Borsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuEnflasyon ile mücadele kapsamında uygulanan yüksek faiz ve parasal sıkılaşma, ekonomideki büyümeyi zayıflatmış ve törpülemiş görünüyor. Merkez’in son toplantı metni, ‘26 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi gelecek’ şeklinde algılanınca BIST100 Endeksi’nde yükseliş görüldü. Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Piyasa kasım enflasyonuna kilitlendi.
#Enflasyon İle MücadeleKur korumalı mevduattan ayrılan ciddi bir tasarruf var. Döviz kurlarının yatay seyretmesi nedeniyle uzun süredir çok düşük bir prim söz konusu. Altın fiyatları Trump’ın seçim zaferi sonrası önemli bir güç kaybına uğradı. Enflasyon sorunu ciddiyetini korusa da 2025 yılı için faiz indirim beklentileri öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki hafta TCMB faiz kararı var. TCMB’nin bir yandan enflasyon hedefini yükseltirken diğer yandan faiz indirimi yapması beklenmiyor. Dolayısıyla bu dönemde Borsa İstanbul’a ilginin sürmesi olası.
#TCMBGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaAvrupa Merkez Bankası (ECB) 5 yıl sonra 25 baz puan ile faiz indirim sürecini başlattı ve faizi yüzde 4.25’e çekti. Şimdi faizi gevşeterek ekonomiye bir anlamda soluk vermek amaçlanıyor. ECB’nin temmuzda faizi sabit tutacağı, eylülde tekrar indirime gidebileceği öngörüleri öne çıkmış durumda. Temkinli duruş hâlâ var. Piyasalara etkileri zayıf kalsa da öncü merkez bankalarından birinin faiz indirim sürecini başlatmış olması olumlu bir gelişme. En büyük ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nde, faizdeki düşüşle sağlanacak ekonomik canlılık, Türk ekonomisine orta ve uzun dönem olumlu yansıma gösterebilir.
#Avrupa Merkez BankasıPiyasaların beklenti ihtiyacı sürüyor. Borsada kâr satışları derinlik kazanırken çıkışın devamı için olumlu fiyatlamaya konu olabilecek yeni bir gündem ve beklenti gerekecek. Dış piyasalarda ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararına odaklanacak. Faiz indirim sürecinin bu toplantıda başlaması bekleniyor. ABD Merkez Bankası için bu aşamada faiz indiriminin başlaması takvim olarak uzak görünüyor. Yarın TÜİK tarafından açıklanacak mayıs ayı enflasyon verisinde ise önemli bir viraja yaklaşıldı. Ekonomi yönetimi mali programda enflasyonda mayıs ayına kadar zirve, haziran sonrası düşüş öngörmüştü.
#Borsa İstanbulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimin ardından yaptığı konuşmada “Önümüzde yaklaşık 4-4.5 yıllık bir süre var” diyerek ekonomide belirsizliğe yol açacak erken seçime kapıyı kapatması ve mevcut ekonomi politikalarına ‘devam’ mesajı vermesi, piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Dün dolar kuru 31.8 TL’ye kadar çekilirken, Borsa İstanbul’da da ilk tepki pozitif oldu. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi ise 305 puana kadar geriledi.
#Piyasaİç piyasaların gündemi Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi. Devletin ve ekonominin en önemli kuruluşlarından biri olması nedeniyle bu değişiklik önemli. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın gelişmelerden sonraki açıklamaları soru işaretlerini azalttı. Pazartesi günü kısa süreli bir dalgalanma olsa da değişikliğin piyasalar ve ekonomi üzerinde ciddi bir etki yaratması beklenmiyor. Şimdi piyasalarda ekonomi politikasında bir değişim olup olmayacağı takip edilecek.
#Ekonomi ProgramıBorsada tepki yükselişi banka hisseleri öncülüğünde devam ediyor. ABD’li bir yatırım bankasının dört özel Türk bankası için al tavsiyesi vermesiyle banka hisselerine gelen alımlar piyasanın geneline yansıdı ve BIST 100 Endeksi’ni 8 bin seviyelerine taşıdı. Cuma akşamı Moody’s’in Türkiye’nin kredi görünümünü yükseltmesi Borsa İstanbul’a olumlu yansıyabilir. S&P’den sonra Moody’s’den gelen bu değerlendirme ile 2024 yılı içinde Türkiye’nin kredi not artırım beklentileri daha da arttı.
#BorsaPiyasalar yılın son haftasına dalgalı bir seyirle girdi. Borsa İstanbul yön arayışını sürdürüyor. Toparlanmaya çabaları güç kazanamadı. İki ana neden öne çıkıyor; yüksek faiz ve yerli yatırımcının piyasaya zayıf katılımı. Öte yandan uygulanan ekonomik program ve parasal sıkılaşma politikası dış finans çevrelerinden sermaye çekmeye başladı. Yabancının ilgisi artmaya devam ederse bu durum Borsa İstanbul’a katkı sağlayabilir.
#Borsa İstanbul‘Güvenli liman’ altın bu sene dış piyasalarda ons dolar fiyatı üzerinden yüzde 3.39, yurtiçinde gram/TL üzerinden yüzde 50 kazanç sağladı. Yani yatırımcısını enflasyona karşı ezdirmedi. Bundan sonraki seyri ise hem yurtiçinde hem de yurtdışında alınacak faiz kararları belirleyecek. Özellikle ons/doların seyri dikkatli takip edilmeli. Kısa dönemde zayıf görünümün devamı, orta ve uzun dönemde yükseliş beklentileri korunuyor.
#AltınSeçim sonrası ilk işlem günü olan pazartesi sabahı Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmasını belirsizlik şeklinde değerlendirip sert düşüşle açıldı. Bir önceki hafta çıkışa öncülük eden banka hisselerinin birçoğu bu defa taban fiyattan ve alıcısız haftaya başladı. Sonraki aşamada lokomotif bazı sanayi hisseleri öncülüğünde BIST100 Endeksi dengelenmeye ve toparlanmaya çalıştı.
#PiyasaSon iki yılı düşüşle geçiren altında başlayan çıkış hareketi, fiyatı belirleyen birçok parametrenin aynı anda bir araya gelmesiyle gerçekleşti. Devamı ise yine bu parametrelerin seyrine bağlı. Kesinlikle tavsiye olarak görülmemesi kaydıyla ağırlıklı beklenti bu aşamada, sert yükselişe bağlı olarak kısa dönemli kâr satışlarının gelebileceği ancak uzun dönem için çıkış beklentilerinin korunduğu yönünde şekilleniyor.
#Gram AltınDeprem felaketi sonrasında kapatılan Borsa İstanbul ilk işlem gününde kuvvetli yükseliş gerçekleştirdi. Güçlü yükselişin devamını getirmek için çabalayan BİST 5 bin puan seviyelerine oturdu. BİST'in yanı sıra altın fiyatlarında da volatilite etkili oluyor. Uzmanlar piyasadaki gidişatı değerlendirdi.
#AltınYaklaşık dört aydır devam eden, pahalı değil ama primli bir borsa vardı. Şimdi kâr realizasyonuyla teknik bir düzeltme yaşanıyor. Son günlerde sert satış gelse de orta dönem için bakıldığında primli bir borsa var. Bu açıdan önümüzdeki günlerde yaşanacak olası bir toparlanmada hisseler konusunda daha seçici olmak gerekecek.
#BorsaTam da borsa kaptırmış gidiyordu. Hisse senedi piyasasının nabzını ölçen BIST 100 Endeksi 5 bin 700 puanı aşmış artık gözünü 6 bin puana dikmişti ki düşüş başladı. Endeks ard arda gelen ve iki gün süren sert satışlarla dün 4 bin 961 puana kadar geriledi. Ardından piyasa deyimiyle tepki alımları geldi ve bu kez yüzde 2’yi artan yükseliş görüldü. Perşembe günü satışlar o kadar hızlı ve sert oldu ki, iki kez devre kesici devreye girdi. Yani alım satım işlemleri durdu. Endeks günü yüzde 7’yi aşan bir kayıpla kapatmış, özellikle zarardaki yatırımcılar karalar bağlamıştı.
#BorsaBorsa İstanbul’da uzun soluklu bir ralli yaşanıyor. Son günlerde daha çok dış piyasalar için dillendirilen ‘yıl sonu rallisi’ olup olmayacağı konusunda değerlendirmeler yapılıyor. Yatırım bankalarından bu yönde olumlu net görüşler henüz gelmiş değil. Borsada yaşanan çıkışın devamı için yerli yatırımcı ilgisinin devamı önemli. Ancak o kaynak da sonsuz değil. Yabancı alımları BIST100 endeksindeki çıkışı destekleyecek güce henüz ulaşmadı. Yılın son ayında sıklaşan kâr satışlarıyla dalgalanma artabilir.
#Borsa İstanbulSon aylarda borsaya akın akın yatırımcı geliyor. Yüksek enflasyona karşı getiri arayışı, alternatif piyasaların düşük kazanç sağlamaları, 2022 dönem bilançolarının ekonomideki büyüme ve yüksek enflasyon nedeniyle iyi performans göstermeleri yatırımcıları borsaya çeken önemli etkenler oldu. Ancak perşembe günü sert satışlarla kısa süreli bir panik havası yaşanınca, yatırımcı borsanın düşebileceğini gördü. İşte bu dalgalanma, durumu gözden geçirme ve daha seçici olmayı da beraberinde getirebilir.
#BorsaBorsa İstanbul’da, banka hisselerinin öncülüğünde BIST100 Endeksi’nde yeni zirveler denendi. 3. çeyrek bilanço beklentileri sürece önemli katkı sağladı. Bankacılık dışında ekonomideki büyümenin korunuyor olması nedeniyle sanayi hisselerinde seçici hareketlerle ciddi primler yakalanmış durumda. Düşük faiz ve döviz kurlarındaki yatay seyir borsanın alternatif olarak öne çıkmasında etkili oldu.
#Borsa İstanbulPiyasaların yeni gündemi 3. çeyrek bilançoları. Bilanço açıklamaları ABD’de geçen hafta yoğunlaşırken, önümüzdeki haftadan itibaren Borsa İstanbul’da da bu süreç başlayacak. Yılın ilk yarısına ilişkin bilançolar oldukça olumlu gelmişti. Ekonomideki büyümenin korunduğu kabul edilirse, üçüncü çeyrek bilançolarında da yüksek kârlılık gösterecek fazla sayıda şirketlerin olması muhtemeldir. Piyasaların gündemin olağandışı bir gelişme olmaması durumunda bilanço sonuçlarına bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik artabilir.
#BorsaBorsa İstanbul’da banka hisseleri öncülüğündeki çıkış yerini yine banka hisselerin başı çektiği bir düşüşe bıraktı. Süreçten en az kayıpla çıkılması için gerekli tedbirler devreye alınırken önümüzdeki günlerde teminat açıklarının normalleşmesi ve olağan seyrine dönmesi Borsa İstanbul’un denge bulmasına yardımcı olacak. Bu kapsamda, temel teknik verilerle gündem ve piyasa parametrelerine göre yön belirleyen görünüme geri dönülebilir.
#Borsa İstanbulBankalar tarihinin en yüksek kârlarına ulaştı. Borsa İstanbul’da bankacılık hisseleri öncülüğünde ralli devam ederken, yüksek hacim ve genele yaygın bir hareket dikkat çekiyor. Öte yandan yabancı para girişleri de sürüyor. 19 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 366 milyon dolarlık alım yaptılar. Bu 9 aylık periyotta en yüksek tutarlı haftalık alım oldu. Ağustos ayının ilk üç haftasında toplam yabancı alım tutarı 724 milyon dolara ulaştı.
#Borsa İstanbulAltının ons fiyatı, dün Türkiye saati ile 21:00’de açıklanan Fed tutanaklarında piyasalara verilen mesajlar sonrası, düşüşe geçerek 9 ayın dibini görürken; yeni günde toparlanma çabasında ilerliyor. Gram altın fiyatı ise, değer kazancında hareket ediyor. Piyasaların tanınan ismi Tuncay Turşucu, altın fiyatları üzerinde yaşanan son gelişmeleri ve olası senaryoları hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Altın FiyatlarıBorsa İstanbul, küresel borsalardan pozitif ayrışmasını sürdürürken; dün tarihi kapanış rekoruna imza attı. Peki, Borsa İstanbul’da yeni rekorlar görülür mü, yılın geri kalanında hangi sektör endeksleri öne çıkabilir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Borsa İstanbulGümüş fiyatları, jeopolitik risklerin artması ve azalmasıyla iki yönlü sert hareket ederken; piyasalarda haber odaklı hareketler görülmeye devam ediyor. Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ve İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer gümüş fiyatları üzerinde yaşanan son gelişmeleri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Gümüş FiyatlarıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı 2.5 saat sürdü. Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, IMF ile olan ilişkinin 2013 yılında sona erdiğini, ana muhalefetin IMF ile otellerin arka kapılarında çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Kur korumalı mevduat paketinin gündemde olduğu toplantıda Erdoğan, "Vatandaş Merkez Bankası’nın garantör olduğunu görecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı