Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda sergilenen eserler, 1950'li yılların sonuna doğru dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in talimatıyla yapımına başlanan yeni bulvar inşaatının kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. 5'inci yüzyıl erken Bizans dönemi eserleri olduğu tespit edilen kalıntıların bir bölümü Latin istilası sırasında Venedik'e götürüldü. 1960'lı yılların başında yapılan detaylı çalışmalar sonucunda tarihi kalıntıların Aziz Polyeuktos Kilisesi'ne ait kalıntılar olduğu anlaşıldı. Bu eserlerin önemli bir bölümü İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne götürülerek sergilendi. Bir kısmı da kazıların yapıldığı Saraçhane Parkı'nda bırakıldı.
#Saraçhane Arkeoloji Parkıİstanbul Sultanahmet’te gecekondudan tarihi camiye 200 metre mesafede kaçak tünel kazan 3 defineciden 1’i gözaltına alındı. Cin çarpmasın diye dualarla kazı yapan kaçakçıların ilerlemesine Bizans sütunları engel oldu. Bizans altınlarını aradıklarını söyleyen kaçakçılar, kazı noktasını özel bir çubukla belirledi.
#Sultanahmet CamiiBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıBinlerce yıldır önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan Ankara, nedense turistik bir gezi için aklımıza gelmez. Oysa camileri, tarihi evleri; eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri; popüler restoranları, parkları ve Cumhuriyet tarihimizin önemli tanığı anıtlarıyla gezip görecek pek çok yer var. Üstelik çevresindeki ören yerleri de ilgi çekiyor.
#Saffet Emre Tonguç6 Şubat depremlerinin 11 ilimizde yarattığı yıkımın kayıpları arasında yüzlerce yıldan günümüze kalan tarihi eserlerimiz de var. Kimi kısmen zarar gören, kimi tamamen yerle bir olan tarihi eserleri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar başladı. Ve bunca acının içinde bir nebze içimize su serpen, birçok tarihi eser ve müzenin sapasağlam ayakta kalması…
#DepremÇıktığım her yolculuğun, tanıdığım her insanın bana kattıklarıyla kendimi yeniliyorum. Bir senenin sonunda geçmiş yılın bakiyesini alırken tüm olumsuzluklara rağmen yeni yıl beni hâlâ heyecanlandırıyor. Fazla uzaklara gitmeden birkaç yakın rota önerisinde bulunayım. Belki şimdi veya sonra, yılın ilk tatili için size ilham olurum.
#SeyahatHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#HürriyetSütlaç, kazandibi, tavukgöğsü, keşkül, güllaç... Dünyada eşi benzeri olmayan sütlü tatlılarımız... Az malzemeli, emek yoğun değil, canımız istedi mi hop iki dakikada yapabiliyoruz! Üstelik sıcak yaz günlerinde serinliği ve hafifliğiyle yiyenleri de mutlu ediyorlar.
#Sütlü TatlılarKendi en büyük mücevher olan bu kadim kenti, geçmişin ve bugünün hikâyeleriyle anlattığımız ‘İstanbul’un 100 Mücevheri’ yayımlandı. Kitabı, Zeynep Şahin Tutuk ve benzersiz fotoğrafları çeken Halit Bilen ile beraber hazırladık. Bu şehre aşkımı, onu anlatma tutkumu bilirsiniz... Binlerce mücevher barındıran bu çok boyutlu kente farklı bir açıdan baktığımız kitabımızdan 10 nadide pırlanta seçtim size bu hafta.
#İstanbulYedi tepeli şehrin ikinci tepesi Çemberlitaş... Suriçi dendiğinde akla düşen ilk yerlerden biri semtle aynı adı taşıyan anıt. Bugün İstanbul diye bir yer varsa; yanından çokça turistin geçtiği bu alan, şehrin var edeni. Bu semti gezerken mola durakları Bizans’tan Osmanlı’ya, oradan Cumhuriyet’e uzanıyor...
#HürriyetBaharın verdiği coşkuya milli bayramların sevincinin katıldığı bugünlerde aklıma düştü Ankara. Genellikle siyasetin ve diplomasinin merkezi olarak anılsa da benim için çok daha derin anlamlar taşır bu kadim kent. İstanbul, akılları ve gönülleri çelse de, modern Türkiye’nin başkenti Ankara hem geçmişi hem bugünüyle görünenin çok daha ötesinde. Geçmişin izini sürelim ve birlikte keşfedelim Anadolu’nun merkezi Ankara’yı.
#Yazarİnsanlık tarihinde bazı olaylar vardır. Tarihin akışını değiştirir. ‘COVID-19 salgını’ da böyle bir şey sanırım. Bugüne kadar dünyada 3 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Her geçen gün de daha çok can alıyor. Ülkemizde de vefat edenlerin sayısı 35 bini aştı. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz.
#YazarKOCAELİ’nin Körfez ilçesinde geçen yıl restorasyonu tamamlanan Hereke Kalesi’ne giren kişiler, alkol alıp, tarihi sütunu masaya çevirerek içeride ateş yaktı. İzmit Körfezi manzaralı kalede etrafa atılan alkol kutuları ve şişeleri, belediye ekiplerince temizlendi.
#HaberKurtuba Camii, İslam ve Hıristiyan dünyası için önemli yapılardan biridir. Cami olarak inşa edilen yapı, daha sonra kiliseye çevrilmiştir. Kurtuba (Cordoba) şehrinde bulunan camilerin en ihtişamlı ve anıtsal olanıdır. Kurtuba Camii hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Kurtuba Camiiİstanbul üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı; Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı. Üç imparatorluk da şehre paha biçilemez eserler bıraktı. Ve bu eserlerin belki de en önemlisi bugün 1483 yaşındaki Ayasofya. Daha yapılmadan hakkında efsaneler üretilen ve bugünlerde de çok tartışılan Ayasofya’ya yakından bakalım...
#Ayasofya30 yılı aşkın süredir düzenlediği ‘Adım Adım İstanbul’ gezileriyle 300’den fazla önemli rotaya uzanan FEST Travel, bu yıl 8 Mart’a özel ‘Kadın Hikâyeleri’ başlıklı bir program düzenledi. Tematik gezilerin içerik sorumlusu Şenay Savut ile programın detaylarını konuştuk.
#IstanbulGenelde insanlara İstanbul’un tepelerinden bakmak güzel gelir... Denizi, mavisi, martısı ve diğer güzellikleriyle büyüleyici Bizans’ın bu gizemli şehrini, bazen yeraltından dinlemek daha da anlamlı olabilir. Gözlerinizi kapayıp, damlayıp yankı yapan su tanecikleriyle binlerce yıllık bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?
#Yerebatan SarnıcıBartın’da elektrik dağıtım şirketi tarafından hat bakımı için yapılan kazı çalışması sırasında, 1 metre uzunluğunda mermer sütun bulundu. Amasra Müze Müdürlüğü yetkilileri, sütunun, Bizans döneminde kilisede kullanıldığını düşündüklerini söyledi.
#Celal GöçmenMeşhur kaleleri ve tüm şehri saran surlarıyla Adriyatik’in incisi Dubrovnik. Özellikle Game Of Thrones (Taht Oyunları) dizisinden sonra daha da popüler oldu. Surlarla örülü ‘Eski Şehir’de sarı duvarların arkasında geçirilen her dakika zaman yolculuğunun varlığını mümkün kılıyor. İşte Dubrovnik'e gidince yapılması ve görülmesi gereken yerler...
#DubrovnikKalenin içerisine akşam saatlerin girdiğimizde bir an dilimiz tutuluyor. Dalmaçya Kıyıları’nın muhteşemliğiyle Dubrovnik, kolay kolay akıldan çıkacak gibi değil. Üçüncü kez ziyaret ettim, burası herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer. İşte Dubrovnik gezi rehberi…
#Hırvatistanİstanbul, derin bir kültür mozaiğine sahip. Gezilen yerlerin yanı sıra yeraltında ayrı bir dünya, yaşanmış hikâyeler, görülemeyen binlerce tarihi kalıntı var. Acaba yeraltında hangi sırları barındırıyor güzel şehrim? Salacak'tan Kız Kulesi'ne, Sultanahmet'ten Boğaz'ın sahillerine, Yerebatan Sarayı'ndan Kınalı Ada’ya giden tüneller ve tünellerle ilgili efsaneler halk arasında anlatılmış hatta tünellerden sesler geldiğine dair söylentiler oluşmuş ve İstanbul’un yeraltındaki sırları hep merak edilmiş... Hadi gelin hep beraber yerin altına inelim ve bu güzel turu yarattığımız güzergâhımızla beraber, yeraltındaki efsanelerle yeniden yaşayalım.
#İstanbul