Kastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#KastamonuKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#MantarKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriÖzel Alfa Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sami Toyran, katarakttın tek tedavisinin ameliyat olduğunu belirterek, günümüzde gelişen teknoloji ile katarakt ameliyatlarında kullanılan akıllı lensler ile diğer görme kusurlarının da düzeltilebildiğini ve gözlükten kurtulmanın mümkün olabileceğini söyledi.
#1Katarakt körlüğün dünyadaki en sık nedenlerinden biridir… Haziran ayı, kataraktın küresel etkisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 10 yılı aşkın bir süre önce “Katarakt Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Peki, katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl olur? İşte katarakt belirtileri ve merak edilenler...
#Katarakt BelirtileriYüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKırım-Kongo kanamalı ateşi, nairovirüs cinsine ait bir virüs tarafından yayılan bir hastalıktır. Genellikle yaz aylarında görülen bu hastalık sıcaklıkların artmasıyla birlikte kendisini göstermeye başlıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Servet Öztürk, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığıyla ilgili mutlaka bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Kırım KongoSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiHalk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkNatasha Hunton-Walker, eylül sonunda oğlu Max’i dünyaya getirdi. Doğum yaptığı gün bazı semptomlar yaşamaya başlayan 31 yaşındaki Natasha, baş ağrıları çekiyor ve bulanık görüyordu. Natasha, “Birkaç saat uyudum ve uyandığımda garip şeyler oldu. Tam anlamıyla ‘laf salatası’ durumunu yaşıyordum. Kelimeler ağzımdan çıkıyordu ama beynimdeki bağlamda değillerdi” dedi ve yaşadıklarını anlattı
#MeningiomaPek çoğumuzun mustarip olduğu bir dert bu. Yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi faktörlerin sonucunda ortaya çıkan ama bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olan baş ağrısını hafife almamak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle ilk kez bu yıl 17-24 Mart Dünya Baş Ağrısı Haftası ilan edildi. Biz de bu vesileyle uzmanlarımızdan baş ağrısı tiplerini öğrendik.
#Melis YılmazOğlunu doğurduğu gün garip semptomlar yaşamaya başlayan genç bir kadın, doktorlara durumu anlattığında bunun doğum kaynaklı olduğunu, ‘anne beyni’nin normal olduğu cevabını aldı. Ancak şok edici gerçek kısa bir süre sonra anlaşıldı
#MeningiomaSon yıllarda kirpiklere uygulanan işlemler bir hayli popüler. Bu işlemlerin başında da kirpik liftingi geliyor. Kirpik liftingi, eğer doğru yerde doğru kişiler tarafından yapılmazsa çok ciddi göz problemlerine neden olabiliyor. Öyle ki nadir de olsa gözlerde kalıcı hasar oluşabiliyor. İşte kirpik liftingi ve riskleri hakkında bilmeniz gereken 6 kritik soru ve cevabı…
#Kirpik LiftingiBotoksun çok güçlü bir zehir olduğunu çoğumuz biliyoruz. Ama yine de birçok kişi uzman doktor yerine merdiven altı uygulamaları tercih ettiği için nörolojik hasar görüyor. Botoksun yol açabildiği sağlık sorunlarını uzmanlara sorduk: “Uygulanan botoksun menşesi, bakanlık onayı, hangi kaslara, ne kadar yapıldığı uygulatan kişi tarafından not edilmeli.”
#BotulizmTürk Nöroloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son dönemde vatandaşların yaptırdığı bazı botokslarda, ‘göze kaçma’ vakaları yaşandığını belirterek, “Yanlış bölgeye uygulanması, yanlış doz uygulanması, uygulanan botoksun farklı kaslara yayılım göstermesi veya sahte, onaysız (İran botoksu) bir ürünün kullanılması yan etkilere neden olabilir” dedi.
#Türk Nöroloji DerneğiSosyal medyada son günlerde yeni bir ‘makyaj hilesi’ popüler oldu: Göz kenarlarına vazelin sürmek. Dondurucu soğukları yaşadığımız şu günlerde ortaya çıkan bu yöntemin, gözlerin sulanmasını önlediği ve makyajın bozulmamasını sağladığı düşünülüyor. Uzmanlar ise bu yöntemin göründüğü kadar masum olmadığı konusunda uyarıyor.
#Göze Vazelin SürmekŞiddetli baş ağrısı ile hastaneye giden ABD'li bir kadın acil serviste son 30 yılını unutmuş olarak gözlerini açtı... 56 yaşındaki Kim Denicola uyandığında hala 1980'lerde yaşayan bir genç kız olduğunu düşünüyordu.
#TGAGünümüzde artan teknolojiyle görme bozukluğunun daha da fazlalaştığını belirten uzmanlar, göz sağlığı için uyarılarda bulundu. Açık havada daha çok vakit geçirilmesini öneren uzmanlar, bilgisayar ekranının ise 50 cm uzaklıkta olması gerektiğini söyledi.
#DSÖ