Genelde insanlara İstanbul’un tepelerinden bakmak güzel gelir... Denizi, mavisi, martısı ve diğer güzellikleriyle büyüleyici Bizans’ın bu gizemli şehrini, bazen yeraltından dinlemek daha da anlamlı olabilir. Gözlerinizi kapayıp, damlayıp yankı yapan su tanecikleriyle binlerce yıllık bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?
#Yerebatan Sarnıcıİstanbul’daki Şerefiye Sarnıcı ‘modern müzecilik’ anlayışıyla yeni bir kültürsanat merkezi haline getirildi. Başlı başına bir eser olan sarnıca tek çiviçakılmadan gerçekleşen bu çalışmada dünyanın ilk ‘360 derece projection mapping’ uygulaması kullanıldı. Mekânın tamamının bir ekrana dönüşmesi anlamına gelen bu çalışmadan yola çıkıp kentteki sarnıçları gezelim...
#HürriyetCumhuriyet Dönemi öncesi önemli bir yere sahip olan sarnıçlar, farklı dönemlerde yaygın şekilde kullanılmış yapılardır. Bu yapıların ne olduğu ve nasıl kullanıldıkları ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, sarnıç nedir ve eskiden hangi amaçla kullanılırdı? Sarnıç mimarisi ve örnekleri üzerine merak edilenler.
#Sarnıç Nedir?BEDAŞ planlı elektrik kesintileri programında yer alan bilgilere göre, İstanbul'da 9 saat süreyle geçerli olacak elektrik kesintileri bilgisi paylaşıldı. İstanbul'un Esenler, Sultangazi, Avcılar, Başakşehir gibi birçok ilçesinde yaşanacak olan elektriklerin ne zaman son bulacağını öğrenmek isteyenler, 'Elektrikler ne zaman gelecek?' sorusunun yanıtını sorguluyor. İşte, 20 Mart İstanbul elektrik kesintisi programı.
#Elektirikler Ne Zaman Gelecekİstanbul, derin bir kültür mozaiğine sahip. Gezilen yerlerin yanı sıra yeraltında ayrı bir dünya, yaşanmış hikâyeler, görülemeyen binlerce tarihi kalıntı var. Acaba yeraltında hangi sırları barındırıyor güzel şehrim? Salacak'tan Kız Kulesi'ne, Sultanahmet'ten Boğaz'ın sahillerine, Yerebatan Sarayı'ndan Kınalı Ada’ya giden tüneller ve tünellerle ilgili efsaneler halk arasında anlatılmış hatta tünellerden sesler geldiğine dair söylentiler oluşmuş ve İstanbul’un yeraltındaki sırları hep merak edilmiş... Hadi gelin hep beraber yerin altına inelim ve bu güzel turu yarattığımız güzergâhımızla beraber, yeraltındaki efsanelerle yeniden yaşayalım.
#İstanbulİstanbul’dan elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. Anadolu ve Avrupa Yakası’ndaki pek çok ilçeye bakım-onarım çalışmaları nedeniyle elektrik verilemeyecek. Peki, kesintiler ne kadar sürecek? Elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrik KesintisiBir şehir düşünün ki, asırlar boyu simgesi hep su olmuş. Dünyanın en güzel suyoluna sahip oluşuyla hep kıskanılmış, Boğaz’a âşık olmak için bir kez görmek yetmiş. Ama aynı şehir, yine asırlar boyunca hep su sıkıntısıyla anılmış. O sıkıntının çözüm yolları ise bugüne hayranlık uyandıran mimari ve mühendislik harikalarının ulaşmasını sağlamış. Su sorununa karşı hayat kurtaran sarnıçlar, şehrimize Bizans döneminden yadigâr. Osmanlı da bu sarnıçları bir süre kullanmış sonra asıl işlevi için değerlendirmese de günümüze dek korunması sağlanmış. İşte o değerlerden biri daha sekiz yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra hayatımızda. Şerefiye Sarnıcı… Yerebatan Sarnıcı’ndan daha eski olan Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un tarihi hazineleri arasında yerine aldı. Neredeyse 2 bin yıldır suyun izindeki İstanbul’u keşfetmek isterseniz en yenisi Şerefiye’den başlayıp, uğramanız gereken üç önemli adres var.
#Şerefiye Sarnıçı AçıldıHani hep duyarız, şehir efsaneleri vardır ya, “Efendim, Topkapı Sarayı’ndan giriyorsun bir kuyuya, Ayasofya’ya uğrayan bir metro gibi altından geçip Eminönü’nden çıkıyorsun”. Her ne kadar bunu yapamadıysam da, geçenlerde bunun gerçek olabileceğini anladım. İstanbul, eski adı ile ‘Polis’ yani ‘Şehir’, binlerce yıldır henüz çözülememiş bir bilmece. Bu hafta rehber Şerif Yenen ve Bizans sarnıçları hakkında doktora tezi yazmış Arkeolog Dr. Kerim Altuğ ile yeraltındaki İstanbul’un sırlarının peşine düştüm.
#Yerebatan SarnıcıFatih'e bağlanması kararlaştırılan Eminönü'nün Belediye Başkanı Nevzat Er, kanunların genel olarak yapıldığını, Eminönü ile Şemdinli aynı kefeye koyularak ilçenin sorunlarının çözülemeyeceğini ifade etti. Başkan Er sorunların, “Eminönü'ne özel bir yasa çıkarılması” ile giderilebileceğini vurguladı.
Bazı mekanlar var ki, adım attığınız andan itibaren dekoru, manzarası, müzik, yemek ya da müdavimleriyle sizi farklı bir atmosfere, başka bir dünyaya taşır. Oraya girdiğiniz andan itibaren artık kendinizi bir geminin güvertesinde, binlerce hip hop’çının ortasında, bir enerji santralında ya da 2 bin yıllık sütunların arasında bulabilirsiniz. Aralarında şirin kafeler de var, çılgın eğlenceli barlar da, antik mekanlar da...
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.