Biyopsi terimi genel olarak mikroskop altında genetik inceleme amacıyla parça alınması ifadesini ortaya koymaktadır. Halk arasında parça alımı olarak tanımlanan biyopsi, alınan dokuların mikroskobik incelemeye gitmesi ile anlamlandırılmaktadır. Peki, biyopsi nedir ve ne anlama gelmektedir? Biyopsi neden yapılır? İşte, biyopsi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#BiyopsiAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaOnkoloji, ülkemizde sıkça duyduğumuz bilim dallarından biridir. Kendi içinde de dallara ayrılan onkoloji tedavisi kanser, tümor gibi hastalıkların oluşumu, tanısı ve incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunur. Peki, onkoloji nedir, hangi hastalıklara bakar? Onkoloji tedavisi ne demek? İşte Onkoloji bilim dalı ile ilgili merak edilenler...
#OnkolojiABD'nin Seattle şehri geçtiğimiz günlerde inanılmaz bir hayat kurtarma hikayesine sahne oldu. Genç bir kadın gittiği hokey maçında önünde duran görevlinin ensesindeki benin cilt kanser belirtisi olduğunu fark edip adamı uyararak erkenden teşhis ve tedavi edilmesini sağladı. Biz de bu hikayeden yola çıktık, benler ve cilt kanseri ilişkisini mercek altına aldık. Hangi benler risk taşır?
#Cilt KanseriGenel bir durum olarak farklı muayeneler sırasında fark edilmekte olan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Parankim ya da parankimal oluşumların farklı etkileri oluşabilmektedir. Bu durumların incelenmesinde ve testlerin yapılması gerekmektedir. İyi huylu ve kötü huylu olma seçenekleri bulunmaktadır. Bu nedenle nodüllerin incelenmesi ve biyopsi ihtiyacı olabilmektedir. Parankimal oluşumların akciğer kanserine etkisi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Parankim NedirHücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay EtSmear testi halk arasında simir testi, sürüntü testi, pap test, pap simir veya rahim ağzı kanseri testi olarak da ifade edilmektedir. Smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısı için kullanılan bir testtir. Rahim ağzı kanseri özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanılan bir kanser türüdür. Jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir.
#Smear TestiTıp dünyasında çok sık duyulan pataloji hastalık bilimi olarak bilinir. Herkesin neredeyse bir defa gittiği patoloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar merak konusu oluyor. Patoloji nedir? Patolog ne demek? Bu konu hakkındaki tüm detayları sizler için derledik.
#Patoloji Nedir?Kanser ve tümör gibi hastalıklar ile ilgilenen bilim dalına Onkoloji denilmektedir. Özellikle kanser hastaları tedavi amacıyla Onkoloji bölümüne giderler. Onkoloji nedir? Onkoloji uzmanı ne demek? Bu konuda tüm detayları sizler için ayrıntılarıyla derledik.
#Onkoloji Nedir?Son dönemlerde özellikle Kim Milyoner Olmak İster programı ile ön plana çıkan Histoloji kelimesi, birçok kişi tarafından merak ediliyor. İnternet üzerinden bunun araştırmasını yapan insanlar aynı zamanda ilgi alanları ve kullanım alanları hakkında da bilgi elde etmektedir. Peki, histoloji nedir? Histolog ne demek? Histoloji bilimi neler ile ilgilenir? İşte bu konuda bilinmesi gerekenler.
#Histoloji Nedir?Dünya üzerinde her sekiz kadından birinin yakalandığı ve gün geçtikçe artan meme kanseri vakaları hakkında bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, bu hastalığın artık eskiden olduğu gibi tamamen aileden kalıtsal olarak geçmediğini, her kadının risk altında olduğunu söyledi.
#Op. Dr. Sarper IşıkselKanserin türleri ve son tedavi yöntemleri konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Türken, kanser görülme sıklığının artacağını ancak yeni yöntemler sayesinde kanserin tedavi edilebilir bir hastalık haline geleceğini söylüyor, kanserle ilgili doğru bilinen yanlış inanışlar konusunda da uyarıyor...
#Genel SağlıkTürk sinemasının ‘dört yapraklı yoncası’ndan biri Hülya Koçyiğit. Bir kaza geçirdi ve sırtındaki ağrılarla doktora gitti. Tesadüfen akciğer kanseri olduğunu öğrendi, Amerika’da ameliyat oldu. Türkiye’nin barış sürecinde akil insanı olan, çoğu insanın kalbinde taht kuran ve kimileri tarafından da eleştirilen Hülya Koçyiğit ve eşi Selim Soydan’ın evine konuk olduk. Hastalıktan ve Türkiye’ye dair her şeyden konuştuk.
#GazetehaberleriSağlık alanına yönelik Ankara’da 4 yıl önce kurulan Yüksek İhtisas Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Rabet Gözil, Ankara’da sağlık turizminin çok iyi kavranamadığına dikkat çekerek, “Bütün üniversitelerin özellikle tıp dekanları bir araya gelip bu konuda ortak akıl oluşturup, yol haritası çizip ilerlemek lazım” dedi.
#AnkademiBu haftaki konuğum Merve Keleş… Hepimiz onu başına gelen talihsiz olayla tanıdık… Kuaför dükkânı olan Soner G. “Doktorum” dedi, o da güvendi dudaklarına doldu yaptırdı. Bir gün içerisinde dudaklarında şişme, sonrasında da morarma oldu. Neredeyse dudaklarını kaybetme noktasına geldi ve tam bir aydır eski sağlığına kavuşmak için çabalıyor.
#ADANAOyuncu Müjde Uzman, yakın zaman önce Instagram’da paylaştığı bir fotoğrafla hepimizi şaşırttı. Meğer biz onu dizilerde, reklamlarda izlerken o kanser tedavisi görüyormuş. Hastalığı atlattı, şimdi sağlığı iyi. Ama içinde bulunduğumuz Kanser Haftası’nda, şu an onun durumunda olanlara anlatacak çok şeyi var.
#Müjde UzmanABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde kanserin erken teşhis edilmesine yönelik kurulan dev merkezin başına bir Türk, Prof. Sadık Esener getirildi. Geliştirdiği mikroelektronik çiplerle DNA eşleştirmesi yapan Esener bağışlarla oluşturulan dev bir fonu yönetiyor. Amaç beş yıl içinde erken teşhisi sağlayıp, 10-15 yıla kadar kanser ilacı geliştirmek. Hikâyesinin ilginç kısmı kadavra korkusu yüzünden tıp eğitimini bırakıp elektronik mühendisi olması. Hazin yanıysa, dört yıl önce annesi ve eşini kanserden kaybetmesi...
#Prof Dr Sadık EsenerAllah korusun, hiç meme kanseri olmayayım…Kimse olmasın.Ama olursam, gideceğim doktorlardan biri Metin Hoca.Gerçekçi, dürüst, bilgili, sinir uçları açık, şefkatli ve pozitif…Bu röportaj sayesinde pek çok şey öğrendim kendisinden.Siz de öğreneceksiniz…Okuyun, okutun…
#Anadolu Sağlık Merkezi