Güncelleme Tarihi:
Dermatolog Dr. Arpi Tırpancı, markalar arasında daha az zaman geçirmek ve güneşin tadını çıkarmak amacıyla güneş koruyucu kremlerinin, içerik etiketinin nasıl okunması gerektiği hakkında bilgi verdi.
SPF'yi kontrol edin!
SPF güneşten korunma faktörü anlamına gelir. Formülün SPF'si, güneş koruyucunun, UVB ışınından yanmanızı önleyeceği zaman aralığını verir. Genel olarak, SPF ne kadar yüksek olursa, yeniden uygulamadan önce o kadar uzun süre bekleyebilirsiniz anlamındadır. SPF değeri ürüne göre yaklaşık,15 ile 100 arasında değişmektedir - ancak daha yüksek bir sayı her zaman daha iyi koruma anlamına gelmez. Biz, SPF 50 veya civarında bir SPF seviyesini öneriyoruz. Daha yüksek bir SPF var sayımsal olarak daha iyi çalışsa bile, bu sayının kendi dezavantajı olduğunu söylüyor: SPF seviyeleri 50'nin üzerinde arttıkça, formülasyonlar daha kalın olma ve daha zorlu bir görünüm bırakma eğilimindedir.
Geniş Spektrum Seçin!
Cildinizi en iyi şekilde korumak için iki ışın türüne karşı korunmanız gerekir. UVB ışınları cildin üst yüzeyine zarar veriyor ve güneş yanığının ana nedenidir. UVA ışınları ise cilde daha derin nüfuz ediyor ve ciltte yaşlanma, kırışıklık, pigmentasyon ve sarkma belirtilerine neden oluyor.
Hem UVA hem de UVB ışınları cilt kanserine neden olabiliyor. Cildinizi korumak için, hem UVA hem de UVB ışığıyla savaşan genişspektrum korumalı etiketleri tercih edin. UVB ışığı cildi yakmaktan sorumludur. Geniş spektrum, hem UVA hem de UVB ışığını bloke eden bir güneş koruyucu anlamına gelir. Ayrıca, bir ürünün UVA koruma faktörünü belirtmek için Asya ülkelerinde kullanılan bir PA + derecesi olan SPF derecenizin yanında bir veya daha fazla + işareti görebilirsiniz. Artı işaretler ne kadar fazlaysa, UVA'ya karşı koruma o kadar iyidir.
Gerçekleri Tanıyın: Kimyasal Maddeye Karşı
Kimyasal ve mineral güneş kremleri, farklı şekillerde de olsa çalışır. Basitçe söylemek gerekirse, kimyasal güneş koruyucuları, kimyasal reaksiyonların UV ışınlarını emmesine ve ciltten salınmasına neden olan bileşenlere dayanır. Öte yandan, mineral güneş kremleri, ışınları saptırmak ve saçmak için cildin üstüne oturan inorganik bileşikler kullanır. “Mineral” terimi, genellikle formülasyonda güneş koruyucu filtreler olarak; titanyum dioksit, çinko oksit veya her ikisinin dekullanımına atıfta bulunur. Çoğu eczane veya büyük marka güneş kremi, kimyasal bazlıdır. Mineral güneş kremleri veya doğal güneş kremleri kimyasallardan daha az tahriş edicidir. Hassas cildiniz varsa, fiziksel engelleyici içeren formülasyonları arayın. Mineral ve kimyasal, her ikisi de yararlı terimler olsa da, güneşten koruyucuyu “doğal” olarak ilan eden güvenilir etiketlere karşı uyarır. “Doğal” terimi, içerik maddelerinin nereden geldiğini, bir bitki çiçeğini, yağı veya kökü ifade eder, ancak hakkında hiçbir şey söylemez.
Suya dayanıklı (veya ter geçirmez) Etki Gösterir
Suya dayanıklı (veya ter geçirmez), bir kişinin yüzerken veya terlerken bir güneş korumasının 40 dakika veya 80 dakika boyunca yeterli koruma sağlayıp sağlamadığını gösterir. Ancak, dirençlinin tam koruma anlamına gelmez. Hiçbir güneş kremi tamamen su geçirmez veya ter geçirmez olmadığından, FDA bu terimlerin güneş kremi etiketlerinde kullanılmasına izin vermez. Bu nedenle, suya dayanıklı olarak ilan edilen bir güneş kremi yüzmek için daha iyi bir seçim olabilir, ancak yine de düzenliolarak yeniden uygulayın.
"Yüz" Karşısında "Vücut" Güneş Kremi
Yüz için seçilen güneş koruyucular gözeneklerin tıkanması ve sivilcenin alevlenmesine neden olmayacak şekilde geliştirilir. Diğer bölgeler için uygun olanlara kıyasla daha az çinko oksit içerir çünkü çinko oksit beyaz kalın bir tabaka oluşturup insanların hoşlanmadığı, badana görüntüsünü verebilir. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile mineral içerik, eskiden olduğu gibi bu kalın tabakayı oluşturmadan geliştirilmiş ve kimyasal bir bloklayıcı ile kombine edilmektedirler. Ayrıca yüz için hazırlanan güneş koruyucular makyaj ürünleri ve diğer kozmetiklerle birlikte kullanıma uygun olarak hazırlanmaktadır. Gövde için olanlar ise daha yoğun ve terlemenin daha belirgin olduğu göz önüne alınarak formüle edilir.
Ürün içeriğini okumak neden önemli?
Ürün kutularında birçok madde yazar. Bir kısmı aktif madde diğerleri taşıyıcı maddelerdir. Aktif olmayan veya taşıyıcı madde önemsiz demek değildir. Bir güneş koruyucu ararken, paraben içermeyen, yağsız ve kokusuz ürünler seçmeye dikkat etmek gerekir. Böcek ısırıklarını uzaklaştıran maddeler içeren koruyuculardan kaçınmak gerekir. Güneş koruyucu sık sık, birkaç saatte bir uygulanmalıdır, oysa böcek kovucu bundan daha az kullanılır. Bütün cilt bakım ürünlerinde olduğu gibi tüketiciler; alerjisi olan maddeleri, akne eğilimi varsa, egzama şiddetine neden olabilecek bileşenleri, alerjiye neden olabilecek maddeleri aramalı ve cilt alerjik reaksiyonlarının en yaygın sebebi olan kokuya dikkat etmeleri gerekir.