Hafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneHastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank HummasıPopüler turist destinasyonlarında yaygın olan öldürücü bir virüs olan Dang humması, Avrupa'ya da yayılıyor. Ayrıca ülkemize komşu Ortadoğu ülkelerinde de vakalar yaşanıyor. Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı? Önlem olarak ne yapmalıyız? Uzmanlar ne diyor?
#Dang HummasıSivrisinekler yazın özellikle akşam saatlerinde açık havada vakit geçirmeyi imkânsız hale getiriyor. Peki kendimizi sineklere karşı korumak için alabileceğimiz önlemler neler? Uzmanlar anlattı...
#SivrisineklerYaz aylarının en büyük sorunlarından sinekler, sivrisinekler ve karıncalar... Doğal yöntemlerle hazırlayacağımız karışımlarla hepsiyle savaşabilir; bu küçük canlılardan, ısırıkları nedeniyle oluşan kaşıntı ve kızarıklıklardan kurtulabiliriz.
#Dr. Ecz. Metin UyarYaz aylarının en büyük sorunlarından biri sivrisinekler. Evde televizyon izlerken, gece uyurken, açık havada yürüyüş yaparken, sevdiklerimizle piknikteyken özetle her an her yerde bir sivrisinek ısırığına maruz kalabiliyoruz. Öte yandan bazıları sivrisineklerin deyim yerindeyse hücumuna uğrarken bazılarında tek bir ısırık bile olmuyor. Peki insanlar için en ölümcül hayvanların başında gelen sivrisinekler insanları neden ve nasıl ısırıyor? Isıracakları insanı neye göre seçiyorlar ve biz korunmak için gerçekten bir şeyler yapabilir miyiz?
#SivrisinekAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesAvustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Armidale kasabasında yaşayan bir kadın, arabasına binmek üzere hamle yapınca hayatının şokunu yaşadı. Aracının kapı kolunda kocaman bir örümceğe rastlayan kadın, aracını tekrar kullanmaktan çok korktuğunu söyledi.
#AvustralyaDünya koronavirüs salgını karşısında diz çökmüş durumda. Dünyaya yayılan Covid-19 salgınından her gün artan vaka sayıları, ölümler ve ikinci dalga haberleri gelmeye devam ediyor. Bir yandan Covid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ederken İngiltere'den gelen bir son dakika haberi umutları artırdı.
#KoronavirüsCildiniz mevsimsel değişikliklerden de hava durumunun ani değişimlerinden de etkilenir. Dondurucu ve rüzgârlı bir havadan bayıltan bir sıcağa geçince deriniz bozguna uğruyor! Ekolojik değişiklikler cildinizde hasara, kuruluğa ve yaşlılık belirtilerine neden olabilir. Açık havanın tadını her mevsimde çıkarmak için bu cilt bakım rutinlerini uygulayın.
#Cilt BakımıÖzellikle tatile giderken yanımıza aldığımız güneş kremlerinin daha etkili olması için hangi koruyucu kremi, nasıl seçmemiz gerekiyor? Hangi güneş koruyucu kremi seçmeliyim? Kimyasal mı, mineral mi? İhtiyacıma uygun SPF'yi nasıl belirleyebilirim? Koruyucu kremin kalitesi fiyatı mı?
#Güneş Kremi EtiketiTamamlayıcı tıbba olan ilgi gün geçtikçe büyüyor. Bu süreçte artık “bitkilerle tedavi” yani “fitoterapi” bilimini daha sık duymaya ve öğrenmeye başladık. Bitkiler ile tedavinin de bir bilim olduğunu; bilinçsiz ve yanlış kullanımlarının çok ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sinem Usuk, karayılan otu ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#Karayılan OtuSarı Humma, genellikle Afrika ülkelerine gidecek olan olan vatandaşlara uygulanan tedbir amaçlı aşı nedeniyle sorgulanıyor. Ülkemizde her ne kadar az görülse de yurtdışına çıkacak olan vatandaşların gündem maddeleri arasında yer alıyor. Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikası ile kontrol altında tutulan Sarı Humma aşısı, ülke girişlerinde kontrol edilmektedir. Peki, sivrisinek aracılığıyla bulaşan Sarı Humma hastalığının aşısı nerede yapılır? İşte bu hastalığın belirtileri hakkında bazı bilgiler
#Sarı HummaKamp, yürüyüş, piknik, bisiklete binme, tırmanma, balık tutma gibi açık hava etkinliklerinden kene ile dönebilirsiniz. Bütün keneler KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) bulaştırmıyor. Ama bilhassa hastalığın göründüğü bölgelerde yaşıyor, şu veya bu nedenle bulunuyorsanız dikkatli olmanızda yarar var.
#Seyahat SağlığıThe Telegraph, okuyucuları için Avrupa'nın en ucuz sahil bölgelerini derledi. Hesabı da şöyle oluşturdular. Bir alışveriş listesi hazırladılar: Bir fincan kahve, bir şişe bira, bir kutu kola, bir bardak şarap, bir şişe maden suyu, güneş kremi, böcek kovucu, iki kişilik üç akşam yemeği ve iki kişilik iki öğle yemeği... İşte çıkan sonuçlar…
#Avrupa Deniz Tatili