29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda birçok müze ücretsiz olarak ziyaretçilere açılacak. İstanbul'da, Cumhuriyet'in 101. yılı kapsamında başlatılan özel bir kampanya ile Gülhane Sarnıcı gibi popüler müzeler ücretsiz gezilebilecek. Peki, 29 Ekim'de hangi müzeler ücretsiz? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı detaylar
#29 Ekim MüzelerBotter Apartmanı, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, Çubuklu Silolar, Büyükada Taş Mektep… Bunlar İstanbul’da çok uzun süre atıl kaldıktan sonra restore edilip, ücretsiz olarak kamuya açılan tarihi mekânlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonları gerçekleştiren İBB Kültür Varlıkları Dairesi çatısı altında çalışan İBB Miras’ın kurucusu Mahir Polat ile buluştuk; hem kendi geçmişini dinledik hem güncel kültürel miras meselelerini konuştuk.
#Bulgur PalasBu hafta Hande Yener, Alaçatı’daki Kali Beach’te; Sefo, Marmaris Amfi Tiyatro’da konser verecek. Amerikalı rap’çi TYGA, Lifepark’ta; rap-elektronik ikilisi Die Antwoord, UNIQ Açıkhava’da İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. Limak Filarmoni Orkestrası ‘Operanın Yıldızları Yaz Konserleri’ kapsamında ünlü solistler eşliğinde Bodrum Antik Tiyatro’da olacak.
#Uygar TaylanResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#Bayramİstanbul Fatih'te restorasyon sonrası Bulgur Palas'ın açılışı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul’un tarihi meydanları, terk edilmiş endüstri miras alanları, unutulmuş değersizleşmiş kültür varlıkları İBB Miras ile tek tek hayata dönmeye devam ediyor" dedi.
#Ekrem İmamoğluBaşlıksızİstanbul’un tepeleri sayılırken en son onun adı akla gelir. Cerrahpaşa’nın, şehrin yıldızlarından biri olmak için çok sebebi var ama hak ettiği ilgiyi pek görmüyor. “Cerrahpaşa’ya neden gidilir” sorusunun yanıtını semti keşfettikten sonra siz verin ama bana kalırsa cevap net: Her adımda kendinizi tarihin farklı bir sayfasının içinde bulacağınız sürprizlerle karşılaşmak için…
#HürriyetBayram geldi ve uzun bir tatil var önümüzde. Kimimiz çoktan denize güneşe kavuştuk programlarımızı yapıp kimimiz bayram ziyaretleriyle geçirecek kalan zamanı da. Bir de İstanbul’un tadını çıkarmak için bu boş günleri bekleyenler var, işte bu yazı onlar için. Size keşif yolculuğunuzda yol gösterecek bazı ipuçları vereceğim. Olur da bu satırlar size ilham verirse, rotanıza uygun bir İstanbul kitabımı alın yanınıza ve keyfine varın.
#HürriyetİBB, yeni satın aldığı Cerrahpaşa’daki Bolulu Habip Bey Konağı’nı kültür merkezi yapmaya hazırlanıyor. İttihat Terakki Bolu Mebusu Habib Bey’in bulgur vurgunundan kazandığı paralarla yaptırıldığı için Bulgur Palas olarak anılan konağın ardında ise derin acılar yatıyor. İşte Bolu Mebusu’nun hazin hikâyesi...
#Bulgur PalasMaçka Palas oteli Hyatt tarafından alınıp, baştan yaratıldı. Şimdiden Nişantaşı’nın en prestijli yerlerinden biri ama bana kalırsa asıl patlamayı, yazın havalar güzelleşince yapacak. Burada yemeğe gittiğinizde karşınızdaki birdenbire soyunmaya başlarsa şaşırmayın. Restoranın terasına havuz yapmışlar. Karnını doyuran, yanında mayosu varsa cup havuza atlayacak. Nişantaşı’nın göbeğinde, o havuza ilk girecek cesuru ben de çok merak ediyorum.
Sahil kasabalarında yoğunluğun arttığı yaz aylarında deniz, güneş, kum turizmine alternatif yaratabilirsiniz. Doğa, göl, serin hava odaklı gezilere çıkabilirsiniz. Türkiye’nin coğrafi çeşitliliği her bölgede farklı göl seçenekleri sunuyor. Üstelik çoğunda yüzmek, balık tutmak, su bisikletiyle dolaşmak, huzur dolu bir atmosferde uzun yürüyüşlere çıkmak mümkün. İznik, Bafa ve Van göllerinin doğası kadar çevresindeki kültürel zenginlik de göz kamaştırıcı. Sapanca, İstanbul’un yakınında bir doğa cenneti. Yeşilin binbir tonunu, serin bir atmosferde görmek istiyorsanız Uzungöl sizi bekliyor.
Kalamar, Türkiye’de Karadeniz dışındaki tüm denizlerde bulunuyor. Akdeniz mutfağında özel bir yeri var. Tavası, haşlaması, yahnisi, ızgarası, güveci, dolması, şişi yapılıyor. Tarator başta olmak üzere pek çok sos çeşidiyle servis ediliyor. Meyhanelerin en sevilen ara sıcaklarından biri. Türkiye’de genellikle halka halka kesilmiş olarak sunuluyor ancak bu işte iddialı olan pek çok lokantada Yunanistan’daki gibi bütün olarak hazırlanmış çeşitlerini tatmak mümkün.