Bir mutfak yarışması için ‘milli mesele’ demem abartı gelmesin sakın. Takımlarını destekleyen yüzlerce coşkulu taraftar, devletlerinin bu yarışma için yaptığı milyon euro’luk yatırımlar, yarışma alanındaki malzeme dolu kocaman TIR’lar… Geçen hafta finallerine katıldığım Bocuse d’Or izlenimlerimi yazdım.
#Ebru Erke2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞYaşadıkları bölgede fark yaratan işler yapan iki genç kadından bahsetmek istiyorum bu hafta. İlki dekorasyonu ve restoranıyla otelcilik anlayışını değiştirecek nitelikteki Saklı Yaz’dan Ece Kantarcı... Diğeriyse Türkiye’nin pastacılık konusunda en iyi isimlerinden Feray Aydoğdu ve çok sevdiğim dükkânı Tonka.
#DatçaKöşebaşı, Gündoğan’da; Banko Burger, Çeşme Marina’da şube açtı. Espressolab’de ünlü pasta şefi Antonio Bachour’un tatlılarını yiyebileceğiz. Bocuse d’Or 2024’te bizi şef Emre İnanır temsil edecek. Four Seasons Hotel Bosphorus ve Jo Malone London işbirliğine gitti. Yeme-içme dünyasından haberler...
#Bocuse D’OrMacaristan’ın başkenti son yıllarda gastronomi ataklarıyla dikkatleri üzerine topluyor. Michelin yıldızının ülkeye gelmesi haliyle yeni Macaristan mutfağı hakkında merak uyandırmayı başardı. Üst düzey gastronomik bir deneyim yaşamak isteyenlerin şehirden iyi bir izlenimle ayrılacağı muhakkak. Öyle mekânlar var ki ağzınıza attığınız her lokma hafızanızda yer edecek kadar güçlü izler bırakacak.
#SeyahatGastronominin Oscar’ı olarak da bilinen Bocuse d’Or birkaç hafta önceydi. Ülke takımlarına verilen büyük çaplı devlet desteklerinin o ülkenin gastronomisine yapılmış önemli bir yatırım olduğunu bir kez daha gördük. Bir gün Türkiye olarak bu yarışmayı biz de kazanmak istiyorsak sabır isteyen uzun soluklu bir strateji için gereken adımları atmaya başlamamız lazım.
#Bocuse D’OrRasmus Kofoed son yılların en dikkat çeken şeflerinden. Bocuse D’Or yarışmasına ülkesi adına katılıp ikişer yıl arayla bronz, gümüş ve altın madalyaları toplamıştı. Restoranı Geranium ise Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde ikinci sıradaki yerini aldı. Menüsünden kırmızı eti kaldırması sektörde meydan okuma olarak görülse de bu kararın arkasında beş yıldır et yememesi var.
#Rasmus KofoedA Milli Futbol Takımımızın İzlanda’yla berabere kalarak 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gitmeye hak kazandığı akşamı, ülke olarak ne kadar sevindiğimizi hatırlıyor musunuz? O müsabakanın ertesi günü bir Türk, Avrupa Futbol Şampiyonası kadar değerli ve prestijli bir başka yarışmada ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. Bugün size biraz bu Türk şefimizden ve bu yarışmadan bahsetmek istiyorum, yani Serhat Eliçora’dan ve Bocuse d’Or’dan.
#Bocuse D'or14–16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi‘nde düzenlenecek olan gastronomi sektörünün en büyük buluşması Sirha İstanbul, dünyanın en önemli şef yarışması Bocuse d‘Or’un Türkiye seçmelerine de ev sahipliği yapacak. 15 Kasım’da Türkiye seçmelerinde yarışacak Serhat Eliçora, Ahmet Can Aras, Sezer Deniz ve Emre İnanır arasından seçilen şef, Estonya’da düzenlenecek Bocuse d’Or Avrupa finallerinde Türkiye’yi temsil edecek.
#Bocuse D’Or AvrupaTürkiye’de gastronomi sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan Sirha İstanbul, 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. HORECA sektörünün uluslararası buluşması bu yıl şeflerin olimpiyatı Bocuse d’Or ve dünyanın en önemli kahve organizasyonu SCA’nın Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacak. Sirha İstanbul’un bu yılki teması ise gastronomi dünyasının trendlerinden artizan ekmek olacak.
#Sirha İstanbulİstanbul Kongre Merkezi'nde 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan gastronomi sektörünün en büyük buluşması Sirha İstanbul, dünyanın en önemli şef yarışması Bocuse d'Or'un Türkiye seçmelerine de ev sahipliği yapacak. Gastronometro’da düzenlenen ön elemelerde ilk 4 şef arasına giren Serhat Eliçora, Ahmet Can Aras, Sezer Deniz ve Emre İnanır, 15 Kasım’da Sirha İstanbul bünyesinde yapılacak Türkiye seçmelerinde yarışacak.
#Bocuse D'orBu yıl 14–16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Sirha İstanbul, dünyanın en önemli gastronomi yarışmalarından Bocuse d’Or’un Türkiye seçmelerine de ev sahipliği yapacak. Seçmelerde dereceye giren şefler, Estonya Talin Avrupa finallerinde yarışacak. Burada da dereceye girenler 2021 yılında Fransa Lyon’da düzenlenecek Bocuse d’Or Dünya Finali’nde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanacak.
#Bocuse D'orİzmir’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gastronomi Turizmi Kongresi’nde, dünyaca ünlü şefler, yemek yaptı. Kongredeki panelde yaratıcı hikayelerin önemi vurgulanırken, şef Hazer Amani, iyi aşçı olmanın yolunun yeni tarif oluşturmak yerine eldeki yaratıcı hikayeleri tanıtmaktan geçtiğini söyledi. Amani, "Neden elimizin altında keşkek gibi bir ürün varken risotto yapıyoruz?" diye sordu.
#KeşkekKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Turizm Geliştirme Fonu’yla ilgili özel sektörle gerekli görüşmelerimizi yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Yeni yıldan itibaren özel sektörle birlikte ortak kararlar alarak rakip gördüğümüz ülkelerin çok daha üzerinde bir performansla turizmimizi geliştirmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
#Turizm