Sanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuKişinin, insanlara karşı duygularında ya da ikili ilişkilerinde problemlere sebep olan psikolojik rahatsızlığa borderline kişilik bozukluğu denilir. Borderline; belirsiz, sınırda anlamına gelmektedir. Psikoz ve nevroz diye adlandırılmış olan psikiyatrik durumlar arasında sınır olarak kabul edilmektedir. Genellikle ergen ya da genç erişkinlik zamanında ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde borderline kişilik bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekMel Lodge, travma kaynaklı kişilik bozukluğu hastalığına sahip bir balerin. Bu nedenle, vücudunu günde en 20 kez ele geçiren 50 farklı kimlikle yaşamak zorunda… Oldukça nadir bir hastalık gibi görülen ‘Dissosiyatif kimlik bozukluğu’ sanılanın aksine oldukça yaygın bir rahatsızlık. Peki son yıllarda hızla artan hastalığı ne tetikliyor? İşte Mel Lodge'un yaşadıkları ve dissosiyatif kimlik bozukluğunun tüm bilinmeyenleri…
#SağlıkCinsel siklusta olmayan ağrı, acı, kanama ve panik halinin cinsel siklusa sokulması olarak tarif ettiğim vajinismus ve disparoni, son bilimsel literatürde “cinsel organlarda ve pelviste ağrı ve içe girme bozukluğu” olarak tek bir cinsel işlev bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
#Cinsel Organlarda AğrıBulimia hastalığı nedir sorusunun yanıtı yüzlerce kişi tarafından merak edilen ve araştırılan hastalıklar arasında yer almaya başladı. Bulimia hastalığı, daha çok genç kızlarda görülmekle birlikte aktör, manken, hostes ve dansöz gibi dış görüntüsü ön planda olan mesleklerde de ve son zamanlarda erkeklerde de görülebilmektedir. Peki, bulimia hastalığı nedir? Tedavisi var mı?
#Bulimia HastalığıBulimia hastalığı nedir sorusunun yanıtı yüz binlerce vatandaş tarafından araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Açlık hastalığı olarak da adlandırılan Anoreksiya'ya da benzerliği bulunan bulimia hastalığının tedavisi merak ediliyor. Peki, bulimia hastalığı nedir?
#BulimiaBulimia hastalığı nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Genellikle genç kızlarda mankenlere özenti, gelişim sorunları, psikolojik etmenler nedeniyle oluşan bu hastalığın nedenleri merak ediliyor. Peki, bulimia hastalığı nedir? Tedavisi var mı?
#BulimiaDermatilomani adıyla da bilinen deri yolma hastalığı,doku harabiyetine yol açabilecek şekilde cildin aşırı ve zorlayıcı bir şekilde kazınması veya koparılması ile karakterize ruhsal bir hastalıktır. Deri yolma hastalığının nedeni henüz tam olarak anlaşılamamakla birlikte, öne sürülen tezlerden en güçlü olanı bu davranışı strese ve uyarılmaya verilen uygunsuz bir yanıt olarak görür. Peki Deri Yolma Hastalığı nedir?
#Deri Yolma HastalığıHerkese sıkça etiket yapıştırarak kullandığımız narsisistik kişilik bozukluğu, aslında her kendini sevenin sahip olabileceği bir şey değildir. Öncelikle insanları hususi meselelerinizde etiketlerken, ne kadar doğru bir girişim yaptığımızı düşünmek gerekir. Çünkü hiç de kolay değildir gerçek bir narsisistik kişi olmak... Bu kişilik bozukluğundaki insanlar benmerkezci olmanın nirvanasındadır diyebiliriz. Bu benmerkezcilik, kişinin kendini mükemmel, üstün ve her zaman ayrıcalıklı şekilde önde görmesidir.
#İnsanKişilik, tıpkı parmak izi gibi kişisel bir olgudur. Bizi, diğer insanlardan ayıran davranış ve duygusal özelliklerimiz, kişiliğimizi oluşturur. Bu kişisel özellikler, kişiden kişiye ne kadar farklılık gösterirse göstersin; bazen kişiye ve çevresindekilere zarar verecek kadar abartılı olabilir. İşte böyle durumlarda "kişilik bozukluğu" durumundan söz edilmesi gerekir.
#Kişilik BozukluğuBiz onlara genel olarak "kişiliği bozuk" diyoruz. Ancak hangi durumda, neden, ne yaptıklarında diyoruz bu çok açık değil. Kimi şüpheci, kimi agresif, kimi çekingen oluyor ama hemen hepsinin normalin dışında davrandıkları bir gerçek. Bir davranışın kişilik özeliliği mi, yoksa bozukluğu mu olduğunu anlamak için Prof. Dr Arif Verimli ile konuştuk...