MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün akşam MHP’yi takip eden gazetecileri iftar yemeğinde ağırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 12 dakikalık grup toplantısı konuşmasına değinen Bahçeli, “Çok anlamı olmayan bir konuşma olmuştur. Şimdi helalleşmeyi kavgalaşmaya çevirmenin anlamı yok. Bayramdan sonra helalleşmeyi kavgalaşmadan sıyırıp bayramlaşmaya dönüştürmesinde yarar var” değerlendirmesinde bulundu. Bahçeli, "Osman Kavala Sorosçudur ve Türk milletini temsil edecek bir zekâda, kabiliyette, soyda değildir" dedi. Bahçeli, HDP'li Paylan için 'Meclis gereğini yapıp atacak' ifadelerini kullanırken sosyal medya düzenlemesi için bayram sonrasını işaret etti. Bahçeli, "Benim gönlümde yatan Cumhur İttifakı'nın adayı, AK Parti Genel Başkanı'dır" ifadelerini kullandı.
#BahçeliKoronavirüs mücadelesinde son durumun ele alındığı Bilim Kurulu toplantısı başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında Bilim Kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, kademeli normalleşme sürecinde illerdeki durumun masada olması bekleniyor. Özellikle tedbirlere dikkat edilmemesi sebebiyle bazı illerde artan vaka sayısı sonrası İstanbul, Ankara, İzmir gibi nüfusun yoğun olduğu illerde alınacak önlemler merak konusu olurken; Bilim Kurulu toplantısında konunun istişare edilmesi ön görülüyor. İşte, milyonları ilgilendiren Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? sorusunun yanıtına yönelik bilgiler....
#Bilim Kurulu Toplantısı Ne Zamanİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Aramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Ben Suriye yönetiminin bizden resmi yazı talebini önemsiyorum, 'gün bildireceğiz' dediler, bekliyorum. Erdoğan benden önce giderse memnun, sorun çözülürse müteşekkir olurum." dedi.
#SuriyeAdalet Bakanlığı'na bağlı Adli Tıp Kurumu'nun Başkanı Dr. Hızır Aslıyüksek, 2023 yılında yaklaşık 29 bin otopsi, 25 bin ölü muayenesi, 435 bin adli muayene ve 150 bin DNA incelemesi olmak üzere toplam 785 bin adli dosyayı inceleyerek, mütalaa ve raporlar düzenlediklerini, 2023 yılında kuruma gelen bilirkişilik taleplerinin tamamının 1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla sonuçlandırılarak adli mercilere gönderildiğini açıkladı.
#Adli TıpTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinÇanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, şehirde yaşanan yangınlarda savaş sırasında patlamamış top mermilerinin patladığını beliterek, “Hâlâ mermi var. 109 yıl geçiyor, daha 100 sene bizim savaş alanında mermi ile top çıkar” dedi.
#Çanakkale200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk Yazar8-9 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2.8 milyonu aşkın üniversite adayı katıldı. Böylesine büyük bir katılımla gerçekleştirilen sınavlar çok ciddi bir organizasyonu gerektiriyor. Devletimizin ilgili bütün birimlerinin yakın iş birliğiyle sınavların tam bir güven ortamında ve başarılı bir şekilde tamamlandığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Bununla ilgili olarak, emeği geçen bütün kurum, kuruluş ve şahıslara bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim.
#Konuk YazarOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıllık restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıldız Sarayı direnişin sembolü, sıradan bir yapı değildir, Osmanlı'nın en sancılı yıllarına tanık oldu" dedi. Erdoğan, "Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Yıldız sarayına girişlerin önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olduğunu duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek. Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek.
#Cumhurbaşkanlığı KararnamesiMardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman bitecek?' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" dedi.
#Depremİstanbul Fatih’te Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilen ve Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülen yapının 2021 yılında başlanılan restorasyonunda sona gelindi. Bizans mimarisine ait tasvirlerinin yer aldığı freskler keşfedilen caminin zemini camla döşenerek adeta müzeye çevrildi.
#FatihMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#MüfredatYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Ülkemizin bölgesel ve küresel konularda önemli bir aktör konumuyla uyumlu olarak bilim diplomasisine önem veriyoruz. Uluslararası alanda ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi geliştirmeye yönelik adımlar atıyoruz" dedi.
#YÖK