Okuru çağlar arası bir yolculuğa çıkaran ilk romanı Devridaim ile 2022 Turgut Özakman İlk Roman Ödülü ve 2024 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanarak edebiyatseverlerin dikkatini çeken Ezgi Tanergeç’in ikinci romanı Geç Kalanlar Kümesi de okurla buluşuyor.
#Ezgi TanergeçYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#CumhuriyetTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerBirçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket EsendalTürkiye’nin ilk aile çocuk yeni yıl festivali 17-18 Aralık’ta Zorlu PSM etkinlik alanında gerçekleşecek. Festivalde çocukları atölyelerden danslara, konserlerden çizgi film kahramanlarına kadar pek çok sürpriz bekliyor. Festival koordinatörü Tomru Dereköylü ile buluştuk, festivalle ilgili merak edilenleri konuştuk.
#Ömür KurtBu hafta sahnelerde çocukları bekleyen birçok yapım var. Dünyaca ünlü ‘Küçük Kara Balık’ ve ‘Çocuk Kalbi’ kitaplarından uyarlanan oyunlar, çocukların çok sevdiği Elsa ve arkadaşları... Anılar biriktirebileceğiniz her fırsatı değerlendirebilmeniz için birbirinden güzel etkinlikler...
#Ömür KurtLeonardo Padura ‘Hayatımın Romanı’nda doğrudan Küba tarihine yoğunlaşıyor ve 19’uncu yüzyıla uzanıyor. ‘Amerika’nın ilk şairi’, ‘Küba’nın en büyük şairi’ gibi sıfatlarla anılan José María Heredia’nın hayatına ve buna paralel olarak Küba tarihine ışık tutuyor.
#Hayatımın RomanıÖzellikle kadın sorunlarını, kendi deyimiyle ‘insanın içini acıtacak’ şekilde yüzümüze vuran hikâyeleriyle, edebiyatımızın en üretken isimlerinden, sayısız ödül sahibi yazar Ayla Kutlu bu ay 84. yaşını kutluyor. Onunla Ankara’daki evinde buluştuk, hem eski albümleri karıştırdık hem de hiç eskimeyen kadın meselelerini konuştuk. Kendi hikâyesi de romanları gibi inişli çıkışlı, çetrefilli, mücadeleci...
#Ayla KutluUsta şair Hidayet Karakuş, ‘Özel Coğrafya Dersleri-Çakıl Taşı’ (Bilgi Y.) kitabını zenginleştirerek yeniden yayımladı. Karakuş, şiir yazarken diline özen göstermeyi, titizlenmeyi de şiire sayar. Böylece ortaya kırışıksız bir gökyüzü gibi duru ve çarşaf gibi uzanan bir denizin pırıltısını taşıyan şiirler çıkar.
#Hidayet Karakuş80’lerin unutulmaz fantastik komedisi “Hayalet Avcıları” geri döndü. Yeni nesil ekran yıldızları Finn Wolfhard ve Mckenna Grace’in başrolünde olduğu “Ghostbusters: Afterlife”, orijinal filmlerin unutulmaz oyuncuları Bill Murray, Dan Aykroyd ve Sigourney Weaver’ı da yeniden bir araya getiriyor. Haftanın öne çıkan diğer filmleri ise Prenses Diana’yı bu kez Kristen Stewart’ın yorumuyla izleyeceğimiz “Spencer” ve Andrew Garfield’ın Oscarlık performansıyla öne çıkan “Tick, Tick... Boom!” Haftanın şarkısı ise alternatif sahnelerin sevilen ismi Güneş Özgeç’ten geliyor: Düş.
#Uğur YükselKorku türünün takipçileri için Edgar Wright’ın Anya Taylor Joy ve Thomasin McKenzie’yi buluşturan filmi “Dün Gece Soho’da” sinemalarda... Dwayne Johnson, Ryan Reynolds ve Gal Gadot’u buluşturan suç komedisi “Red Notice”, efsanevi dizi karakteri Dexter’ı 10 yıl aradan sonra yeniden canlandıran mini dizi “Dexter New Blood” ve Cillian Murphy’nin unutulmaz performansıyla 2000’ler klasiği “Plüton’da Kahvaltı” bu hafta ekranlardan tavsiyelerimiz.
#Uğur YükselPandemi önlemleri sebebiyle öğretmenler dersleri maskeyle anlatıyor. Bu yüzden özellikle anaokulu ve ilkokula giden çocuklar, öğretmenlerinin ağız hareketlerini göremiyor. Uzmanlara göre bu durum çocukların konuşma ve anlama sorunları yaşamalarına sebep olabiliyor.
#Pandemi