Güncelleme Tarihi:
2000 yılı İstanbul üzerine yazılan tarih ve gezi kitapları bakımından verimli geçti. Aralarında fotoğrafla desteklenmiş tanıtım kitaplarından, kahvehane kültürü detaylarına odaklanmış olanlara kadar çeşitlilik gösteren eserler var.
Yaz yaz bitmeyen İstanbul hakkında geçtiğimiz yıl da pek çok kitap yayımlandı. Bazı aylık dergiler sadece İstanbul kitaplarına özel sayfalar hazırladılar. Ağırlıkla tarih kitabı niteliği taşıyan eserlerden bazıları da bol fotoğraflı İstanbul gezi rehberleri. Genel anlamda bilmediğim yok bana detay gerek diyorsanız, İstanbul'da Zaman, Galata'dan Karaköy'e, Eski İstanbul'da Kahvehaneler, Beyoğlu'nda Beyaz Ruslar gibi detaylara da yönelebilirsiniz. 2000 yılı içinde yayımlanan İstanbul kitaplarından bazıları şunlar:
Bir Kent: İstanbul, 101 Yapı
Engin Yenal'ın hazırladığı, Murat Germen'in fotoğraflarını çektiği 101 Yapı adlı kitap, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. Kitapta Engin Yenal'ın seçimiyle, İstanbul'un karakterini oluşturmuş olan yapılar arasından simgesel nitelik taşıyan 101 eser tanıtılıyor. Yapılar Suriçi, Sultanahmet çevresi, Haliç'ten Marmara Denizi'ne, Surdışı'na ve son olarak Galata ve Pera'ya uzanıyor. 101 Yapı, kişinin çevreyle ve yapılarla olan birebir ilişkisini ortaya koyan ve bu yapıların tarih içindeki işleviyle bugünkü işlevini karşılaştıran bir tavır içinde okuyucuya sesleniyor. Seçilen eserler arasında çok bildik yapıların dışında Doğan Apartmanı, Kırım Anı Kilisesi, Bulgur Palas, Takkeci Camii, Bruno Taut Evi, Lengerhane, Saliha Sultan Sebili gibi örnekler ve modern dönem yapıları da yer alıyor.
İstanbul, İmparatorluklar Başkenti
Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı yayını olan ve Osmanlı Bankası'nın katkılarıyla hazırlanan kitabın yazarı Stefanos Yerasimos. İstanbul doğumlu olan yazar, mimar, şehirci ve tarihçi. Şu anda Fransa'da yaşıyor. 400 sayfalık, zengin fotoğraflara sahip kitap, kısa bir tarih öncesi girişinden sonra Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'i anlatmaya başlıyor. Kalabalık bir kaynakçası, hükümdar, olay ve sanatsal üretim faktörleri gözetilerek hazırlanmış özenli bir kronolojisi olan kitap Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşüyle sona eriyor.
İstanbul, Bir Kent Tarihi
Yine bir Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı yayını. İlk baskısı 1996'da yapılan Bir Kent Tarihi, 2000'de ikinci baskısını yaptı. Doğan Kuban tarafından kaleme alınan kitap detaylı bir mimarlık tarihi araştırması. Yazar eserinin bir dünya kentinin tarihini, geçmişin değişik dönemleri içinde sunma çabası olduğunu söylüyor. Bizans'la başlayan ve 1960 sonralarına kadar gelen kitapta, tarihsel süreç içinde yapılan şehircilik hatalarına değiniliyor.
İstanbul
İstanbul Valiliği tarafından hazırlanan 190 sayfalık kitap, daha çok bir turistik tanıtım kataloğu. Kentin görmeye değer tarihi ve doğal unsurları kısa tarihçelerle anlatılıyor. Girişte genel bir Türkiye tanıtım bölümü de var. İstanbul'un iklimi, eğlence hayatı, mutfağı, otelleri, alışveriş merkezleri, tarihi eserleri, müzeleri hakkında, birçoğu 80'li yıllardan kalma fotoğraflarla desteklenmiş kısa bilgileri bulmak mümkün.
Bir İstanbul Var İdi
Yaşamının tümünü İstanbul'da geçiren, kentin toplumsal değişimini ve yozlaşmasını yaşayan Burhan Arpad Cumhuriyet Gazetesi'ndeki ‘‘Hesaplaşma’’ adlı köşesinde her biri birer öykü tadındaki yazılarıyla İstanbul'un değişik sorunlarına eğildi. Doğan Kitap tarafından yayımlanan ‘‘Bir İstanbul Var İdi’’ usta yazardan günümüze kalan bir anılar demeti. kitap İstanbul Fotoğraflarıyla da desteklenmiş.
Diğer İstanbul kitapları
Galata'dan Karaköy'e-Bir Liman Hikayesi Orhan Türker-Sel Yayıncılık
İstanbul'da Zaman Tomris Uyar&Sırma Köksal-Büke Yayınları
Beyoğlu'da Beyaz Ruslar Jak Delon-Remzi Kitabevi
Eski İstanbul'da Kahvehaneler Burçak Evren-Milliyet Yay.
İstanbul Gezi Rehberi Murat Belge-Tarih Vakfı Yurt Yayınları
İstanbul Maceramız Çelik Gülersoy-Remzi Kitabevi
İstanbul Haneleri Alan Duben&Cem Behar- İletişim Yayınları
İstanbul'dan Çizgiler Orhan Kemal-İletişim Yayınları
Balat ve Çevresi Jak Delon-Remzi Kitabevi
Eski İstanbul'un (Yaşayan) Tadı Jak Delon-Remzi Kitabevi