Kadınlarda İdrar Yaptıktan Sonra Tekrar İdrar Yapma Hissi Neden Olur Ve Nasıl Geçer?

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda İdrar Yaptıktan Sonra Tekrar İdrar Yapma Hissi Neden Olur Ve Nasıl Geçer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2022 17:26

Kadınlarda idrar yaptıktan sonra tekrar yapma hissinin nedenleri genetik, psikolojik, gebelik, böbrek taşı ya da idrar torbası sarkması olabilir. Normalde günde 4-8 arası idrara çıkma normal kabul edilir. Eğer günde 8 seferden daha fazla idrara çıkıyorsanız mutlaka bir üroloji hekimine görünmeniz gerekir. Kadınlarda sürekli idrar hissinin nedenleri ve nasıl geçeceği ile ilgili bir yazı hazırladık.

Haberin Devamı

Kadınlarda sürekli idrar hissi psikolojik, genetik ya da farklı hastalıklardan kaynaklı olabilir. Bu durum günlük yaşamı da olumsuz etkileyeceğinden doktora görünmek gerekebilir.

Kadınlarda İdrar Yaptıktan Sonra Tekrar İdrar Yapma Hissi Neden Olur?

Sık idrara çıkmanın sebebi başlı başına bir hastalık olabilir. İdrar, vücudun atık sıvılardan kurtulması için tercih ettiği bir yoldur. İdrarda ürik asit, su ve toksinler vardır ve idrar ile tüm bunlar vücuttan atılır. Bu sırada böbreklerin de önemli bir rolü vardır. İdrar normalde bir dolgunluk noktasına ulaşana kadar mesanede kalır.

Doluluk noktasına ulaştıktan sonra ise vücuttan atılır. İdrar sıklığı ile idrar kaçırmayı birbirine karıştırmamak önemlidir. İdrar sıklığı yalnızca idrar için sürekli tuvalete gitmek anlamına gelir. Kadınlarda idrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma hissi ile karşılaşmak mümkündür. Normalde insanların gün içinde dört ile sekiz kez arasında idrar için tuvalete gitmesi beklenir.

Haberin Devamı

Sekizden fazla kez idrar için tuvalete giden ya da gece sık sık idrar için uyanan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Kadınlarda idrar yaptıktan sonra yine idrar yapma istediğini nedenleri ileri yaş, obezite, genetik, gebelik, idrar torbası sarkması, böbrek taşı, demans, menopoz ya da idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bol sıvı ya da maydanoz tüketimi ile rahatlayabilirsiniz.

Nasıl Geçer?

Kadınlarda sürekli idrar varmış hissi her zaman bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz. Bunun için bir uzman hekime başvurmak ve öncelikle altında yatan sebebi bulmak gerekir. Eğer herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanıyorsa cerrahi işlemler ya da ilaçlı tedaviler ile bu durumdan kurtulmak mümkündür. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa sürekli idrar hissini önlemek için şunları yapabilirsiniz:

Mesane Diyeti: Alkol, baharat, gazlı içecek ve kafein tüketimini azaltarak bu hissin de azalmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu maddeler mesane uyarıcı maddeler olduğundan sürekli idrar varmış hissi verebilir.

Haberin Devamı

Bol Su İçmek: Yeterince su içerseniz bu mesaneniz için gerekli olan faydayı sağlar. Sıvıları sonlandırarak idrarınızı daha konsantre bir hale getirirsiniz ve bu durum da mesanenizi uyarır.

Pelvik Taban Egzersizleri: Kegel egzersizler olarak da bilinen pelvik egzersizler mesane etrafındaki kasların geliştirilmesine yönelik egzersizlerdir. Bu hareketler sayesinde idrarınız geldiğinde kaslar harekete geçer ve güçlenen kaslar ile idrarınızı daha rahat tutabilirsiniz.

Damla Damla İdrar Yapma

Bu durumun birçok sebebi olabilir. Hastaların yaşı ve mevcut hastalıkları idrar yaparken damla damla yapma nedeni olabilir. Eğer sürekli idrarınız varmış gibi hissediyor fakat idrara çıktığınızda damla damla geldiğini görüyorsanız idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir. Taş düşürme de damla damla idrar yapma sebebi olabilir. Özellikle sıkıştıktan sonra idrar kaçırma durumu da varsa bu konuda mutlaka doktora gitmek gerekir.

Haberin Devamı

Sık idrara çıkma isteği günlük yaşantınızı da daha zor bir hale getiriyor olabilir. İnsanlar genelde idrarları varmış gibi hissettiklerinde rahatsız olur ve tuvalete gitmek isterler. Bu da kişinin günlük yaşantısını zora sokabilir. Bu durumun yadsınamayacak bir de psikolojik boyutu vardır. Eğer sürekli idrarınızın gelmesinden korkuyor ve gelmesini istemiyorsanız da sürekli idrarınız varmış gibi hissetmeniz normaldir. Bu durumda yalnızca psikolojik destek almanız ya da kendinize bu durumun olmadığını inandırmanız gerekebilir.

 

BAKMADAN GEÇME!