Öğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarSouthamptonÜniversitesi 2 bin kişi üzerinde bir deney gerçekleştirdi. Bu deneyden öncebilim adamları “bir insanın tüm beyinsel faaliyetlerinin, kalp vücuda kanpompalamayı kestikten 30 saniye sonra durduğuna” inanıyordu. Yeni araştırmaya göre,insanların bilinçleri, ölümden sonraki üç dakika boyunca açık kalabiliyor.Aralarında Avusturya,ABD ve İngiltere’den hastaların da olduğu, geçmişte kalbi durarak hayattakalabilmiş 2 bin 60 kişiyle yapılan mülakatlar sonucunda; hastaların yüzde40’ı, ölü oldukları klinik olarak açıklandıktan sonra, bilişsel faaliyetlerinindevam ettiğine dair bazı şeyler hatırladıklarını ifade etti.Hastaların yüzde2'sine göre, ölümden sonra vücudun dışına çıkıp, fiziki dünyayı tamamenbilinçli bir şekilde algılamak mümkün.Araştırmaya katılanların neredeyse yarısınınortak görüşü ise ölüme yaklaşma tecrübesinin ‘farkındalık’ değil ‘korku’ olduğuyönünde.
#Ölüm SonrasıCanlılığın ilk ortaya çıktığı milyonlarca yıl öncesinin en ilkel ortamından şimdiki en gelişmiş canlı türlerine kadar evrilen yaşamın en küçük birimi hücreler. Farklı düşünen biliminsanları, hücreleri emir uygulayan pasif robotlar gibi görmeyi bırakmamız gerektiğini; aksine, bedenimizi oluşturan 37 trilyon hücrenin her birinin kendi bilinci olduğu fikrini savunuyorlar.
#HücreYapay zekâ alanındaki gelişmeler eğitimden bilime, finanstan yazılıma, tıptan turizme tüm alan ve sektörleri kökünden değiştirip dönüştürmeye çoktan başladı. Open AI şirketinin geçtiğimiz günlerde GPT-4o isimli en gelişmiş büyük dil modelini kullanıma sunması ile birlikte özellikle dillerin ve buna bağlı olarak dil öğrenimi ve çevirinin geleceği eğitimde en tartışmalı konulardan biri olarak önümüzde duruyor
#Konuk YazarYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yapay zeka uygulaması ChatGPT’nin kullanımı nedeniyle okullarda ve üniversitelerde öğrencilerin, ödevlerini kendi emekleriyle yapıp yapmadığı tartışılıyor” dedi. Bakan Tekin Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Eğitimde Yapay Zeka Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, teknolojiyi kullanmak gerektiğini ancak bunu yaparken teknolojik araçların toplumsal yaşama etkilerini de göz önünde bulundurmanın zorunlu olduğunu belirtti.
#Milli Eğitim Bakanı1999 Marmara depreminin hemen ardından sahada eğitim aksamasın diye kurulan TEGV’in Ateşböcekleri, o tarihten bu yana afetler bölgelerinde çocuklara ilk dokunan gönüllülerden oldu. 6 Şubat depremlerinde de bu durum değişmedi, 17 TIR anında bölgeye ulaştırıldı. Vakfın 30 yaşına bir yıl kala Genel Müdür Sait Tosyalı ile İstanbul Zeyrek’teki tarihi binada bir araya geldik. Tosyalı, “Gelecek 30 yılda 21. Yüzyıl yetkinlerine uygun çocukların yetişmesi için nitelikli eğitimde fırsat eşitliği projelerimizi artırıyoruz” dedi.
#TEGVİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarAraç kullanmak için bir üst yaş sınırı olmalı mı? Bu sorunun cevabı çok uzun süredir tartışılıyor. Doktorlar, ileri yaşlarda ortaya çıkma olasılığı fazla olan görme problemleri ve bilişsel sorunların sürüşe engel olduğunun altını çizerken, sürüş uzmanları ise ehliyet yenileme ve sağlık raporu konularına dikkat çekiyor. Peki sürücüler araba kullanmayı ne zaman bırakmalı?
#Araba KullanmakDoğa etkinlikleri, çocukların günlük hayatta gerçekleşen bulutlanma, şimşek, yağmur, rüzgar, bitkilerin gelişim özellikleri, hayvanların tür ve karakteristikleri gibi doğa fenomenlerini anlaması ve öğrenmesi için yapılan eğitsel çalışmalardır.
#TÜBİTAKVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimAvrupa’da yaşayan ve çocuklarının özel gereksinimlerine çare bulamayan ailelerin umudu Türkiye oldu. Aileler, özellikle Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, İngiltere gibi ülkelerin özel eğitim alanında sınıfta kalması, çocukların yeterli seviyede ilerleyememesi nedeniyle Türkiye’nin yolunu tutuyor.
#Atlantis Özel Eğitim MerkeziAhlat İlçesi’ne bağlı Taşharman Köyü’ndeki atıl durumdaki 50 yıllık okul, bir grup gönüllü öğretmenin geliştirdiği proje ile onarılıp, geri dönüşüm malzemeleri ile sosyal alanı bulunan bir anaokuluna çevrildi. Okul, Vali Oktay Çağtay’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.
#BitlisEkran bağımlılığı yaşı pandemi döneminde geriledi. Yani artık çocuklar daha erken yaşta ekran bağımlısı oluyor. Bu durumda pandeminin yanı sıra dijital oyunlar ve sosyal medyanın giderek yaygınlaşması da etkili. Okul öncesi öğretmenleri , 36-48 aylık uyum sürecindeki çocukların akranlarıyla oyun oynamak yerine tablet ya da telefon istediğini söylüyor. Hatta kreşlerde öğretmenler 24 aylık çocukların da ekran bağımlısı hâle gelmesinden şikayetçi. Ülkemizde yapılan son çalışmalar gösteriyor ki ekran kullanım yaşı 6 aylık bebeklere kadar geriledi. Diğer yandan okul öncesi dönem çocuklarının önerilen süreden 5 kat daha fazla ekrana maruz kaldıkları saptandı. Velilerse durumdan şikayetçi. Ancak evden çalıştıkları için ekranları hayatlarının bir parçası hâli getirmekten başka bir yol bulmakta zorlanıyorlar. Peki ekran bağımlılığı yaşı düşerken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli?
#Ekran BağımlılığıAdayların iyi bir üniversiteye girmek için ter dökeceği 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı, Temel Yeterlilik Test (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda tamamlanacak. TYT sınavı 26 Haziran’da, AYT ve YDT sınavı da 27 Haziran’da yapılacak. Artık sınava geri sayım başladı. Son 15 günün çok kritik olduğunu belirten uzmanlar YKS’ye girecek adayların rutinlerini değiştirmemesi gerektiğini söylüyor.
#GazetehaberleriCardiff Üniversitesi’nde Barbie öncülüğünde oyuncak bebekle oynamanın faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmaya göre Barbie gibi oyuncak bebeklerle oynamanın empati ve sosyal becerileri besleyerek, çocukları geleceğe hazırlamada büyük faydalar sağladığı sonucuna varıldı. Bu projenin detaylarını konuşmak üzere Barbie Oyunun Faydaları Projesi Türkiye Sözcüsü Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti İrem Polat ile bir araya geldik ve kendisine sorularımızı yönelttik.
#Barbie