Üniversite kampüslerine yeni gelen öğrenciler açısından her ekim ayı heyecan, sevinç aynı zamanda belirsizliklerle başlar. İlk günler çoğunlukla yeni işleyiş ve işlemlerle doludur, bunların çoğu da yeni döneme ait problemlerin çözülmesini gerektiren, çok da sempatik olamayan konular.
#Konuk YazarDepremi travmatik bir şekilde yaşayan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri bu yıl aynı zamanda yaşamsal bir sınava girecek. 6 Şubat’ta yaşanmış travmalara bir de sınav stresi eklenince adaylar ne yapmalı? Ne gibi yöntemler uygulayarak performanslarını düşürmeksizin sınava hazırlanmalılar?
#Konuk Yazar'Dünyanın en zengin insanı' unvanını geçen yılın sonlarında Elon Musk'ın elinden alan Bernard Arnault, 80'li yıllardan bu yana lüks tüketim denince akla gelen ilk isim. Rakiplerinin "kaşmir giymiş kurt" olarak nitelendirdiği ünlü iş insanı 20 yıl önce hayatını kaybeden yakın arkadaşının hatasını tekrarlamak istemediği için oldukça zor bir karar vermeye çalışıyor. Peki yarışı kazanan kim olacak?
#Bernard ArnaultLise düzeyinde dünyanın en büyük robot yarışması olan FIRST Robotics Competiton (FRC) tamamlandı. İstanbul’da düzenlenen üç ayrı turnuvanın sonunda kazanan takımlar Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılarak Türkiye’yi temsil edecek.
#FIRST VakfıGeleneksel çocuk oyunlarının, el, göz, kas koordinasyonunu, hızlı ve pratik olmayı, beden hareketlerindeki esneklik ile motor becerileri geliştirdiği günümüzde kitaplara kadar giren kanıtlanmış bir bilgidir. Özellikle çocukluk döneminde zekanın oyunla keskinleştiği, algının ise oyunla güçlendiği gerçeğinden hareketle öğrenciler, eğitsel ortamlarda oyunlaştırma tekniği kullanılarak temel bilgilerle buluşturulmalı.
#Konuk YazarEylül ayı sevinçli okula dönüş öyküleriyle anılır. Ancak üniversite kampüslerine yeni gelen öğrenciler açısından ilk günler pek de sempatik olmayabilir. Lise öğrenimi sonrasında üniversite sınavını kazanarak ve belki de il değişikliği yaparak yeni bir sürece başlayan öğrenciler üniversite yaşamlarının henüz ilk günlerinde çok tedirgin olur ve yalnızlık çekerler. Bu olumsuz tablo ancak oryantasyon faaliyetleri ile değiştirilebilir.
#Konuk YazarDoğa etkinlikleri, çocukların günlük hayatta gerçekleşen bulutlanma, şimşek, yağmur, rüzgar, bitkilerin gelişim özellikleri, hayvanların tür ve karakteristikleri gibi doğa fenomenlerini anlaması ve öğrenmesi için yapılan eğitsel çalışmalardır.
#TÜBİTAKGençlerin robot teknolojisine ilgi duyması için dünya çapında pek çok yarışma düzenleniyor. Bunların en prestijlilerinden FRC’ye katılan, Demirören Medya sponsorluğundaki Türk takımı Golden Horn Robotics buradan büyük ödülle döndü. 10 gün sonra da ABD’de bu alanın ‘şampiyonlar ligi’nde yarışacak gençler anlattı...
#Türk Robotik TakımıEn yeni teknolojiye bağlanan her bir şey için bir maymuncuk ifadeye dönüştü, dijital. Kelime kökenine inersek, biraz kafamız karışacak: Latince “digitalis”, parmakla ilgili demek. 1’den 10’a kadar parmakla saymayı anlatıyor. Çocukken ilk öğrendiğimiz hesaplama yönteminin adı işte. Bugün sözlüklere dijitalin kelime karşılığı olarak geçen 'sayısal'lık (numerik olma) buradan kaynaklanıyor. Yani, dijital eşittir sayısal. Türkçe bu karşılığı düşündüğümüzde bugün dijitalle anlattığımız her ne ise ona sayısal demeyi tercih edemiyoruz. (Bir an dijital sıfatıyla yerleşik söz kalıplarını düşünün: Sayısal vatandaşlık, sayısal okuryazarlık… Ya da tersi bir şey; sayısal sınavlara dijital sınav demiş olsak!...) Sanırım ‘sayısal’ı, meramı ifadede, algılarımızı sarıp sarmalayamadığı için kullanamıyoruz.
#Konuk YazarVehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl; kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl eğitim alanındaki öncü nitelikteki çalışmalarından dolayı İlköğretim Okullarına Yardım (İLKYAR) Vakfı ve vakfın kurucusu Prof. Dr. Hüseyin Vural’a verildi.
#Vehbi Koç Vakfı"İnsan olmaya dair zihinsel, bedensel ve ruhsal alanda kendini tanıyan çocukları hayata hazırlamalıyız" diyen Yazar, Yaratıcı Drama Lideri ve Eğitmen olan Damla Kunç Koçman ile çocuklara nasıl okuma alışkanlığı kazandırılacağı ve bilim kurgu kitaplarının onlara faydalarıyla ilgili bir sohbet gerçekleştirdik.
#EğitimSon yıllarda, kurumsal işlere alımda ölçme ve gelişim merkezi çalışmaları yapılmaktadır. Dijitalleşme ile birlikte bu çalışmalardaki rol oyunlarına simülasyonlar ve oyunlaştırma dahil olmaya yeni yeni başlamıştı ki pandemi ortaya çıktı. Pandemi süreci dijitalleşme sürecini daha da hızlandırdı. Bugün doğan bir çocuk ekranın hayatın içinde olduğu bir dünyaya gözünü açıyor. Yazar, Yaratıcı Drama Lideri ve Eğitmen olan Damla Kunç Koçman’a göre, yapay zekadan korkmamalı ve eleştirdiğiniz oyunları çocukları gelecekteki iş yaşamına hazırlamada bir araç olarak kullanabilmeyi öğrenmeliyiz. Öte yandan yapay zeka artık hayatımızda çok daha fazla yer alacak…
#Çocuk2018-2019 eğitim öğretim yılının 14 Haziran’da sona ermesiyle çocuklar, heyecanla bekledikleri karnelerine kavuştu. Ailelerinden aldıkları karne hediyelerine de. Ancak hediye veren sadece aileler değil. Birçok kurum da yaptığı kampanyalarla karnesini getiren öğrencileri, ödüllendiriyor.
#KarneApple’ın CEO’su Tim Cook “Kodlamayı öğrenmek tüm yabancı dillerden daha önemli” diyor. Dünyanın birçok ülkesinde okul müfredatına giren kodlama eğitimi çılgınlığını mercek altına aldık. Kodlama Derneği’nin kurucusu Gizem Göktepe, yeni tanışanlar için kodlamanın ne olduğunu anlatıyor.
#Kodlama Derneği