Paylaş
Eylül-ekim aylarında tam dört festivale katıldı. Bunlardan biri Ukrayna Kiev’de, diğer ikisi de Kosova ve Kuzey Makedonya’da olmak üzere tam üç ödül aldı. Ayrıca festivale gittiği ülkelerde üç kitabı yayımlandı. 1-6 Eylül tarihleri arasında Romanya’nın Yaş (Laşi) kentinde, frankofon bir festival olan Uluslararası Laşi Şiir Festivali’ne katıldı. Burada Claire Lajus ve Ferda Fidan tarafından Fransızcaya, Valeriu Stancu tarafından da Rumenceye çevrilen ve yayımlanan ‘Sessizliğin Biçimi/ Forma Tecerii’ adlı kitabından şiirler okudu ve şiiri üstüne konuşma yaptı.
Bu festivalden sonra 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da Uluslararası Atina Şiir Festivali’nde ülkemizi temsil etti.
Kiev’de Uluslararası Edebiyat ve Çeviri Festivali’nde Kamit Khna Yayınevi tarafından Cengiz’in seçmelerinden oluşan şiirleri ‘Güllerin Gürültüsü’ yayımlandı.
Yurtdışında aldığı ödüllerle Türk şiirinin de tanınmasını sağladı.
TÜRK ŞİİRİNDE ÖNEMLİ BİR DERGİ: ŞİİRDEN
Metin Cengiz aynı zamanda 2005’te arkadaşları ile kurduğu ‘Şiirden Yayıncılık’ın sahibi ve yöneticisi.
Şiirden dergisi nasıl bir dergi? Türk şiirinde edebiyatında yeri ne? Şimdiye kadar neler yaptı? Katkıda bulunanlar kimler?
Metin Cengiz yaptıklarını yazdı:
Şiirden Yayıncılık farklı etiketler (Digraf, Mercan Kitaplık...) altında şiir, çeviri şiir, şiir üzerine araştırma, deneme ve teorik kitaplar yayımlıyor. Şimdiye değin yayımlanan 280 kitabın 50’si şiir üzerine araştırma-inceleme-deneme ve teorik, 50’si çeviri ve 180 tanesi ise şiir kitabından oluşuyor. Yayınevinde Metin Cengiz, Celal Soycan, Yavuz Özdem, Müesser Yeniay, Engin Fırat’ın bütün kitapları, Yeliz Altunel’in çeşitli çevirileri yayımlandı. Daha önce İngiliz, Fransız, Amerikan ve İspanya şiiri antolojilerini yayımlamış olan yayınevi tarafından son olarak Danimarka edebiyatına giriş niteliği taşıyan ve Hüseyin Duygu tarafından yayımlanan ‘Danimarka Edebiyatı’nı ve Amerikalı ünlü aktivist şair Jack Hirschman’ın ‘Ön Saflar’ adlı kitabını yayımladı.
2010’dan bu yana ‘Şiirden Türk Şiirini Güncelliyor’ mottosuyla Şiirden Dergisi adlı bir de şiir dergisi yayımlayan yayınevi, çeviri kadrosu (Yeliz Altunel, Ruhsan İskifoğlu, Gizem Atlı, Günay Hasan, Övünç Cengiz, Müesser Yeniay, Metin Cengiz) ve editörler kurulu (Celâl Soycan, Yavuz Özdem, Tamer Öncül, Müesser Yeniay ve Metin Cengiz) ile kurumsallaşmaya çalışıyor. İki ayda bir yayımlanan dergide düzenli olarak yaşayan dünya şairlerinden çeviri şiirler ve sürekli yazarları tarafından yazılan, her sayıda yerli bir şairi tanıtmak amacıyla konuşma ve yazılardan oluşan bir dosya ve şiir üzerine kuramsal yazılarla deneme ve inceleme yazıları yayımlanıyor. Derginin son dört sayısı ülkemizin yakın şiir tarihinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla Hilmi Yavuz, Özdemir İnce, Ataol Behramoğlu ve Eray Canberk ile uzun röportajlar yapıldı.”
SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2021 ‘Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, karikatürist, edebiyat, spor ve bilim insanlarına verilen ödüller açıklandı:
Gazetecilik – Canan Coşkun
Karikatür – Hilal Özcan
Edebiyat – Orhan Pamuk
TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi (1896 – 1953)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasında öncü oldu. İlk defa konulu film çevirdi. 1 Mayıs 1948’de ‘Hürriyet Gazetesi’ni yayımladı.
Birçok dergiler çıkardı, karikatürler çizdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken üniversitede Gazetecilik Kürsüsü’nün kurulması için de ilk yazılı başvuruyu yaptı.
Sedat Simavi Ödülleri kırk beş yıldır veriliyor.
MUZAFFER İZGÜ YARIŞMASI
BİLGİ Yayınevi’nin Muzaffer İzgü adına düzenlediği yarışma bu yıl Çocuk Romanı dalındaydı.
Yarışmaya 60 yazar, roman dosyalarıyla katıldı. 60 yazardan gelen roman dosyaları Mavisel Yener, Hidayet Karakuş, Yunus Bekir Yurdakul, Biray Üstüner ve Şenay Akdemir’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.
Birincilik ödülüne ‘Düdüklü Tencere Orkestrası’ isimli romanıyla Dilge Güney değer görüldü.
Dilge Güney, 1980’de Balıkesir’de doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu, İzmir’de avukatlık yapıyor. Daha önce de Gülten Dayıoğlu Ödülü’nü almıştı.
Paylaş