Paylaş
Gelin öncelikle ilk turun hemen ardından piyasalarda yaşananlara kısaca göz atalım. 14 Mayıs’taki seçimin hemen öncesinde özellikle döviz ve altın piyasasındaki hareketlilik dikkat çekiciydi. Özellikle bireysel yatırımcının altın ve döviz fiyatlarının seçim sonrasında yükseleceğine yönelik beklentiler ile talepte bulunduğuna dikkat çekiliyordu. İlk tur seçimin ardından talepte ciddi bir yavaşlama görüldü. Döviz ve altın fiyatları geriledi. Seçim öncesinde serbest piyasada bir ara 22 TL’nin üzerine çıkan ABD Doları’nın 20 TL’ye kadar geri çekildiği görüldü. Gram altının fiyatı da bin 515 TL’den bin 370 TL’ye kadar düştü. Altın fiyatlarındaki düşüşte yurtdışı piyasaların da etkisi olduğuna dikkat çekiliyor.
GÖZLER KKM’DE
Önümüzdeki dönemde döviz piyasasındaki en büyük belirsizlik ise Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının geleceği. BDDK verilerine göre 5 Mayıs itibarıyla KKM hacmi 2.2 trilyon lirayı aştı ve 113 milyar 150 milyon dolara yükseldi. Bankalardaki 10,4 trilyon liralık mevduatın yüzde 20’sini aşan KKM hesaplarının yenilenmesi eğer yeni bir karar alınmazsa 31 Aralık 2023’te sona erecek. Bu hesaplardaki paranın döviz piyasasına yönelmesi durumunda sert yükselişlerin yaşanacağını tahmin etmek güç değil. Ancak 2’nci tur seçimden sonra oluşacak yeni hükümetin ekonomide belirleyeceği politikalar KKM hesaplarının da geleceğini tayin edecek. Yeni dönemde güven verecek bir ekonomi politikası benimsenmesi durumunda istikrar beklentisiyle söz konusu hesapların alternatif piyasalara da yönelebileceğine işaret ediliyor. KKM’den kademeli olarak vazgeçilmesi, buradaki kaynağın dövize yönelmemesi için yeni düzenlemeler yapılabileceği de belirtiliyor. Yeni hükümet nasıl şekillenecek ekonominin direksiyonundaki bakanlar kim olacak merak konusu. İzlenecek faiz politikasının döviz piyasasının seyrinde etkili olacağına da inanılıyor. Ayrıca yabancı yatırımcıların da tavrı belirleyici olacak.
Bilinmezliklerin giderilmesi için bir süre daha beklemek zorundayız.
BORSADA İLGİNÇ HİSSE HAREKETLERİ
SEÇİM öncesi ve sonrasında en ilginç hareketlerin yaşandığı piyasa borsa oldu. Seçimden hemen önce sert yükselişler gördüğümüz borsada ilk tur seçim sonrasında düşüşler dikkat çekti. Borsa belirsizlikleri hiç sevmez. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının satışlarda etkili olduğuna şüphe yok.
Seçim öncesinde Anadolu Efes, İş Bankası, Akbank, Coca Cola, Koç Holding gibi hisselerde yüzde 20 civarında yükselişler gözlemlenmişti. Seçim sonrasında bu hisselerde sert düşüşler yaşandı ve kazanımları kayba dönüştü. Özellikle ulaştırma, inşaat, ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisselerindeki yükselişler ise dikkat çekti. Borsa İstanbul’da seçim sonrası ilk işgünü olan pazartesi görülen sert kayıpların bir kısmı, salı ve çarşamba günü görülen tepki çıkışlarıyla geri alındı. Borsada toparlanmanın devamı ve güç kazanması için “5.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak” şeklinde değerlendirmeler geliyor.
Paylaş