Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSBitkisel yapı üzerinden plazmoliz farklı ortam koşulları altında gerçekleşir. Bu durum özellikle biyolojik açıdan canlı türleri noktasında önemli bir yer taşır. Peki, Plazmoliz nedir? Hangi ortamda gerçekleşir? Plazmolizde deplazmolizin ortak özellikleri hakkında detayları derledik.
Hücre boyutu büyük olduğu için incelenmesi en kolay bitki hücrelerinden biri soğan zarıdır. Özellikle ortaokul ve lise çağında soğan zarı incelemesiyle ilgili deneyler yapılır. Sizler için soğan zarı hücresi nedir, soğan zarı hücresinin özellikleri nelerdir, soğan zarı hücresi organelleri nelerdir, soğan zarı hücresi bölünür mü sorularının cevaplarını derledik.
#Soğan Zarı HücresiHücre yaşamın temel birimidir. Tüm yaşam aktiviteleri hücreler tarafından gerçekleştirilir. Organizmalar, içinde bulunan hücre sayısına göre sınıflandırılır. Peki, bitki ve Hayvan hücreleri arasındaki farklar ya da benzerlikler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bitki HücresiBitkiler ökaryotik pek çok hücrenin bir araya gelmesiyle canlılığını devam ettirir. Farklı bitkilerin hücreleri de birbirinden farklıdır ancak temel özellikleri aynıdır. Sizler için bitki hücresi nedir, bitki hücresinin özellikleri nelerdir, bitki hücresi yapısı nasıldır, bitki hücresi organelleri ve görevleri nelerdir detayları ile derledik.
#Bitki HücresiOsmoz terimi, artık eskimiş osmozun Latinleştirilmiş bir şeklidir. Bu yüzden çoğu kişi bu terimi duymamış olabilir. Türetilmiş bir kelime ozmotiktir ve ozmozun doğasıyla ilgili olarak tanımlanır. Peki, Osmoz tam olarak nedir ve nasıl gerçekleşmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Osmoz Nedir Nasıl Gerçekleşir?Gıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#Menopoz"Kızım, montunun önünü kapat!" "Oğlum şapkan nerede senin?" Bu sözleri kendi ebeveynimizden de çevremizden de sık sık duymuşuzdur. Karşılığında gelen cevap da hep aynıdır: "Üşümüyorum ben!" Bilim insanlarına göre gerçekten de çocuklar yetişkinler kadar üşümüyor. Peki neden dışarıdaki soğuğu daha az hissediyorlar? Bunun sebebi çok hareketli olmaları değil, kahverengi yağ! Peki kahverengi yağ nedir? Neden çocuklarda daha çok bulunur? Vücuttaki kahverengi yağı artırmak için neler yapmak gerekir? Uzmanlar yanıtladı…
#Sağlık2020’den bu yana ilk defa bu kışı koronavirüs salgınının tedbirlerinden uzak geçiriyoruz. Ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Doktorlara bu sezon hasta olup olmadıklarını, olduklarında nasıl iyileştiklerini sorduk. Özel tariflerini, yıllardır uyguladıkları püf noktalarını öğrendik...
#GripÇok hücreli canlılar birden fazla hücreden oluşan canlı anlamına gelmektedir. Bu konu biyolojinin kapsamında incelenmektedir. Çok hücreli canlıların bazı birbirine benzeyen yapıları bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Çok hücreli canlıların çeşitleri de merak edilmektedir. İnternet üzerinde yer alan kaynaklardan bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Çok hücreli canlılar ile ilgili detayları derledik.
Dünya üzerinde farklı özelliklere sahip pek çok bitki bulunmaktadır. Bunlar belirli gruplara ayrılmaktadır. Bunlardan birisi de kapalı tohumlu bitkilerdir. Yeryüzünde bulunan bitkilerin en önemli bölümü olan kapalı tohumlu bitkilere pek çok örnek vermek mümkündür. Peki kapalı tohumlu bitkiler nedir, özellikleri nelerdir ve nasıl ürer? Kapalı tohumlu bitki çeşitleri ve örneklerini sizlere detaylıca derledik.
#Kapalı Tohumlu Bitkiler NedirTüm canlılar yaşarken evreler geçirebilmektedir. Bu geçirilen evlerin tamamı biyolojik yaşam döngüsüyle ilgilidir. Bilindiği gibi biyoloji canlıların doğma, gelişme ve büyüme gibi yaşam evrelerini konu alan bilim dalıdır. Yaşam bilimi olarak da bilinmektedir. Bu konuyla ilgilenen bilim insanlarına da biyolog ismi verilmektedir. Biyolojik yaşam döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir, yaşam döngüsünün aşamaları, evreleri ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimEğrelti otları uzun yıllardan beri varlığını sürdüren bir bitkidir. Onun eşsiz özelliklerinden biri ise dünyada en yüksek kromozom sayısına sahip olmasıdır. Faydalı bir bitki olmasının yanı sıra eğrelti otunun pek çok özelliği vardır. Peki, eğrelti otunun özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğrelti Otunun Özellikleri Nelerdir?Canlılar küçük hücrelerden oluşan anatomik yapılardaki meydana gelir. Bu hücreler, mikroskobik derecede küçük olduğu için gözle görülemez. Kendi içinde çok fazla özelliği olan hücrelerin en dikkat çeken bölümü ise, hücre zarıdır. Hücre zarı hakkında bilinenler olduğu kadar çok sayıda bilinmeyenler de bulunuyor. Hücre zarının görevleri nelerdir sizler için derledik.
#HücreÜreme denilen etkinlik çoğalmayı sağlayarak tüm canlılarda farklı şekillerde görülebilmektedir. Üremenin olması için döllenme özelliğinin olmasına gerek yoktur. İşte sporla üreme de bu türden çoğalma şeklidir. Sporla üreme nedir, nasıl olur ve hangi canlılarda görülür, sporla üreme özellikleri ve örnekleri nasıldır detayları ile derledik.
#Sporla ÜremeMayoz bölünme, esasen eşey ana hücrelerinin meydana gelmesini sağlamaktadır. Mayoz bölünmeyi özel kılan durum ise gamet oluşumu durumunda mevcut kromozom sayısının yarıya inmesi olmaktadır. Böylece spermin ve yumurtanın bir araya gelmesi ile her neslin kromozom sayısı da sabit tutulmaktadır. Sizin için mayoz bölünmenin ne demek olduğunu, özelliklerini ve mayoz-1 evresinin aşamalarını derledik.
#Mayoz BölünmeÜreme en kısa tanımıyla çoğalma demektir. Üreme insanlar, bitkiler ve hayvanlar olmak üzere canlılarda gerçekleşen doğal bir olaydır. Fakat her canlı türünün kendi has üreme tarzları bulunmaktadır. Eşeysiz üreme de bazı canlılarda görülen üreme çeşididir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak eşeysiz üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülmektedir, eşeysiz üreme özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#Eşeysiz ÜremeDünya çapında en çok görülen ve en yaygın üreme şekli eşeyli üreme olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı oldukça fazla canlı türünde genetiğin bir sonraki nesle aktarılması noktasında doğal bir süreçtir. Peki, eşeyli üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülür? Eşeyli üreme özellikleri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Eşeyli ÜremeCanlılar arasında bitkilerin önemli bir yeri bulunmaktadır. Üreme her canlıda olduğu gibi bitkilerde de görülmektedir. Bitkilerin üreme sistemi ise diğer canlılardan oldukça farklı olmaktadır. Sizin için bitkilerde eşeyli üremenin nasıl gerçekleştiğini, üreme çeşitlerinin neler olduğunu ve bitkilerde eşeyli üreme sırasını derledik.
#Bitkilerde Eşeyli ÜremeBiyoloji alanında çeşitli hücreler bulunmaktadır. Özellikle de biyoloji biliminde germ hücresi yoğun olarak bulunur. Germ hücresi nedir ve türleri nelerdir? Germ hücreleri nasıl oluşur ve nerede bulunur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Germ HücresiIsparta ili sınırlarında yer alan Eğirdir, her mevsim ve günün her saatinde renk değiştiren Eğirdir Gölü, tapusu Eğirdir halkı tarafından Ulu Önder Atatürk’e verilen Can Adası, Türk Silahlı kuvvetlerinin meşhur Dağ Komando Okulu, dünyada eşine az rastlanan Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye’nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elma, şeftali bahçeleri, denizi aratmayan plajları ve sadece Eğridir’de görülen Apollon Kelebeği ile tarih ve doğa zengini bir yerleşim, aynı zamanda doğa ve kültür turizminden hakettiği ilgiyi tam anlamıyla göremeyen bir ilçe.
#Uğur ÇelikkolHücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay EtKış mevsimi, her zaman olduğu gibi soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Buna bir de gündemde olan küresel salgın eklenince, bağışıklığı güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bunun için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sağlıklı ve doğru beslenmek. Sizin için bağışıklık güçlendirme etkisi olan gıdalarla ara öğünlerde yiyebileceğiniz atıştırmalık fikirleri derledik.
#Bağışıklık Sistemi