Pandemi sonrasında normalleşen hayat koşullarının ardından milyonların yaz tatilini yine Çeşme’de geçireceğini söyleyen Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Yeryüzündeki cennet Çeşme’ye tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Yazın en güzel anlarını yaşayacağınız ilçemizde, denizimizle, güneşimizle, eğlencemizle sizleri ağırlamaya hazırız. Plajlarımızla, yenilenen Cumhuriyet Meydanı’mızla, festivallerimizle, Alaçatı’nın otantik sokaklarıyla yurtiçinden ve yurtdışından gelecek milyonları ağırlayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.
#1Tam da slogandaki gibi ağzımıza layık bir festival oldu. İzmir Alaçatı’da bu sene 11’incisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde lezzetler havalarda uçuştu. Beldeye gelen yüzbinlerce insan karnaval havasında geçen festivalde hem değişik lezzetlerin tadına baktı, hem de eğlenmenin tadını çıkardı.
#Ot FestivaliToksin kelimesi halk arasında sıkça duyduğumuz ancak tam anlamıyla bilgi sahibi olduğumuz bir terim değildir. Sıkça merak edilen toksin nedir, nasıl oluşur? Toksin vücuttan nasıl atılır? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Toksin Nedir Nasıl Oluşur?Geleneksel mutfakların otantik kaynaklarını incelediğimiz zaman, farklı kültürlerin kendi coğrafyalarına uygun, gayet sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaratmış olduğunu görüyoruz. Bunlar, kar gibi beyaz ekmeğin, rafine şekerlerin, patates cipsi, hamburger, ketçap ve mayonezin, dolayısıyla şişmanlığın dünyanın dört bir yanına yayılmasından çok önceydi.
#SağlıkTARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024’te 51 tarla bitkisi çeşidinin tescil edilerek Türk tarımına kazandırıldığını belirtti. Yerli tohumculuğun geliştirilmesi için yerli bitki ıslahı ve geliştirme çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
#İbrahim YumaklıUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiKahvaltıların olmazsa olmazı çay gün içindeki molaların da vazgeçilmezi. Kimimiz güne çay içmeden başlayamıyoruz, kimimiz de akşam arkadaşlarımız ya da ailemizle vakit geçirirken çay olmadan yapamıyoruz. Peki, çayı daha lezzetli hale getirmek için neler yapabilirsiniz?
#ÇayAlfabede bulunan harfler sırası ile sayılır. Oyunda bulunanlar dur der ve seçilen harf ile istenilen seçenekler doldurulur. Sırası ile yazılan seçeneklerin altına bulunanlar yazılır ve puan verilir. Son derece keyifli olan bu oyunu evde, okulda her yerde oynayabilirsiniz. Oyun için gerekli olan sadece kağıt ve kalemdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#B Harfi İle Başlayan İsimlerYaz aylarının en büyük sorunlarından sinekler, sivrisinekler ve karıncalar... Doğal yöntemlerle hazırlayacağımız karışımlarla hepsiyle savaşabilir; bu küçük canlılardan, ısırıkları nedeniyle oluşan kaşıntı ve kızarıklıklardan kurtulabiliriz.
#Dr. Ecz. Metin UyarKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol TiryakioğluTarım ve Orman Bakanlığı, 79 ilde toplam 733 adet bal ormanı kurdu. 2023 sonuna kadar hedef, bal ormanı sayısını 790’a çıkarmak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “2022 yılı için 100 bin tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz. Türkiye dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. Hedefimiz üretimimiz arttırmak” diye konuştu.
#BalMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#Baharatlar