Brezilya mutfağına ait kültürel bir lezzet olan Brigadeiro, çikolata tutkunları için vazgeçilmez bir tatlı alternatifi. Brezilya’da hemen her evde yapılan Brigadeiro, az malzemeyle farklı bir tat elde etmek isteyenlerin favorisi olmaya aday. Peki Brezilya’nın simgesi haline gelen Brigadeiro (Brezilya tatlısı) nasıl yapılır? İşte Brigadeiro tarifi ve yapım aşamaları…
#Brezilya TatlısıKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇaySon zamanlarda gastronomi dünyasında en ilham veren isimlerden biri şef Alex Atala. Kimsenin varlığının bile farkında olmadığı Brezilya mutfağını ve Amazonlar’daki malzemeleri dünyaya tanıtmasının dışında, kurduğu enstitüyle küçük üreticileri destekleyerek yerel gıda üretim zincirini de güçlendirmeye çalışıyor. Şef Atala geçen hafta Bodrum’a geldi, elinden bir şeyler tatma fırsatını kaçırmadım elbette.
#BrezilyaAdını son yıllarda daha sık duymaya başladığımız tapyoka, özellikle glütensiz beslenenlerin mutfaklarında da yerini almaya başladı. Tatlılarda ve hamur işlerinde bir de baloncuklu çay ya da inci çayı denen o trend içecekte karşımıza çıkan tapyokayı biraz daha yakından tanıyalım dedik.
#TapyokaAdana sokaklarını ağzım açık geziyorum. Ankara’da mıyım, Beyrut’ta mı? Nehir kenarında palmiyelerin koynuna zarifçe uzanan oteller, Seyhan’a bakan villalar Miami’yi andırıyor. Taş Köprü’nün güzelliği, etrafının yoksulluğuysa Bağdat’ı... Kıkır kıkır gülen başörtülü kızlar, hemen arkalarında bir başkası, sanki Selena Gomez ve sokakta klip çekiyor. Dükkânların önünde, modifiye arabalarda artist gibi oturan gençler Bollywood’dan mı fırlamış, Kolombiya’dan mı? Ayrı bir gezegen burası. Adanalı tanıdıklarımın neden böyle delidolu olduğunu anlıyorum içimden gülerek. Alev alev yanıyor bu şehir. Biraz aşağısı sıcacık Akdeniz, yukarısıysa Toroslar’ın gürül gürül akan alüvyonlarıyla yıkanmış Çukurova... Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar’ı. Yaşar Kemal’i de püskürtmüş dünyaya, Yılmaz Güney’i de. Adana uzun zamandır ilk kez bir siyasetçisiyle gündeme geliyor. Tamam, son seçimlerin esas yıldızı Ekrem İmamoğlu’ydu, sonra Mansur Yavaş atağa kalktı. Şimdi bu gruba bir isim daha eklendi: CHP’li Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Belediye meclisinde, “Ne bakıyon ters ters” demesi, canı sıkılınca “Yeter lo!” diye kesip atması gerilimden illallah eden pek çok insanın yüzünü güldürdü. 26’ncı Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ni bahane edip Zeydan Karalar’ı ziyarete gittik. Siyasetin bu yeni fenomenini ve Türkiye’nin en matrak kentini yakından tanıdık.
#Zeydan KaralarBenim gezi rotalarımı ucuz uçak bileti belirler. Bilgisayarımda bilet ekranı sürekli açıktır. Güney Fransa mı yoksa Endülüs gezisi mi yapsam diye arandığım bir gün hocam Alp Bozbora odama geldi. “Eğer ucuz bilet bulursan Lizbon’a git” dedi. Meğer yıllar önce “Lizbon Seyahatnamesi” isminde bir kitap yazmış da benim haberim yokmuş. Kitabın ilk sayfalarından itibaren benim yeni rotam belli olmuştu. İşte size lizbon gezi rehberi...
#Lizbon Gezi RehberiÜnlü aşçı Wolfgang Puck, bu yıl 4 Mart gecesi gerçekleşecek olan Oscar Ödül Töreni’nin yemek menüsüne üç Türk lezzetini ekledi. 90 yıllık Oscar tarihinde menüde ilk kez Türk yemeklerinin de yer aldığını belirten şef, sadece Oscar’a özel İstanbul’daki restoranı Spago’dan şef Cihan Kıpçak ve Yiğit Mirzaoğlu’nu Los Angeles’a getirdiğini söyledi.
#Barbaros TapanGitmek için neredeyse en iyi zaman. Hava ılık, fiyatlar görece düşük, son 10 yılın siyasi ve ekonomik ortamı İspanya’nın altın başkentinde yaratıcılık ve ticarette patlama etkisi yarattı.Cesur girişimciler tarihi kapalı pazarları yenileyip yeni çekim alanları oluşturdu. Eski fabrikalar sanat merkezine dönüştü. Malasana’nın eğlence mekânları, AVM’leri gençlerle dolu, modanın merkezi Conde-Dunque ve bohem atmosfere sahip Lavapiés birbiriyle yarışıyor.
#MadridTürkiye'de yaşayan biri, başka hangi ülkede rahatça yaşayabilir? İnternette bu konuyla alakalı bir sürü forum sitesi var. Hürriyet Seyahat gezginlerinden Hakkı Arıkan, gerçekleştirdiği dünya seyahati sonucunda gözlemlerine dayanarak bu soruya bir cevap getirdi. Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarına ayak basarak Türklere uygun ülkelerin listesini çıkardı.
#SeyahatTürkiye’nin gıda sanayicileri Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı ‘SIAL 2012’de Fransızları şaşırttı. 2010 yılında düzenlenen fuarda 128 Türk firması 4.5 dönümlük bir alanda yer alırken, dün başlayan SIAL’de ise 256 Türk firması 9 dönümlük alanlarıyla adeta dünya gıda devlerine meydan okudu.
Timur Kerim İncedayı, İtalya’da yaşayan ünlü Türk ressamı. Ama Türkiye’yle bağını koparmış değil. Yaz aylarını Bodrum’da, Yalıkavak’taki evinde geçiriyor. Türkiye’nin kültürel mirasından Bizans’tan, Selçuklu’dan, Osmanlı’dan besleniyor. İncedayı’nın son sergisi "Kerem’in Yokluğunda" İstanbul’da açıldı.
Cesur denizcilerin kenti Lizbon’un daracık sokaklarından yükselen yanık seslerin söylediği fadolar, yine 5-10 masalık lokantalarda sunulan birbirinden lezzetli yemekler, yüzyıllık kahvelerde dünyanın en lezzetli kahveleri ve tatlılar, kenti ziyaret edenlere unutulmaz anlar ve görüntüler sunuyor.