Biyopsi terimi genel olarak mikroskop altında genetik inceleme amacıyla parça alınması ifadesini ortaya koymaktadır. Halk arasında parça alımı olarak tanımlanan biyopsi, alınan dokuların mikroskobik incelemeye gitmesi ile anlamlandırılmaktadır. Peki, biyopsi nedir ve ne anlama gelmektedir? Biyopsi neden yapılır? İşte, biyopsi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#BiyopsiProstat Füzyon Biyopsi, MR görüntüleri ile ultrason görüntülerinin birleştirilerek prostatta kanser şüphesi taşıyan odakların saptanmasını ve bu hedeflere yönelik nokta atış yapılmasını sağlayan hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir.
#Prostat KanseriÇölyak hastalığı arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli maddeye vücudun bağışıklık sisteminin anormal yanıt vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kusma, ishali, halsizlik, bulantı gibi belirtiler gösteren çölyak hastalığının ilerleyen dönemlerinde ciltte döküntü gibi semptomlarda görülebilmektedir. İşte kadınlarda çölyak hastalığının belirtileri ve tedavisi.
#Çölyak HastalığıÇocuklardaki löseminin belirtileri ebeveynlerin merak ettiği belirtilerden biridir. Özellikle de önemli bir durum olması sebebi ile nasıl anlaşıldığının bilinmesi gereken rahatsızlıklar arasındadır. Bu nedenle Çocuklardaki löseminin belirtilerini öğrenerek nasıl anlaşılacağını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi detaylıca derledik.
#ÇocukOrgan, doku, tümör gibi şeylerin hastadan kesilmesi veya tamamen çıkarılması anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan bu hastalığın cerrahi müdahale ile kısmen ve tamamen çıkarılması olayına eksizyon ismi verilmektedir. Doğrudan müdahale şeklinde uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EksizyonÖnemli ve tehdit edici sağlık sorunlarından biri displazi olarak öne çıkar. Özellikle öülmcül bazı hastalıkların habercisi olarak ön plana çıktığını söylemek mümkün. Peki, Displazi nedir? Nasıl anlaşılır? Displazi tanısı ve tedavi yöntemleri üzerine detayları derledik.
#DisplaziÖZEL Tınaztepe Galen Hastanesi üroloji uzmanı Op. Dr. Serkan Akdemir, prostat kanserinin erkeklerde sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Serkan Akdemir, “Prostat kanserinin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi açısından rutin tarama büyük önem taşır. Prostat kanseri tanısında kullanılan ve akıllı yöntem olan MR füzyon biyopsi ile daha doğru ve kesin tanı konma imkanı sağlanmaktadır” dedi.
#1Gastroskopi hakkında pek çok kişi gerekli bilgiye sahip değildir. Ancak oldukça önemli bir prosedür olduğunu belirtmek gerekmektedir. Peki, Gastroskopi nedir, nasıl yapılır ve nasıl bir prosedür detayları ile derledik.
#GastroskopiHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkGeçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkÜlkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Fibroblast, kök hücre tedavisi anlamına gelen bir tür tedavi yolu olarak bilinir. Kişinin kendi var olan hücrelerini özel bir işlem sonrasında tekrardan aynı kişiye verilmesi olarak bilinir. Bu tedavi yöntemi doğal olan bir tedavi olarak bilinir. Kök hücreler adı verilen fibroblast, kulak arkasından alınmış olan bir cilt parçacığı kullanılması ile elde edilmektedir. Özel işlem sonucunda elde edilmiş olan bu kök hücrelerin, elastik lif, kolajen ve hyaluronik asit yapım aşamasından sorumlu olan hücreler olarak bilinir. Bunların cilt altına enjekte edilmesi ile birlikte cildin kendi kendini yenileme sürecini tetiklemektedir. Peki bu tedavi nedir, kimlere uygulanır ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kanser hücreleri, büyümek için yeterli enerjiye sahip olmak için çok miktarda şeker veya glikoza ihtiyaç duyar. PET taraması, florodeoksiglukoz (FDG) adı verilen glikoza benzer bir radyoaktif molekül kullanır. Peki, PET taraması nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pet Nedir Ne İşe Yarar?Histeroskopi rahim içinin görüntülenmesi için yapılan bir işlemdir. Rahimle ilgili problemlerin tanı ve tedavisinde kullanılır. En sık anormal kanamanın tanı ve tedavisi, adet düzensizliği, rahim içinden miyom veya polip alınması, ara kanama, rahim içi yapışıklıkların açılması, tekrarlayan gebelik kayıplarının nedeninin araştırılması, kaybolmuş spiralin çıkarılması için histeroskopi kullanılır.
#HisteroskopiGünümüzde birbirinden farklı sağlık sorunları bulunmaktadır. Bu sağlık sorunlarının ise mutlaka erken tanısının konulması gerekir. Bunun için de çeşitli cihazlara ihtiyaç duyulur. Kolonoskopi de en çok kullanılan cihazlardan bir tanesidir. Kolonoskopi nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kolonoskopi Nedir?Tıp bilimi içerisinde gelişmeler gösteren alanlardan birisi de biyopsidir. Biyopsi birçok kişi tarafından kulak aşinalığı olsa da tam manasıyla bilinmeyen bir terimdir. Peki Biyopsi nedir ve nasıl yapılır? Biyopsi neden ve ne zaman yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Biyopsi Nedir?Bu hastalık rahim kanseri, rahim iç zarı kanseri veya endometrium kanseri olarak adlandırılmaktadır. Jinekolojik kanser çeşitlerinden birisi olan rahim kanseri (rahim iç zarı kanseri), endometrium kanseri olarak da bilinmektedir. Endometrium kanseri, rahim iç zarının kanserleşmesi ile ortaya çıkar.
#Rahim KanseriRahim ağzındaki anormalliklerin mutlaka erken dönemde tespit edilmesi ve tedavinin yönlendirilmesi gerekir. Bu nedenle gerekli durumlarda kolposkopiye ihtiyaç duyulur. Peki kolposkopi nedir, kolposkopi nasıl yapılır? Bu yazımızda sizinle bu konuları paylaşacağız.
#KolposkopiÜlkemizde her yıl, 3 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı koyuluyor. Yaklaşık bin 500’ü ise rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. "Bunların hemen hemen tamamı HPV aşısı ile önlenebilirdi. Türkiye’de henüz programa girmedi ama eninde sonunda girecektir. Erken teşhis çok önemli" diyen Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu merak edilenleri anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim DuvarıAmerikan Kanser Derneği verilerine göre yaşamı boyunca her 6 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık kanser ölümlerine yol açan bu hastalık, erken tanı aldığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
#Prostat KanseriSmear testi halk arasında simir testi, sürüntü testi, pap test, pap simir veya rahim ağzı kanseri testi olarak da ifade edilmektedir. Smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısı için kullanılan bir testtir. Rahim ağzı kanseri özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanılan bir kanser türüdür. Jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir.
#Smear TestiDeğerli okuyucular, sizlere bu hafta “HPV” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu konu ile ilgili kliniğimde hastalarım ve sosyal medyada takipçilerim tarafından bana sıkça yöneltilen soruları derledim. Bu yazımda, işte bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.
#KolposkopiDünya üzerinde her sekiz kadından birinin yakalandığı ve gün geçtikçe artan meme kanseri vakaları hakkında bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, bu hastalığın artık eskiden olduğu gibi tamamen aileden kalıtsal olarak geçmediğini, her kadının risk altında olduğunu söyledi.
#Op. Dr. Sarper Işıksel