Böbrek taşı, çok rastlanan sağlık sorunlarından birisidir. Sağlık açısından, böbrek taşı oluşumu ve tedavisi önem arz etmektedir. Sizlere, böbrek taşına ilişkin açıklamalar ile oluşma nedenleri ve düşürülmesine ilişkin tüm detaylı bilgilere yer verdik.
#Böbrek Taşı Neden Olurİnsanoğlunun en önemli yaşam kaynağıdır su… Olmazsa olmazı, vazgeçilmezidir. Belki de bu yüzdendir, vücudumuzda yer alan her organdan en küçük hücreye kadar sağladığı yararlar… Ancak yeteri kadar alınmadığında tıpkı böbrek taşlarında olduğu gibi birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, az su tüketiminin böbrek taşı üzerindeki etkilerini ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.
#Böbrek Taşı NedirTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzZamanla bedenimiz yaşlanır ve bu süreçte hücrelerimiz de yenilenme ve onarım yeteneklerini kaybederler. Bu durum, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Neyse ki, bazı besinler ve içecekler, kök hücrelerimizin yenilenmesini teşvik ederek bu süreci geciktirmeye ve genel sağlığımızı korumaya yardımcı olabilir.Bu yazıda, kök hücre yenilenmesi üzerinde bilinen en etkili üç içecek olan nar suyu, yeşil çay ve pancar suyuna detaylı bir bakış atacağız. Her bir içeceğin içeriğini, kök hücre yenilenmesine nasıl katkıda bulunduğunu, faydalarını ve potansiyel yan etkilerini inceleyeceğiz.
#Kök HücreUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksÜrik asit hiperürsemi tıpta çok karşılaşılan bir kavramdır. İnsanların sağlığı açısından ürik asit hiperürsemi değerleri çok önemlidir. Peki ürik asit hiperürsemi nedir? Ürik asit hiperürsemi değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere ürik asit hiperürsemi hakkında merak edilenleri inceledik.
#Ürik Asit Hiperürsemi NedirLökosit Esteraz tahlili, idrar yollarıyla bağlantılı olarak meydana gelen enfeksiyonların tanısı için yapılmaktadır. Bu test, enfeksiyonun sadece varlığına ilişkin bilgi vermektedir ve rahatsızlığın kaynağını tespit edilememektedir. Peki, idrarda lökosit esteraz nedir? Lökosit Esteraz değerleri kaç olmalıdır? Sizler için lökosit esteraz hakkındaki bilgiler.
#SağlıkAğızda tükürük bezleri ile pankreas tarafından üretilen amilaz enzimi, insanlarda sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Dolayısı ile “amilaz nedir?” ve “Amilazın normal aralığı nedir?” gibi soruların cevapları ayrıntılı bir şekilde araştırıp, sizler için derlenmiştir.
#Amilaz Enzimi NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriCA olarak bilinen kalsiyum, vücudumuz ve sağlığımız açısından büyük bir öneme sahip olan elementtir. Bu element CA olarak bilinir ve bu şekilde gösterilir. İnsan vücudunda da özellik olarak etkin bir rol oynayan kalsiyum fazlalığında ve eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Yazımızda sizler için kalsiyum elementini ve eksiğinde ya da fazlalığında ne gibi sorunlara yol açacağını derledik.
#CA (Kalsiyum) Nedirİnsan vücudunda birçok mineral bulunur. Bu minerallerden birisi de fosfordur. Fosforun düşüklüğü veya yüksekliği yapılan kan testlerinde belirlenir. Bu değerlerin normal değerlerden yüksek veya düşük çıkması birçok hastalığı doğurmaktadır. Peki Fosfor nedir? Fosfor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Fosfor hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca inceledik.
#Fosfor NedirVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkYapılan araştırmalar kahve ve çay tüketiminin kalp-damar hastalıklarını ve kansere bağlı ölümleri yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor. Uzmanlar da bu içeceklerin olumlu katkılarını doğruluyor yine de kendimize bir sınır koymamız gerektiğini söylüyor.
#Kahve Ve Çay TüketimiVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminKasık sağ ve sol olmak üzere vücutta yer almaktadır. İki tarafta yer alan sağ ve sol kasıklar mide ve baldır arasında yani bacakların başladığı bölümde bulunmaktadır. Bu durumdan dolayı kasıklar bacakların hareketine katkı sağlamakla görevlidir. Sağ kasık da ağrı oluştuğunda bacakların hareketleri de zorlanabilmektedir. Sağ kasık ağrısının neden olduğu ve bu ağrıya nelerin iyi geldiğiyle ilgili ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Kasık AğrısıErkeklerde görülen sol kasık ağrısının ağırlık kaldırma ve çeşitli spor dallarıyla uğraşılması nedenleriyle meydana gelebileceği bilinmektedir. Aynı zamanda sol kasık ağrısının oluşmasına neden olabilecek diğer farklı sebepler de enfeksiyonlara bağlı olarak görülebilmektedir. Fıtık, böbrek rahatsızlıkları ve enfeksiyonlarda kasık ağrısına neden olabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Erkeklerde Sol Kasık AğrısıErkeklerde karın ağrısının nedenlerine örnek olarak sayılabilecek pek çok konu bulunur. Göğüs ve kasıkların arasında görülen karın ağrısı, çeşitli belirtiler ile ortaya çıkar ve bazı hastalıkların habercisi niteliğindedir. Karın ağrıları akut ya da kronik olabilir. Bazı kişilerde şiddetli bir şekilde seyrediyorken bazı kişilerde daha hafif geçebilir. Bu durum biraz kişinin bünyesine biraz da hastalığın şiddetine bağlı olarak gelişme gösterir. Erkeklerde karın ağrısı kramp şeklinde görülmesinin yanı sıra pelvis bölgesinde de meydana gelen kolik şeklinde de olabilir. Kolik tarzında olan ağrı genelde safra ve böbrek taşıyla doğrudan ilişkili iken lokalize karın ağrısı yaygın olarak mide ülserine bağlanmaktadır. Peki erkeklerde karın ağrısı neden olur ve bu karın ağrısına ne iyi gelmektedir ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Karın Ağrısıİdrardan kan gelmesi durumuna hematüri adı verilir. Bununla birlikte gözle görülebilecek kadar idrarda kan olması makroskopik hematüri şeklinde adlandırılır. Ancak gözle görülemeyen kan vakaları da vardır. Bu tür durumlar laboratuvar incelemesinde tespit edilebilir. Bu vakalara ise mikroskopik hematüridir. Bu tür kanamalara kadınlarda daha çok rastlanır. Kadınlarda idrardan kan ve kan pıhtısı gelmesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir ayrıntıları ile derledik.
#HematüriKadınlarda idrar yaptıktan sonra tekrar yapma hissinin nedenleri genetik, psikolojik, gebelik, böbrek taşı ya da idrar torbası sarkması olabilir. Normalde günde 4-8 arası idrara çıkma normal kabul edilir. Eğer günde 8 seferden daha fazla idrara çıkıyorsanız mutlaka bir üroloji hekimine görünmeniz gerekir. Kadınlarda sürekli idrar hissinin nedenleri ve nasıl geçeceği ile ilgili bir yazı hazırladık.
#Damla Damla İdrar YapmaKadınlarda idrar yapamama üriüner sistem taşı ya da üriner sistem tümörü sebebiyle olabilir. Eğer kadınlar idrar yaparken zorlanıyor ya da yanma hissediyorsa bu hormon eksikliğinden ya da idrar yolu enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Kadınlarda idrar yapamama ya da yanma hissinin nasıl geçeceği hakkında ayrıntıları derledik.
#İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?