Pozitif bilim, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Pozitif bilim nedir öğrenebilir özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Pozitif Bilim nedir? Özellikleri nelerdir? Psikolojide pozitif bilim anlayışı detaylarıyla derledik.
Dünyada birçok doğa olayı meydana gelmektedir. Güneşin doğup batması bile bir doğa olayıdır. İnsanlar çevresinde olup biten şeyleri hep merak etmiştir. Bu meraklarından dolayı da araştırma yapma isteği ortaya çıkmıştır. Yapılan çalışmalara göre fizik, kimya, biyoloji, tarih, sosyoloji gibi çeşitli dallar ortaya çıkmıştır. Peki fiziğin uygulama alanları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitimİnsanların pek çoğunun bu gün olan teknolojiyi kullanabilmesinin nedeni kesinlikle bilim sayesindendir. Bu nedenle insanlar bilimin nasıl başladığı ve nasıl ilerlediği hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Bu nedenle pek çok bireyin aklına Bilim nedir? Bilimin amacı ve özellikleri hakkında bilgi nedir? Soruları gelmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bilim Nedir?İletişim, ikna, motivasyon, tüketici davranışları ile sinirbilim kesişiminde yaptığı çalışmalarıyla dikkat çeken reklamcı, marka danışmanı, akademisyen ve yazar Prof.Dr. Uğur Batı, geçtiğimiz ay düzenlenen TEDx Bursa’da insanın dünyadaki yolculuğunda niye iyi ya da kötü olduğu üzerine etkileyici bir konuşma gerçekleştirdi. Belki de bugünlerde birbirimize çokça sorduğumuz bu sorulara sunumu sonrası da yanıt aramaya devam ettik.
#BursaUzay deyince aklımıza sonsuz bir boşluk geliyor ama aslında durum tam olarak böyle değil. Özellikle gezegenimizin yörüngesi bazıları çoktan ömrünü tamamlamış bazılarıysa gündelik hayatın olmazsa olmazını oluşturan uydularla, parçalanmış uzay araçlarıyla, sözün kısası uzay çöpleriyle dolu. Dahası bu çöplerin sayısı günden güne artıyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?
#UzayABD'deki Icahn Tıp Fakültesi'nde görev yapan bilim insanı Dr. Swan, mikrodalga fırına konularak ısıtılan plastik kaplardaki yiyecekler konusunda uyardı. Bu yiyeceklerde BPA ve Ftalat gibi kimyasalların bulunabileceğine değinen Dr. Swan, "Plastiği asla mikrodalgaya koymayın ve mikrodalgaya plastik kaplarda konularak ısıtılmış yiyecekleri asla ama asla yemeyin" ifadesini kullandı.
#PlastikDünyada milyonlarca Türkiye'de ise on binlerce kişiyi etkiliyor. Zamanla hastaların görme yetilerini tamamen kaybetmelerine yol açıyor. Bu hastalığın tedavisi ise en azından şimdilik ne yazık ki yok. Peki neden oluyor ve en çok kimlerde görülüyor?
#SağlıkCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye'nin önceliği her zaman Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması olmuştur. Türkiye, Suriye topraklarında herhangi bir siyasi mühendislik yahut etnik tefrika çabasına katiyen müsamaha göstermeyecektir." ifadesini kullandı.
#Fahrettin Altunİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#DepremÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#Sponsorlu İçerikKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#1Dünya Sanat ve Bilim Akademisi (WAAS) Başkanı Garry Jacobs, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen 7’nci Uluslararası Geleceğin Eğitimi Konferansı’na katıldı. WAAS Başkanı Jacobs, Hürriyet’e özel yaptığı açıklamalarda yapay zekanın günümüzde, atom bombası kadar güçlü bir teknoloji olduğuna dikkat çekerek, “Günümüz gençlerini teknolojiyi insanlık yararına kullanmaları için eğitmemiz gerekiyor” dedi.
#WAASBilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#Sağlık“Torpilin yoksa oyuncu olamazsın” diyenlere inat idealinden vazgeçmedi, hayalindeki işin eğitimini alarak sektöre adım attı. Bugüne dek 36 tiyatro oyununda oynadı, 2 bin 500 bölüm dizi çekti. Başarılı kariyeri ona yurtdışı kapılarını da açtı, hayranlık duyduğu yönetmenle çalışma fırsatı buldu. “Kolay oyuncu olmadım” diyen Selim Bayraktar’la mesleki yolculuğunu, aşkla söz ettiği eşiyle ilişkisini ve hakkında bilinmeyenleri konuştuk.
#Selim Bayraktar