Güncelleme Tarihi:
Yüzlerce farklı bitki ve hayvan çok hücreli canlı yapısında bulunmaktadır. Mitoz ve mayoz bölünmenin yaşandığı canlılara çok hücreli canlılar denmektedir.
Çok Hücreli Canlılar Nelerdir?
Çok hücreli canlıların başında insanlar gelmektedir. En belirgin çok hücreli canlı türü olarak değerlendirilmektedir. Canlılar tek hücreli ve çok hücreli olarak ayrılmaktadır. Tek hücreli olan canlılarda amitoz bölünme görülmektedir. Çok hücreli canlılar ise mitoz ve mayoz bölünmeyi yaşamaktadır. İnsanların kromozon yapısı 46 olarak belirtilmektedir. Aynı zamanda insanlar memeli olarak sınıflanmaktadır.
Çok hücreli canlılar grubunda yer alan insan en gelişmiş varlık olarak belirtilmektedir. Düşünme ve el becerilerine sahip olma özellikleri bulunmaktadır. İnsan erkek ve dişi olarak iki sınıfta değerlendirilir. Algılama, sorun çözme gibi yetenekleri bulunmaktadır. İnsanların hareket edebilme, konuşma gibi özellikleri bulunmaktadır.
Çok hücreli canlılar arasında yer alan diğer bir grup ise hayvanlar olmaktadır. Hayvanlarında hareket edebilme özellikleri bulunmaktadır. İçgüdüsel hareket etmektedirler. Düşünme yetenekleri bulunmamaktadır. Dünyada 6 milyondan fazla hayvan çeşidi bulunmaktadır. Hayvanlar besinlerini sindirerek vücuttan atmaktadır. Hayvanların beslenme şekilleri ise farklılık göstermektedir. Çok hücreli canlılar hareket eder, boşaltım sistemi vardır. Ayrıca soluma ve üreme yapmaktadırlar.
Çok Hücreli Canlılar Nasıl Ürer?
Çok hücrelilerin üreme düzeyleri farklılık göstermektedir. İnsan ve hayvanların eşey hücreleri farklılık göstermektedir. Eşeyli üreme söz konusu olduğunda heterogami denmektedir. Dişi eşey hücre yumurtası, daha küçük ve hareketli olan erkek hücresi ile birleşmektedir. Sperme adı verilen bu hücre ile yumurta gomad denilen hücrelerde bir araya gelmektedir.
Farklı bir üreme şekli ise partenogenez olmaktadır. Eşeyli çoğalma farklılaşarak, eşeysiz üreme meydan getirmektedir. Bu üreme şekli farklı hayvan türlerinde görülmektedir. Çok hücreli canlıların bu üremesinde dişi eşey hücre erkek şey hücre ile birleşmemektedir. Karınca, kelebek, kertenkele gibi canlılar bu şekilde üremektedir. Çok hücreli canlılar eşeyli ve eşeysiz üreyebilmektedir.
Ayrıca tomurcuklanma ile üreme söz konusu olmaktadır. Bu üreme şeklinde canlının vücudunda bir çıkıntı meydana gelmektedir. Tomurcuklanma süreci ise ana canlıya bağımlı olarak devam etmektedir. Ama bir süre sonra ana canlıdan ayrılabilir. Genellikle maya, sünger ve deniz anasının üreme şekli olmaktadır. Rejenerasyon üreme ise canlının ayrılan parçalarının yeniden oluşması süreci olmaktadır.
Çok Hücreli Canlılar Nasıl Boşaltım Yapar?
Çok hücreli canlıların pek çok özelliğinden bir de boşaltım yapmaları olmaktadır. Tüketilen gıdaları sindirir ve geri kalanları atık olarak vücuttan atar. Tükettiği besinlerden yaşam için gerekli olan besini almaktadır. Omurgasız çok hücreli canlılarda boşaltım düzüfyon ile olmaktadır. Yumuşakçalarda ise nefridyum sistemi ile boşaltım mümkün olmaktadır. Omurgalı canlılarda ise sistem tamamen farklı olmaktadır.
Omurgalı canlılarda boşaltım ve üreme sisteminin birbiri ile bağlantısı bulunmaktadır. Boşaltım ise böbrekler yoluyla yapılmaktadır. İnsanlarda vücutta bulunan ürenin atılması su yardımı ile sağlanmaktadır. İnsanların yapısal olarak üreme sistemi komplike çalışmaktadır. Boşaltım organı böbrektir. İdrar kanalları ve yolları ile vücut dışına atılmaktadır. Böbrekten çıkan idrar kanalı, mesanaye bağlanır. Mesanede dışarı ile bağlantılı olmaktadır.
Çok Hücreli Canlılar Nasıl Büyür?
Çok hücreli canlılar büyüme işlemi mitoz bölünme ile olmaktadır. Mitoz bölünme sürecinde ölen hücrenin yerini yeni bir hücre alır. Bu şekilde hücre sayısı arttıkça büyüme görülmektedir. Mitoz bölünme eşeyli ve eşeysiz büyüyen tüm canlılar için geçerli olmaktadır.