Borsa İstanbul’da ‘yeni yıl rallisi’ denilebilecek bir hareket var. Dış borsalarda ise durum uzun süredir böyle. ABD borsaları yeni zirveler deniyor, Avrupa’da da durum çok farklı değil. Bizde ise BIST 100 Endeksi’nde yılın ilk günlerinden itibaren yüzde 14’e ulaşan bir prim söz konusu. Bilançolar hisse bazlı hareketliliği artırabilir. Borsa istanbul’da olumlu hava korunabilir.
#FEDİç piyasalarda olumlu hava sürüyor. Yabancı yatırımcıların pozitif hareketleri dikkat çekici. 12 Ocak ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 157.4 milyon dolar, tahvil bonoda 424.9 milyon dolarlık alım yaptılar. Tekrar alıma geçmeleri olumlu bir gelişme. Bunda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde Türkiye ile ilgili açıkladıkları raporlar da etkili oldu. Bu aşamada yabancı yatırımcıların katkısıyla Borsa İstanbul’da olumlu havanın korunduğunu söylemek mümkün. Gelecek hafta ise 25 Ocak’taki PPK toplantısı dikkatle takip edilecek.
#PiyasaPiyasalar yılın son haftasına dalgalı bir seyirle girdi. Borsa İstanbul yön arayışını sürdürüyor. Toparlanmaya çabaları güç kazanamadı. İki ana neden öne çıkıyor; yüksek faiz ve yerli yatırımcının piyasaya zayıf katılımı. Öte yandan uygulanan ekonomik program ve parasal sıkılaşma politikası dış finans çevrelerinden sermaye çekmeye başladı. Yabancının ilgisi artmaya devam ederse bu durum Borsa İstanbul’a katkı sağlayabilir.
#Borsa İstanbulPiyasalarda iyimserlik hâkim. Dışarıdaki olumlu havaya iç piyasalar da uyum sağlamaya başladı. Bunda son haftalarda artan yabancı sermaye girişlerinin de önemli payı var. 8 Aralık ile biten haftada yabancı sermaye girişi uzun bir aradan sonra ilk defa toplamda 1 milyar dolar sınırını geçti. Yabancı alımları yerli tasarrufları da biraz tetiklemeye başladı. Bu talep yabancı ağırlıklı olmakla birlikte BIST100 Endeksi’ni 7.500’lerden 8.000 seviyesine yaklaştırdı. Çıkışın devamı yine yabancı yatırımcıya ve yerli yatırımcının çıkışa ne ölçüde katılacağına bağlı olacak.
#Yabancı YatırımcıSon dönemde Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı girişlerinde artış var. Daha yoğun giriş için hem programın uygulamasını biraz daha görmek hem de yerel seçimleri bekliyor olabilirler. Ön almak için küçük montanlı girişler de sürebilir. Bunu zamanla göreceğiz. Ancak şimdiye kadar gözlenen durum, küçük rakamlarla istikrarlı bir yönelimin başladığı şeklinde. Hisse senetlerinde son beş haftalık yabancı alımları 800 milyon doları bulurken, tahvil bonodaki alımlar 400 milyon doları geçti.
#Borsa İstanbulPiyasalarda hareketli günler yaşanırken Türkiye ekonomisine ilişkin pozitif gelişmeler de meydana geliyor. Ekonomideki rahatlama, enflasyonun düşüş patikasına girme arefesi göz önüne alındığında uzmanların da değerlendirmeleriyle birlikte yatırım yapacaklar için önemli ipuçları ortaya çıktı. İşte uzmanların yatırımcılara tavsiyeleri ve piyasaya yönelik genel görüşleri…
#Borsa İstanbulKredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin takvim dışı bir kararla Türkiye’nin görünümünü “durağandan pozitife” yükseltmesi sürpriz ve olumlu bir gelişme. Eylül ayında hatırlanırsa negatiften durağana revize etmişti. Bunun bir sonraki adımı not artırımı olabilir. 15 Aralık’ta Moody’s’den takvim gereği Türkiye’nin kredi notu açıklaması bekleniyor. Büyük bir olasılıkla S&P benzeri bir açıklama oradan da gelebilir. Olumlu görünümün korunduğu Borsa İstanbul’da çıkışın devamı için yabancı yatırımcıların ilgisinin sürmesi daha önemli hale geliyor.
#TCMBMerkez Bankası’nın sürpriz faiz kararı piyasada küçük çaplı bir dalgalanmaya neden oldu. “Parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır” ifadesi faiz artışının gelecek ayki toplantıda son kez olacağı ve miktarsal parasal sıkılaşmanın süreceği şeklinde değerlendirildi. TCMB’nin bu kararıyla mevduat, kredi, tahvil faiz oranlarının daha da artması muhtemel bir gelişme olacak. Bu durum faizin hisse senetleri ve Borsa İstanbul için daha ciddi bir alternatif ve rakip olarak güç kazanması demek.
#Merkez Bankasıİsrail-Filistin savaşının yayılma riskinin zayıflaması piyasalardaki baskıyı biraz da olsa hafifletti. Ancak yine de tedirginlik korunuyor. İç ve dış piyasaların gündemleri farklı. İçeride Merkez’in kararlarına bağlı olarak tahvil faiz oranlarındaki yükseliş odukça dikkat çekici. Zira bugünlerde son 20 yılın en yüksek seviyeleri test ediliyor.
#HamasSosyal medya hesapları üzerinden yatırımcıları yanlış yönlendirip zarara uğratan hesapları tespit ettiklerini söyleyen SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “Bu hesaplarla ilgili gerekli adımları atıyoruz. Son önlem hesabın kapatılması” dedi. 80 civarında şirketin halka arz için sırada beklediğini anlatan Gönül, yatırımcıları uyardı: Kısa vadede işlem yapıyorsanız da kredi çekip borsaya kesinlikle girmeyin.
#İbrahim Ömer GönülTürkiye’nin risk primindeki düşüş eğiliminin sürmesi, Moody’s’den gelen “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” açıklaması ve Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının sürüyor olması Türkiye’ye dış finans çevrelerinin bakışı açısından olumlu gelişmeler. Borsa’da banka hisseleri derin ve likit olmalarından dolayı öne çıkıyor. Yabancıların da ağırlıklı olarak bu sektörde yer aldığını görüyoruz.
#Borsa İstanbulBorsa İstanbul, Avrupa Yatırım Holding hissesine ilişkin olarak internetten emir vermeyi bir ay süreyle kısıtladı. Böylece internet üzerinden Avrupa Yatırım Holding hissesi alım-satımı yapılamayacak, telefonla aracı kurum aranarak işlemler gerçekleştirilecek.
#Avrupa Yatırım HoldingFaiz kararı sonrası piyasalar bayrama iyimser giriyor. Hisse senedi, döviz ve altın yatırımcısı için olumsuz bir durum yok. Enflasyona karşı bir yatırım aracı olarak akla hâlâ borsa ve dövizin gelmesi olağan bir durum. Pazartesi Rusya’daki gelişmelerin etkileri ayrıca izlenecek.
#Merkez BankasıBorsa İstanbul illüzyonist Aref Ghafouri ve Eren Çayır isimli kişiler hakkında yatırımcı bazında tedbir uygulama kararı aldı. İki ismin BİST'te işlem gören ve kısa sürede katbekat yükseliş gösteren Avrupa Yatırım Holding hissesinde işlem yaptıkları tespit edildi.
#Aref GhafouriTasarrufları koruyacak, enflasyonu yenecek yatırım aracı arayışı sürüyor. Borsa İstanbul doğru hissede olmak şartıyla bu adreslerden biri. Ancak yaklaşan seçim, yatırımcıları bekle gör anlayışına yöneltiyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının da nasıl şekilleneceği konusunda henüz net bir görüş yok. Özellikle faiz politikası, buna bağlı olarak döviz kurlarının seyri, konut fiyatları, yabancı yatırımcının tavrı konusunda bu aşamada çok belirgin görüşler mevcut değil. Şimdilik tavan faiz sınırının kalkmasıyla “kur korumalı mevduat (KKM)” ilgi görüyor.
#Borsa İstanbulYatırımı olan ve yatırım yapacaklar piyasalardaki gidişatı merak ediyor. Uzmanlar, otoritelerin verdiği kararların piyasalara denge getirdiğini, altın fiyatlarına ilişkin olarak da enflasyonu dizginlemek isteyen Fed ve ECB'nin faiz artırım hızlarının önemli olduğunu belirtti.
#AltınKahramanmaraş depreminin ardından Borsa İstanbul AŞ, pay piyasası alım satım sistemine ilişkin geçici olarak bazı tedbirleri devreye aldı. Yapılan açıklamada 8 Şubat'taki tüm işlemlerin iptal edildiği, hisse ve VİOP piyasalarının belirlenen tarihe kadar kapalı olacağı ifadeleri yer almıştı. Bir süredir kapalı olan borsa için araştırmalar devam ederken, beklenen açıklama geldi. Peki, Borsa ne zaman açılır, bugün açık mı? 15 Şubat Borsa açıldı mı? İşte detalar...
#BorsaÖnümüzdeki döneme ilişkin, borsanın geçtiğimiz yıl gibi kolay para kazanılacak bir piyasa olmayacağını söylemek mümkün. Seçicilik artacak. Bunun için temel veriler ve bilançolar önem kazanacak. Ezcümle, hisse olarak doğru adreslerde bulunmak şartıyla yüksek enflasyona karşı yatırım araçları arasında hisse senetleri alternatif olarak geçerliliğini hâlâ koruyor.
#BorsaPerşembe günü gelen sert satışlara ilişkin o güne özel piyasa bozucu bir gündem veya haber akışı yoktu. Bir gerekçe bulmak gerekirse; borsayı taşıyacak yeni beklenti olmaması, elde edilen ciddi kârların realize edilmesi, kimilerinin söylediği gibi siyasi gelişmeler ve seçim tarihiyle ilgili söylemler, yeni alım fırsatı yaratmak gibi birçok sebep sayılabilir. Bir de eski borsacıların “Büyük para haklıdır” sözünü buraya eklemek yerinde olacak.
#BorsaDalgalı bir dönemden geçen piyasalarda yeni destek ve denge arayışı sürüyor. Gündem; yüksek enflasyon, ekonomideki yavaşlama emareleri ve resesyon beklentileri, ABD Merkez Bankası (Fed) öncülüğünde diğer merkez bankalarının devam eden faiz artırım ve parasal sıkılaşma süreçleri ile jeopolitik gelişmeler olmaya devam ediyor. Piyasalar üzerinde baskıya neden olan merkez bankalarının mevcut para politikaları korumaları bekleniyor. Yurtiçinde ise gözler yarın açıklanacak enflasyon verilerinde.
#BorsaBorsa İstanbul dün kapanış rekorunu yenilerken; haftanın son günündeki işlemlerde gün içi tarihi zirvesini de yukarı çekti. Peki, Borsa İstanbul yeni rekorlar kırmayı sürdürür mü? Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onurcan Bal, hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Borsa İstanbulABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz günlerde faiz kararı değiştirmezken, faiz arttırımı için mart ayına işaret etmişti. Geçen hafta ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararını açıkladı. ECB de Fed gibi faizi sabit tuttu. Ancak asıl sürpriz hamle ECB Başkanı Christine Lagarde’dan geldi. Daha önce faiz artışının olası olmadığını söyleyen Lagarde bu kez faiz arttırımı olasılığını gündeme taşıdı.
#FEDABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarına ulaşıldı. Enflasyonun bu denli yükselmesi sonrasında gözler ABD Merkez Bankası’na çevrildi. 26 Ocak Çarşamba günü Fed’in yapacağı toplantı için duyarlılık arttı. Bu toplantıda faiz arttırımı beklenmese de, mart ve sonrası için beklentiler faiz arttırımı olacağı yönünde. Ancak toplantı sonrasında verilecek mesajlar da büyük önem taşıyor.
#FEDKüresel piyasalar, Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron ile yeniden 'pandemi korkusu'nu hatırladı. Omicron varyantına diğer varyantlara göre daha sert tepki veren piyasalarda yaşanan son gelişmeleri ve olası senaryoları Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Piyasalar