Güncelleme Tarihi:
Er, 5747 sayılı kanunla Eminönü Belediyesi'nin Fatih Belediyesi'ne bağlanmasını değerlendirdi.
Eminönü Belediyesi'nin mevcut haliyle devamının yaratacağı sıkıntıları, mali kaynaklarının yetersizliğini ve toplumsal yapının sorunlarını gerek bölgede yaşayan muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve gerekse hükümetle zaman zaman konuştuklarını ifade eden Er, kendisinin tarihi yarımadanın yer aldığı Eminönü'ne, hem mali kaynakları güçlendiren, hem de sosyal dokuyu etkileyebilecek özel bir statü verilmesini istediğini anlattı.
Nevzat Er, “Ankara da bir anlamda çıkış yolu aradı. Sonuçta hükümet çıkış yolunu tarihi yarımadayı tek belediye yapmakta buldu” dedi.
Eminönü Belediyesi'nin 2009 yılında yapılacak Mahalli İdareler Seçimi'ne kadar tüzel kişiliğinin korunacağını anımsatan Er, “Eminönü Belediyesi, yerel seçimlerden sonra olmayacak. Tarihi yarımada, Fatih Belediye Başkanlığı'na bağlı olacak” diye konuştu.
Tarihi yarımadanın Fatih ve Eminönü diye ikiye ayrıldığını, ancak fiziki bütünlüğü bulunduğunu, planlarının bir olduğunu, her iki belediyenin de yenileme çalışmaları yaptığını anlatan Er, çözüm bekleyen önerilere bakılarak çıkışın “tek belediye” yapılanması ile sağlanabileceğini tekrarladı.
“İki belediyenin birleştirilmesinden memnun musunuz?” sorusu üzerine Er, “O ayrı bir şey. Kamu hizmetleri, kamunun başında bulunan insanlara has değildir. Önemli olan hizmetlerin karşılanmasıdır. Birleşme, şimdiden görülemeyen bazı olumlu sonuçlar da verecek gibi görünüyor. Onu şimdiden görmek mümkün değil” diye konuştu.
Muhtarların ve vatandaşların “Kaybediyoruz” diye kaygıya kapıldıklarını anlatan Er, Eminönü'nde vatandaşla belediyenin iç içe olduğunu, bunun avantajları kadar dezavantajları da bulunduğunu söyledi.
Er, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dezavantajları avantaja çeviremezseniz iş yapamıyorsunuz burada... Böyle bir sıkıntı var, bunu aşmak da çok zor bir şey. Öyle zannediyorum ki birleşme, hükümetin önüne koyulan pek çok alternatiften bir tanesiydi. Birleşme uygun görüldü. Onun için memnuniyetten ziyade hizmetlerin nasıl görülebildiğine, kısa zamanda daha ekonomik, daha çabuk nasıl sonuca gidildiğine bakmak lazım. Buna bakıldığında bu gelişmenin daha inanılır olabileceği inancı var bende.”
“EMİNÖNÜ'NE ÖZEL YASA ÇIKARILMASI LAZIM”
Tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Eminönü'nün ticaret ve turizm ağırlıklı olduğunu ifade eden Er, sözlerine şöyle devam etti:
“Eminönü'nde bunları ön plana çıkarabilecek, kaynaştırabilecek bir düzenleme yapılması gerekir. Eminönü'ne özel bir yasa çıkarılması gerekir. Özel düzenleme sosyal yapıyı etkileme anlamında belki bir şey getirmeyebilir, ancak en çok sıkıntı çekilen noktada mutlaka bir katkısı olacaktır. Belediye zabıtasına trafiğe müdahale yetkisi verilmesi lazım. Trafik gibi, müzelerden elde edilecek gelir gibi bazı düzenlemeler yapılması lazım. Gelir artıran bir yetkinin verilmesi lazım. Özel bir statünün bu bölgeye farklı bir fikir vereceğine kanaat getirmiştik, ama bu zor oldu.”
Kanunların genel olarak yapıldığını, aynı kanunun Şemdinli için de Eminönü için de geçerli olduğunu belirten Er, “Şimdi siz Eminönü ile Şemdinli'yi aynı kefeye koyarsanız, elbette Eminönü'nün sorunlarını çözemezsiniz. Onun için 'Buraya özel bir yasa gerekir' dedik” diye konuştu.
Bu konunun önümüzdeki süreçte önlerine geleceğine inandıklarını, Eminönü için özel bir yetkinin zorunlu olduğunu vurgulayan Er, “Biz kalırsak bunu tekrar masaya getireceğiz. İnşallah bunu da kazanma gayreti içinde olacağız. Çünkü kurtuluş özel statüde” dedi.
“AVUKATLIK YAPMAYACAĞIM, SİYASETE DEVAM”
Er, “Anayasa Mahkemesi'nden olumlu bir sonuç çıkması halinde 2009 yılında yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde Fatih ilçesinden belediye başkanlığına aday olacak mısınız?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Ben şimdi Eminönü Belediye Başkanıyım. Bir yıl sonra tek bir belediye başkanı olacak. Şu anda tarihi yarımadanın iki belediye başkanı var. İkisi birden olamayacağına göre birisi olacak. A olur, B olur, C olur, hizmet önemli. Ama biz ortadayız, yolumuza devam edeceğiz. Her şey nasip tabii... Başbakanımızın, Genel Başkanımızın bu konudaki iradesi hangi tarafta olursa o olacak. Biz hizmetten yanayız. Biz belediye başkanı aramadık, aday aramadık, aramıyoruz. Böyle bir şey yok...”
Ülke tarihinde Eminönü'nün Fatih Belediyesi'ne katılmasına benzer bir örnek olmadığını anlatan Er, “Zaten hep ilkleri yapıyoruz ve örnek olmaya çalışıyoruz. İnşallah bu güzel bir çalışma olur” dedi.
“Adaylık konusunda net bir tavrınız var mı?” sorusunu Er, “Siyasette anlar değişiyor, dakikalar değişiyor ne olacağını bilemeyiz. Ben avukatım, avukatlık yapmayacağım, avukatlığa dönmeyeceğim. Siyasete devam” dedi.
“PERSONEL MAĞDUR OLMAYACAK”
Personel ile taşınır ve taşınmaz malların devrinde şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını anlatan Er, şöyle devam etti:
“Şu anda bir sıkıntı yok. Önümüzdeki süreçte birleşmeden kaynaklanan bir sıkıntı yaşanabilir, ama bu da kısa sürede aşılır. İki kurumun birleşmesi, iki kurumda yer alan personelin bir şekilde şekil alması, bütün bunlar bir zorunluluğu ortaya koyar, ama bunu en yakın zamanda aşacağız. Vilayette bir komisyon kuruldu. İşlerimize devam edeceğiz.”
Bu süreçte emeklilik yaşı gelenlerden emekli olmalarını istediğini ifade eden Er, belediyede çalışan personelin memur ya da işçi statüsü nedeniyle işten çıkarılmalarının zaten mümkün olmadığını söyledi.
Er, şöyle konuştu:
“Hiçbir personelin işten çıkarılması söz konusu değil. Böyle bir yetkimiz yok. Zaten yasada da öngörülüyor, bir şekilde Fatih ile bütünleştireceğiz. Personel dağıtımında bir yol bulunur. Belki başka belediyelere de kaydırılanlar olur. Bütün bunları zaman gösterecek. Bunlar için erken... Personel benim personelim. Onları mağdur etmeyeceğim.”
Eminönü Belediyesi'nin mal varlıklarının devri konusunda da çalışmalara başladıklarını anlatan Er, “Eminönü de Fatih de bizim, fark etmez” dedi.
Mahalli İdareler Seçimleri'ne kadar çalışmalarına devam edeceklerini belirten Er, son bir yılı daha fazla iş yaparak bitirmek istediklerini kaydederek, “Memurlarıma söylüyorum, 'Durmak yok aynen devam.' Benim rahatlığım onlara da yansıyor” dedi.
“SARNICI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ”
Eminönü Belediye Başkanlığı'nın Şerefiye Sarnıcı üzerinde bulunduğunu belirten Er, Mahalli İdareler Seçimleri'nden sonra bu binayı yıkacaklarını söyledi.
Nevzat Er, “Bu binayı zaten birleşme olmasa da yıkacaktık. Sarnıcı ortaya çıkaracağız. Üzerini de yeşil alan yapacağız. Sarnıç ihale edildi, işe başlamak için yıkım bekleniyor” dedi.
İstanbul'un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi Piyerloti Caddesi üzerindeki eski belediye konservatuvarı olan binanın hemen altında yer alan Şerefiye Sarnıcı, Bizans İmparatoru Theodosius tarafından 428-443 yılları arasında inşa ettirildi.
Yakın zamana kadar pek bilinmeyen bir yapı olan sarnıç, sütun sayısı ve yüz ölçümü bakımından Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarından daha küçük. Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi bu sarnıçla da Binbirdirek Sarnıcı'nın bağlantılı olduğu tespit edildi.