Paylaş
Travma, enfeksiyon ya da doğuştan gelen sebeplerle bu kanalın daralarak idrar akışını engellemesine üretra darlığı adı verilmektedir.
Ne gibi şikayetlere yol açar?
Üretra, basitçe bir bahçe hortumu gibi düşünülebilir. Hortumda bir daralma veya bükülme olduğunda su akışı nasıl yavaşlıyorsa burada da benzer bulgular oluşur ve idrar akımı zayıflar. Çok ciddi darlıklarda hasta idrar yapamaz hale gelebilir. İdrar yapmakta güçlük, sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrarda kanama ve ilerlemiş olgularda böbrek yetmezliği gibi şikayet ve bulgulara yol açmaktadır.
Tanı nasıl konulur?
Hastadan alınacak detaylı bir anamnez ve hikaye, fizik muayene, idrar akım hızı testi, ultrason ve üretrografi gibi görüntüleme yöntemleri ve gerekirse üretroskopi ile tanı konulmaktadır.
Neden oluşur?
Erkek üretrası daha uzun olması nedeniyle üretral bir hastalık ya da travma geçirme olasılığı daha yüksektir ve bu nedenle darlıklar erkeklerde çok daha sık izlenir. Özellikle perine adı verilen testisler ile anüs arasındaki bölgeye alınan travmalar, prostat ve böbrek taşı gibi cerrahi müdahaleler sırasında meydana gelebilecek hasarlar, cinsel yolla bulaşan akıntılı seyreden hastalıklar ve doğuştan gelen darlıklar üretral darlıkların en sık sebebini oluşturmaktadır.
Nasıl tedavi edilir?
Uygulanacak tedavinin tipine; darlığın uzunluğuna, skar dokusunun varlığına ve tekrarlama yapıp yapmamasına göre karar verilir.
Üretral Dilatasyon (Genişletme): Darlığın metal bujiler ya da plastik sondalar aracılığıyla kademeli olarak genişletilmesi işlemidir.
Üretratomi (Kapalı Ameliyat): Bir endoskop vasıtasıyla üretraya girilerek darlığın lazer ya da bir bıçak yardımıyla kesilmesi işlemidir.
Üretroplasti (Açık Ameliyat): Darlığın cerrahi olarak çıkarılması ardından direk uç uca dikilmesi ya da greft konularak onarılması işlemidir. Tek ya da iki seans olarak uygulanabilmektedir.
Tedavi edilmezse ne olur?
Tedavi edilmediği takdirde hasta işeme sorunları yaşamaya devam eder. İdrar yolu enfeksiyonları, testis ve prostat enfeksiyonları, mesane taşları, nörojen mesane gibi mesane fonksiyon bozuklukları ve böbrek yetmezliği sorunlarına yol açabilir.
Paylaş