"Erkeklerde meme büyümesinin altında başka hastalıklar yatıyor olabilir"

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde meme büyümesinin altında başka hastalıklar yatıyor olabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 09:32

"Erkeklerde meme büyümesinin altında başka hastalıklar yatıyor olabilir"

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) MEMORIAL Ataşehir Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Çığşar, erkeklerde estetik ve psikolojik sorunlara yol açabilen meme büyümesinin cerrahi yöntemlerle kısa sürede tedavi edilebildiğini ve erkeklerde en sık yapılan estetik ameliyatların başında jinekomasti ameliyatları olduğunu belirtti.

BÖBREK, KARACİĞER VE TİROİT HASTALIKLARI JİNEKOMASTİYE NEDEN OLABİLİR

Erkeklerde ağrıya da yol açan meme büyümesi ile ilgili olarak Dr. Çığşar şunları söyledi:

Nedeni çoğu zaman tam olarak bilinmemekle birlikte, jinekomasti genellikle östrojen-androjen hormonlarının oranında bozulma gibi bir nedenle ortaya çıkmaktadır. Bu durum hayatın belli dönemlerinde görülebilmekte ya da bazı hastalıklar da jinekomastiye yol açabilmektedir. Böbrek üstü bezi ile karaciğer hastalıkları, hipofiz tümörleri, tiroit rahatsızlıkları ile böbrek yetmezliği, bu tabloya neden olabilmektedir. Böbrek üstü bezleri, hipofiz ve testis tümörleri ile akciğer kanseri hastalıklarında da görülebilmektedir. Öte yandan bazı ilaçlar ve uyuşturucu maddeler de jinekomastinin ortaya çıkışında etkili olabilmektedir.

MEME BÜYÜMESİNİN NEDENİNİN BELİRLENMESİ ÖNEMLİ

Tedavi için öncelikle meme büyümesinin nedeninin belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Çığşar, fiziki muayenenin tek başına yeterli olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Yeni oluşan olgularda, meme ağrısı veya hassasiyet halinde karaciğer, böbrek ve tiroit fonksiyon testleri, hormon seviyesi için birtakım kan tetkikleri, mamografi veya ultrasonografik inceleme gerekmektedir. Ergenlikte görülen jinekomasti, genellikle geçici olmaktadır ve hastaların yaklaşık yüzde 90’ında üç yıl içinde kendiliğinden düzelme görülmektedir. Bu şartlarda düzenli takip yeterli gelebilmektedir.Erişkinlikte ise öncelikle altta yatan sebep varsa bunun düzeltilmesi gerekir.Bir neden olmadığında ya da mevcut sorun giderilmesine rağmen hastanın durumunda düzelme görülmezse, cerrahi tedavi planlanmaktadır."

ERKEKLER İŞLEM SONRASI RAHATÇA DENİZE GİRİP İSTEDİKLERİ GİBİ GİYİNEBİLİYOR

Cerrahi ile fazla büyümüş meme dokusunun alınarak, göğse normal bir görünüm kazandırılması amaçladıklarını söyleyen Dr. Çığşar bunu hastanın durumuna göre cerrahi işlem ya da liposuction ile yapabildiklerini belirtti ve

"Deride belirgin iz bırakabilen açık cerrahi nadiren tercih edilmektedir. Liposuction, özellikle de ultrasonografik liposuction yöntemleri daha az iz bırakması ve iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle sıkça tercih edilmektedir. Ancak meme dokusunun ciltle beraber fazla büyüdüğü bazı durumlarda, düz bir göğüs yapısı oluşturmak için meme dokusuna ek olarak derinin de çıkartılması gerekir. Bu durumda az da olsa yara izi olabilmektedir" dedi.

CERRAHİ SONRASI KİLO KONTROLÜ ÖNEMLİ

Cerrahi sonrası hastanın aynı gün ya da ertesinde taburcu edildiğini belirten Dr. Çağrışan, "Çoğu hastada iyileşme süreci yaşam kalitesini etkilemediği gibi, ağrı da yaşanmamaktadır. Kişi, jinekomastinin büyüklüğüne göre hasta 3-7 gün sonunda normal yaşamına dönebilmektedir. Ancak operasyon geçiren hastaların yaklaşık 2 hafta korse kullanması gerekmektedir. Tedavi sonrası jinekomastinin tekrarlaması beklenmez; ancak hastaların kilo alması halinde yağ dokusu oluşabilir. Bu nedenle kilo kontrolü önemlidir" dedi.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!