara, Burdur’da doğmuş. Çocukluğunda Anadolu’da gittiği lokantaları büyük bir ilgiyle izlediğini ve en büyük zevkinin lokantalara gitmek olduğunu söylüyor. Ve ekliyor: “Belki de köy çocuğu olduğum için lokantaya gitmek benim için çok büyük bir hadiseydi. Kasabadaki lokantalar benim Disneyland’ımdı. O zamanlar yazılı mönüler de yoktu, garson tepemize dikilip günün yemeklerini sayardı. Söyledikleri bana şiir gibi, tiyatro gibi gelirdi. Tezgahtaki yemekleri, fırındaki pideleri ve ızgaraları ilgiyle izlerdim”
Uzun süren araştırmalar sonucu tarihi sayılabilecek lokantaları tespit etmiş ve başlamış bu lokantaların hikayelerini öğrenmeye. Öğrendikleri ve tanıştığı insanlar onu başka başka lokantalara yönlendirmiş ve böylece ortaya “100 Tarihi Lokanta” çıkmış.
Cinius Yayıncılık’tan çıkan kitaptaki en eski lokanta 1833’te kurulan Isparta’daki Hacıbenlioğlu Kebap. Tanıdık lokantaların ilginç hikayelerine de yer vermiş Oğuz Erkara kitabında. Bu lokantalardan bazılarını sayarak son verelim yazımıza ve meraklıların mutlaka okumasını tavsiye edelim. İşte kitapta hikayeleri anlatılan lokantalardan bazıları: Cumhuriyet Lokantası, Develi Kebap, Hacı Abdullah, Hacıbey, Hünkar, İsmet Baba, Kanaat, Krepen’deki İmroz, Liman Lokantası, Lale İşkembecisi, Konyalı, Pandeli, Refik, Rejans, Safa Meyhanesi...
Peynirli Meriç Tatlısı
Tuzsuz lor (veya tuzsuz peynir) ve tozşekeri derin bir kaba koyun. Yumurtaları kırıp yumuşamış yağı ilave edin. Karbonat ve vanilyayı ekleyip bir taraftan yoğururken, bir taraftan da un ilave etmeye başlayın. Oldukça yumuşak ve çok hafif elinize yapışacak bir hamur elde edeceksiniz. Fırın tepsisine fırın kağıdı yayın ya da tepsiyi 2-3 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın.
Hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Üzerlerine hafifçe bastırıp tepsiye aralıklı olarak dizin. 5 dakika önceden ısıtıp 160 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 35-40 dakika, kenarları hafif sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın.
Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte, sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. Soğuyan tatlıları derin bir kaba yerleştirip üzerine sıcak şurubu aktarın.
Tatlıları arada sırada çevirerek şurubu iyice çekmeleri için 30 dakika kadar bekleyin ve servise sunun.
Malzeme listesi
500 gr tuzsuz lor peyniri (yaklaşık 2 su bardağı) 2 adet yumurta 125 gr yumuşamış bitkisel margarin (Becel kullanmanızı tavsiye ederim) 1 tepeleme çay kaşığı karbonat 1 paket vanilya ½ su bardağı tozşeker Yaklaşık 3-4 su bardağı un Şurup için; 4 su bardağı su 3 su bardağı toz şeker 1 yemek kaşığı limon suyu