Gayet sağlıklı bir genç olan Madi Foster ,17 yaşındayken birden nefes darlığı ve halsizlik problemi yaşamaya başladı. Doktorlar bunu kaygı bozukluğu ve anksiyeteye bağladı, antidepresan kullanmasını önerdi. Daha sonra sırt ağrıları yaşamaya başladı ama bunu da idrar yolu enfeksiyonuna bağladılar. Genç kızın yaşadığı bu semptomlara aslında bu milyonda bir görülen bir kanser neden oluyordu. Teşhisi çok geç koyulduğu için kanser diğer organlarına da yayıldı. Doktorlar maalesef genç kıza 18 aylık ömür biçti.
#KanserLaparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesisi yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.
#Laparoskopik CerrahiRobotik kanser cerrahisi, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek için robotik sistemlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Bu sistemler, cerrahın hassasiyetini artırmak, daha ince ve zor ulaşılabilen alanlara erişimi kolaylaştırmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak gibi avantajlar sunar. Robotik cerrahi, kanser tedavisi dahil olmak üzere birçok cerrahi alanında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cerraha, cerrahi aletleri ve kameraları kontrol etmek için robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri içeren özel cerrahi robotlarını kullanır. Robotik cerrahi, genellikle “Da Vinci Cerrahi Sistemi” gibi önde gelen robotik cerrahi platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.
#121. yy’ da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelen Robotik cerrahi, uzun zamandır merak ettiğim konular arasındaydı. Koç Üniversitesi Hastanesi bölümleri arasında “İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi (ARIES- Advanced Robotic, Invasive Endoscopic Surgery Center) de olduğunu bildiğim için, bölüm doktorlarından Profesör Emre Balık’ tan bir randevu alarak, kendisinden bilgi almaya gittim. Ve işte öğrendiklerim:
#Robotik CerrahiBirçok insan gece geç saatlerde rahatsız bir şekilde terleyerek uyanmaktan şikayetçi. Terlemek vücudumuzun en doğal eylemlerinden biri fakat aynı şey gece uykuda terlemek için söylenebilir mi? Uzmanlar, gece terleyerek uyanmanın ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
#Gece Terlemesi50’li yaşlar pek çok insan için hastalık riskinin arttığı, sağlığına daha çok dikkat etmeye başladığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde yaşam tarzınız ve beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız doğru seçimler hastalık riskinin azalmasında ve sağlınızın korunmasında önemli rol oynar.
#BeslenmeEndokrin sistem, vücuttaki iç dengeyi düzenleyen iç salgı bezlerinden oluşur. Bu bezlerin isimleri sırasıyla, hipofiz, timus, böbrek üstü bezi, paratiroidler ve tiroit bezidir. İç salgı bezleri erkeklerin sol, kadınların sağ tarafında yer alır. Endokrin sisteminde yer alan organları ve hastalıkları nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Endokrin Sistem Nedir?Karaciğer kanserleri ileri evrede göz akında sararma ile kendini gösteriyor. Karaciğerde gelişen kanserlerin genellikle başka bir organdaki kanserin kana karışmasıyla karaciğere sıçradığını belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğer sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#KaraciğerTürkiye’de her yıl 3 bin 500 çocuk kanserin pençesinde, küçücük bedenleriyle mücadele veriyor. Şüphe uyandıracak her bilgi ise çok önemli… Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız; “Erken tanı konan çocuklar tedaviye çabuk yanıt veriyor ve sonuç büyük oranda başarılı oluyor” diyor.
#ÇocukSu hayatımızın yapı taşıdır. Vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunur ve burada gerçekleşen kimyasal olaylara katılır. Besin ve oksijen gibi hayatın devamını sağlayan maddelerin vücut içinde her yere kan yoluyla taşınmasını sağlar. Vücuttan zararlı maddelerin; ter, idrar veya gayta ile atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, vücut ısısının ter ile ayarlanması gibi çeşitli görevlere katılır.
#Su İçmekİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzunun sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığı konusunda uyardı, "Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir" dedi.
#Himalaya TuzuAsit-baz dengesinin sağlanması, kan basıncı kontrolü, dolaylı olarak da sinir ve kas sistemi için mutlaka gerekli bir mineral. Ancak tuzun, “azı karar, çoğu zarar” yaklaşımıyla tüketilmesi gerekiyor. Sağlıklı bir bireyin günlük tuz tüketiminin 5 gram yani yaklaşık 1 çay kaşığının altında olması gerektiğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın bu konudaki efsanelere dikkat çekti.
#Genel Sağlıkİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzunun sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığı konusunda uyardı. Yalçın, "Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir" dedi.
#Kaya TuzuSigara kullanımı, obezite, hareketsiz yaşam gibi faktörlerin böbrek kanseri riskini artırdığını belirten Hisar Intercontinental Hospital Üroloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sinan Ekici, böbrek kanseri hakkında bilgi verdi.
#Böbrek Hastalarında BeslenmePek çok hastalık, iç organlardaki hasarlar ve diğer sağlık problemleri cildimizden anlaşılabiliyor. Sağlıklı bir insanın cildi ile hastalık sahibi insanların ciltleri aynı olmuyor ve aynı görünmüyor. Hatta bazı hastalıklar direkt olarak ciltteki belirtiler ile teşhiş edilebiliyor. Bu yüzden cildinizin verdiği sinyallere dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlık yaşam için cildiniz hangi sinyalleri veriyor? Öğrenmek ister misiniz?
#Cildinizin Verdiği Sinyallere DikkatBeyaz, sarı, pembe, mavi, mor… Ciltte leke deyip geçmeyin. Bu lekeler cildinizin normal bir bileşeni olabileceği gibi, herhangi bir sistemik veya cilt hastalığına işaret edebiliyor.Peki nedir bu hastalıklar işte cevabını Dr.Selma Yıldırım anlatıyor...
#Cilt Hastalıkları