Yöresel yemekler sadece yöre halkı tarafından değil yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgi gören kültürel öğelerdir. Her ilin kendine özgü tatları bulunur. Bir kültürü yakından tanımak için yemeklerini mutlaka tatmak gerekir. Bitlis de kendine özgü yemekleri ile öne çıkan bir ilimizdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bitlis YemekleriBirbirinden güzel doğa harikaları ve eski tarihlerden beri birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış, tarihi yerleri gez gez bitmeyen Muş ve Bitlis’te 3 gün geçirdim. Birbirinden güzel yemeklerini tattım ve türkülerini öğrendim. Yolunuz düşerse bu iki şehre işte yapmanız gerekenler...
#MuşEskişehir, Anadolu bölgesi içerisinde yer almakta olan ve Konya ile birlikte ülke içinde buğday üretimini sağlayan bir şehirdir. Geçmişten gelen ve geniş bir yemek menüsü ve kültürü oluşmuştur. Eskişehir içerisinde tüketilebilecek lezzetli ve farklı kültürel özelliklere sahip yemekler bulunmaktadır. Eskişehir içinde yer alan meşhur yemekler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Eskişehir YemekleriPirinç; Osmanlı Dönemi mutfak kültürümüzde oldukça geniş bir yer kaplar. Kullanım alanı da pilavlar dışında çok çeşitlidir. Zeytinyağlı yemeklerde, sarma dolmalarda, köfte harçlarında, tatlılarda ve çorbalarda pirinç kullanılırdı ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.
#BursaTicaret Bakanı Mehmet Muş, "Artık 2'nci yüzyılın inşasını yapacağız. Burada çok daha büyük sanayi tesislerini, entegre tesislerini inşa edeceğiz. Tıpkı iki gün önce açılışını yaptığımız Türkiye’nin otomobili Togg gibi büyük sanayi tesislerini Türkiye’ye kazandıracağız. Bizim bir amacımız var. Bitlis’in de bölgenin de, Türkiye’nin de refahını, hayat standardını yükseltmek. İnsanların daha mutlu bir ülkede yaşamasını temin etmektir" dedi.
#Mehmet MuşTicaret Bakanı Mehmet Muş, "Artık 2'nci yüzyılın inşasını yapacağız. Burada çok daha büyük sanayi tesislerini, entegre tesislerini inşa edeceğiz. Tıpkı iki gün önce açılışını yaptığımız Türkiye’nin otomobili Togg gibi büyük sanayi tesislerini Türkiye’ye kazandıracağız. Bizim bir amacımız var. Bitlis’in de bölgenin de, Türkiye’nin de refahını, hayat standardını yükseltmek. İnsanların daha mutlu bir ülkede yaşamasını temin etmektir" dedi.
#Mehmet MuşHendek olaylarının ardından İstanbul’daki gazetecilik kariyerini bırakıp doğup büyüdüğü Diyarbakır’a dönen Şehadet Çitil, kurduğu ‘Hevsel Bahçeleri’ adlı girişimle, Sur kadınlarını üretime kattı. Halen bölgedeki 80 köyden 200 kadın üreticiyle birlikte çalışan Çitil, organik ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına pazarlıyor.
#Hevsel BahçesiBir zamanlar kıymeti anlaşılamayıp biraz geri planda kalmış olabilir ama 90’lar boyunca çok çabaladı Bitlis... Anayoldan şehre hiç uğramadan geçip gidenlere meydan okurcasına, elindeki değerlerin önce kendi farkına vardı, sonra da dünyaya tanıttı. Bitlis’in cazibesi tarihi dokusuyla kendine çekiyor meraklı gezginleri.
#HürriyetDünyanın neresine gitsem sıcak su kaynaklarını arayıp bulan benim için Türkiye bu konuda tam bir cennet. Şifalarını saymakla bitmeyen kaplıcaların sıcak sularının tadını çıkarma zamanı, havaların iyiden iyiye soğuduğu bugünler. Ziyaret ettiğim her kentte sayısız kaplıca deneyimlemiş biri olarak en çok sevdiklerimi sıraladım.
#Termal SuGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenABD’nin önemli üniversite kütüphanelerinden seçilmiş ‘Yemek Kitabı ve Ev Ekonomisi Kitapları Koleksiyonu’ çevrimiçi ve ücretsiz ziyarete açıldı. Buradaki kitapları okurken aklıma iki satır Osmanlıca çeviri okuyup da Osmanlı mutfağı hakkında ahkâm kesenler geldi. Çoğunun yaptığı maalesef geçmişi yozlaştırma, hatta tarihe ihanet...
#YazarMutfağımızın dünyada yeri nerede? Geçmişi nedir? Geleceği var mıdır? Kimi bilerek, kimi bilmeden ahkâm keser. Kimi birkaç asırlık kebabın şarapla iyi gideceğini söyler... Bu hafta size, 2016’da tadına bakmanız gereken geleneksel lezzetleri sıralayacağım. Tatlarına bakarsanız, yukarıdaki sorulara rahatlıkla yanıt verebilir, bilerek ukalalık yapmış olursunuz.
#Geleneksel LezzetlerDoğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne doğru hiç yolculuk yaptınız mı? Yaptıysanız bilirsiniz, o ıssız yollar öylesine çok şey çağrıştırır ki. Hele yolculukta yalnızsanız. Baharda yeşillerle süslenmiş, yazın sarının tonlarına bürünmüş, kışın bembeyaz örtüsünün altına gizlenmiş bu ıssız topraklar insanı bereketli kollarıyla içine çeker.