Güncelleme Tarihi:
Katarakttın göz üzerinde bulunan lensin saydamlığını kaybetmesi olarak tanımlandığını söyleyen Op. Dr. Sami Toyran, “Kataraktlı göz ışığın azalması nedeniyle bulanık ve bozuk görür. Aynı zamanda renkleri daha soğuk ve pastel görmesine neden olabilir. Katarak gözde zamanla ilerleyen durdurulamayan bir göz hastalığıdır. Tek tedavisi ameliyattır” dedi.
Kataraktın ameliyat ile tedavi edilmezse ilerleyerek görmenin tamamen durmasına neden olabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Op. Dr. Sami Toyran, “İlerlemiş vakalarda katarak ameliyatı daha da zor zor hale gelebilir ve ameliyatın komplikasyon riski artabilir. Bu yüzden katarak zamanında tedavi edilmelidir. Genellikle yaşa bağlı olarak 60 yaş üzerinde ortaya çıkar. Bazen doğumsal veya travmatik sebeplerle de katarakt oluşabilir” diye konuştu.
SAĞLIKLI BİR DİYET ÖNEMLİ
Hastaların genellikle net görememe şikayetiyle kliniklere başvurduğunu kaydeden Op. Dr. Toyran, “Bulanık görme hastaların yaşam kalitesinde önemli düşüşlere yol açar. Katarakt oluşum sebepleri içerisinde genellikle güneş ışınları ön plana çıkmaktadır. Sağlıklı bir diyet, günlük alınması gereken vitamin ihtiyaçlarının karşılanması ile katarakt oluşumu ertelenebilir” şeklinde konuştu.
Katarakt ameliyatının lokal anestezi altında ortalama 15-20 dakika gibi bir sürede tamamlandığını belirten Op. Dr. Sami Toyran, şöyle devam etti: “Ameliyat sonrası bir haftalık bir sürede iyileşme bekliyoruz. Ancak tam iyileşme için bir ay beklemek gerekiyor. İlerlemiş vakalarda bu süre iki ayı bulabilir. Hastalar ameliyat sonrası verilen göz damlalarını düzenli kullanıp, kontrollerine düzenli gittiklerinde bir problem yaşamamaktadırlar. Ameliyattan sonra ilk dört gün su ile temastan kaçınmak gerekiyor. Hastalar 4 gün sonra günlük yaşam aktivitelerine dönebilmektedir. Göz içerisine takılan bu mercekler bir seferlik takılıyor ve ömürlük oluyor. ilerleyen dönemde merceklerde kireçlenmeler veya göz zarında bozulmalar meydana gelebilir. Böyle bir durum olduğunda hastalar hekimlerine tekrar başvurduklarında lazerle tekrar tedavi olabilmektedirler.”