Uygur mutfağının vazgeçilmezi lağman bence kaçırılmaması gereken bir yemek. Makarna kalitesi çok iyi. Artizanal. Diri. Eminim bir İtalyan da bu makarnadan epey zevk alır. İyi ve sofistike bir sosla Uygur lağmanı birleşirse ortaya bir başyapıt çıkar.
#İstanbulYeni açılan ilk vegan fine dining restoranımız Telezzüz bana ünlü şef Rasmus Kofoed’in Kopenhag’daki Angelika’sını hatırlattı. Kişniş soslu, damlasakızlı-tahinli piyaz, enginarlı keşkek, şalgam ve sumaklı soğan salatasıyla servis edilen istiridye mantardan şiş... Benim için iyi ve dengeli bitki bazlı yemek anlayışına tam da uyan tabaklardı tattıklarım.
#Ebru ErkeDünyanın en şık ve pahalı restoranlarının menülerinde baş köşede yer alan ıstakoz, en değerli kabuklu deniz ürünlerinin başında geliyor. Çeşitli renklerde ve boyutlarda karşımıza çıkabilen ıstakoz, genellikle restoranlarda akvaryumların içinde yaşatılıyor ve henüz canlıyken pişiriliyor. Peki ıstakoz nasıl pişirilir? Istakozun canlı pişirilmesinin nedeni nedir? Aklınızdaki tüm soruların yanıtları içeriğimizde…
#Istakoz Nasıl PişirilirBaşlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirTürk mutfağından herhangi bir lezzeti referans alıp onu özellikle Uzakdoğu mutfak teknikleriyle uygulaması, yepyeni bir şey yaratırken enteresan şekilde lezzetin gerçek özünü de size hissettirmesi şef Fatih Tutak’ın en önemli özelliklerinden. Menüdeki kebap dumpling bunu en iyi ifade eden lezzetlerin başında geliyor bence…
#Ebru ERKEEn sevilen hamurişlerimizden mantıyı kimi yoğurdu bol seviyor, kimi üzerine pul biberli yağından gezdirmeden asla yemiyor... Minik minik kapatılan Kayseri usulünden bol ceviz serpilen Sinop’a, Özbek mantısından Çerkes’ine çeşitleri de çok. Jürimizden mantının en iyilerini bulabileceğimiz adresler...
#MantıSırası gelmesine rağmen aşı olmayanlar Türkiye'de de dünyada da aşılama hızının önündeki en önemli engellerden biri. ABD'den Hindistan'a birçok ülkede bu sorunla başa çıkmak için çok yaratıcı çözümler geliştirildi. Ayrıntılar haberimizde...
#COVID-19Çin mutfağı dünyanın en tanınan ve en sevilen mutfaklarından biri. Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış, çok da büyük bir nüfusa sahip olan Çin'in mutfağı da bu faktörler sonucu oldukça çeşitli. Çok sayıda bölgesel mutfağın bir araya gelmesiyle oluşan Çin mutfağı, Çinliler için en önemli kültür ögelerinden biri.
#Çin MutfağıYemek seçen bir çocuktum. Ispanak yemeye, ıhlamur içmeye zorlandığım için şimdi ağzıma sürmüyorum. Oğlum da yemek seçiyor. Yemeğin görüntüsü, kokusu tattan önce geliyor. Ancak onu yeni tatlarla tanıştırmak konusunda kararlıyım. Bunun için bazı kurallar belirledik...
#YazarÇilek yatağında scone, sucuklu patates dolması, kerevizli mercimek çorbası, dondurmalı soğuk kahve... Geleneksel reçeteler, dünya mutfağının en iyi örnekleriyle aşçı ve yemek yazarı Aydan Üstkanat’ın ‘Yap, Ye, Paylaş’ adlı kitabında buluştu. Kitapta sofra düzeni ve mönü seçimi konusunda bilgiler de veren Üstkanat ile kitabını konuşup ipuçları ve öneriler aldık.
#PancakeÇin’in güneyinde yer alan Hong Kong, doğası, teknolojisi, endüstrisi, turizmi, mimarisiyle gece-gündüz hareketli. Hong Kong, üç kısımdan oluşuyor: Hong Kong Adası, Çin anakara üstünde bulunan Kowloon Yarımadası ve 235 küçük adadan oluşan adalar topluluğu. Önceki yazımızda Hong Kong’u anlatmıştık. Bu yazıda Kowloon'u anlatıyor ve nerede kalınır, ne yenir gibi kısa bilgiler veriyoruz.
#Hong KongYıllardır baş döndürücü silueti, hareketli eğlence hayatı, iyimser atmosferiyle dikkat çekiyordu. Fakat kültürel açıdan iddiası yoktu. Çin’in ticaret merkezi Şanghay son yıllarda bu eksiğini tamamladı. Birbiri ardına açılan önemli müzeler, ART021, West Bund Art & Design, Photofairs Shanghai gibi sanat fuarları, Şanghay Senfoni Konser Salonu gibi yapılar, tiyatrolar kentin çehresini değiştirdi. Evet, hâlâ çok sayıda AVM var, lükse, Ferrari’lere harcanan paralar göze batıyor. Bununla birlikte kitapçıların, galerilerin, gerçekten güzel kafelerin sayısı da artıyor.
#ŞanghaySon dönemde İstanbul kazan ben kepçe kentin dört bir köşesini dolaşıyorum. Kimi yeni açılmış, kimi bugüne dek gidemediğim, kimi de yıllar önce gidip de ne durumda olduğunu merak ettiğim lokantalar oluyor. Bazılarında piyangodan büyük ikramiye çıkmış gibi mutlu oluyorum, bazılarında hayal kırıklığı yaşıyorum...
#Müge AkgünUzak Doğu denince benim aklıma hemen yemek gelir. Öyle lüks lokantalarda yenen yemekler değil bunlar. Sokakta ya yürüyerek ya da küçük bir iskemle üstünde yediğim yemeklerdir. Ne zaman bu uzak diyarlara gitsem, ilk işim sokak yemeklerinin bulunduğu yerleri sormak olur. Tayland tam da böyle bir yer. İlginç lezzetleriyle mutlaka keşfedilmeli… İşte size Tayland lezzet rehberi…
#Tayland Sokak Lezzetleri“Eğer Hong Kong’da birkaç saatin, birkaç günün tadını çıkaramıyorsanız, sizin için hiç umut yok demektir“ diyor Anthony Bourdain. Doğru söze ne denir! Dip dibe gökdelenlerin yaşattığı labirent hissi, metro duraklarını ve alışveriş merkezlerini bağlayan yer altı caddeleriyle burası en özel yerlerden.
#Hong Kong