Plazmoliz nedir? Hangi ortamda gerçekleşir? Plamoliz de deplazmolizin ortak özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Plazmoliz nedir Hangi ortamda gerçekleşir Plamoliz de deplazmolizin ortak özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 21:08

Bitkisel yapı üzerinden plazmoliz farklı ortam koşulları altında gerçekleşir. Bu durum özellikle biyolojik açıdan canlı türleri noktasında önemli bir yer taşır. Peki, Plazmoliz nedir? Hangi ortamda gerçekleşir? Plazmolizde deplazmolizin ortak özellikleri hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Plazmoliz daha çok bitkiler üzerinden gerçekleşen bir olay olarak ön plana çıkar. Daha doğrusu bitki hücresinin farklı bir ortama konması ile birlikte yaşanan birtakım gelişmeler olduğunu ifade etmek gerekir. Bu durum çok yoğun ortamdan az yoğun ortama ya da az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçiş gibi durumlar neticesinde sağlanır. 

 Plazmoliz Nedir? 

 Herhangi bir bitki hücresi izotonik ortamdan hipertonik ortama konulduğu zaman, hücredeki küçük moleküller enerji harcamadan çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçiş yaparlar. Bu geçiş ve olay ise plazmoliz olarak bilinir. Bu bağlamda osmos kurallarına bağlı olarak plazmoliz işlemi ile birlikte, hücre önemli oranda su kaybı yaşar. Bu durum özellikle günümüzde birçok farklı yapı üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan laboratuvar deneyleri ve testleri ile birlikte, bitki hücresinin izotonik ortamda hipertonik ortama geçirdiği vakit, bu defa bu bölümde az daha az yoğun ortama girişi görünür. Özellikle bitkilerin incelenmesi noktasında bu durumun önemli yer taşıdığını söyleme gerekir. 

Haberin Devamı

 Plazmoliz Hangi Ortamda Gerçekleşir? 

 Plazmoliz gelen olarak hidrojenik ortamdan hipertonik ortama bitki hücresinin alınması ile gerçekleşir. Yani genel anlamda plazmolizin hipertonik ortamda gerçekleştiğini söylemek mümkün. Böylece Hipertonik ortama konmuş olan bir bitki hücresi, daha sonra yoğun ortamdan daha az yoğun ortama geçiş yapar. Bu durum bitki hücresinin canlılığını devam ettirmesi için gerçekleştirdiği bireysel bir olaydır. Ancak bu işlem gerçekleştiği zaman ise bitki hücresi su kaybını meydana getirir. Bu da birçok farklı yapı üzerinden bitki hücresinin ve bitkinin nasıl çalıştığına dair önemli bilgiler sunmaktadır. 

 Plazmoliz ve Deplazmolizin Ortak Özellikleri 

 Bir bitki hücresinin Hipertonik ortamdayken daha az yoğun noktaya geçiş yapması plazmoliz olarak bilinir. Aynı şekilde plazmolize uğramış olan bir bitki hücresinin, kendinden daha az yoğun olan bir ortama konması neticesinde su alarak şişme yaşar. Genel anlamda birbirinden farklı yapılar olduğunu söylemek gerekir. Çünkü plazmoliz esnasında bitki hücresi su kaybı ile ön plana çıkar. Ancak deplazmoliz söz konusu olduğunda ise bitki hücresi aksine su alarak şişer. 

Haberin Devamı

 Genel olarak ortak yönleri ise az yoğun ortama geçiş yapmaları olarak ifade etmek mümkün. Bu ortak özellik ile beraber yoğun ortamdan az yoğun ortama geçiş unsuru sağlanır. Tabii bu dönüşüm sırası ile gerçekleşir. Yani öncelikle bitki hücresi plazmolize uğrarken, daha sonra plazmanın üzerinden deplazmoliz olur. 

 Plazmoliz Hangi Canlılarda Olur? 

 Biyolojinin en önemli konuları içerisinde plazmoliz geliyor. Bir hücrenin daha yoğun ortama konması ile beraber gerçekleşen bir olay olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Bu durumda plazmalizin hangi canlılar üzerinden gerçekleştiği merak edilen konulardan biridir. Bitkisel hücreler üzerinden bu işlemin gerçekleştiğini söylemek mümkün. Yani bitki hücresinin izotonik ortamda hipertonik ortama konması ile beraber daha yoğun ortama geçmesidir. Genel olarak bütün farklı bitki hücrelerinde gerçekleşen bir olay olduğunu ifade etmek mümkün. 

Haberin Devamı

 Plazmoliz Olayı Hayvanlarda Var mı? 

 Plazmoliz genel olarak sadece bitki hücresinde gerçekleşen bir unsur olarak ön plana çıkar. Bu bağlamda farklı ortamlara bitki hücresinin geçişi ile birlikte sağlanır. Yani hayvan hücresinde bu işlemin gerçekleşmediğini ifade etmek mümkündür. Ancak özellikle bitkisel açıdan gerçekleşen bu değişim canlılığın devam etmesi noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!