Ancak yazın getirdiği güzellikleri doyasıya yaşayabilmemiz için öncelikle sağlıklı olmamız gerekir. Sıcak hava vücuttaki tuz ve sıvı kaybını arttırır ve bu kayıpların yarattığı pek çok sakıncalı durum vardır. "Peki neden sıcaklar vücudun sıvı kaybını artırıyor" diyecek olursanız; sıcaklar damarların genişlemesine neden oluyor ve bu genişleme sonucunda da sıvı kaybı birdenbire artıyor.
Yaz mevsiminde meydana gelen bu sıvı kaybının yarattığı etkileri ortadan kaldırmak için günde ortalama iki litre su içilmeli. Ancak suyla yetinmek, özellikle sıcak yaz aylarında pek mümkün olmadığından; taze sıkılmış meyve sularından da güç almak mümkün. Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz. Özellikle et yemekten kaçınmalıyız. Günlük beslenmemizde meyve ve sebzeye daha çok pay ayırmalı ve sıvı kaybını arttıran alkol, çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmalıyız. Yani güneş, eğlence ve tatil gibi güzel şeyler çağrıştıran yaz mevsimi, biraz da özeni ve dikkati çağrıştırmalıdır.
Ballı soyalı patlıcan kızartması
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
3 adet orta boy kemer patlıcan
Sos için
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı karabiber, pul biber
1/2 su bardağı sıcak su
Kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ
Patlıcanları alacalı (çizgili) soyup yıkadıktan sonra, verevine, bir parmak kalınlığında doğrayın. Acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Diğer taraftan, sıvıyağı tavada kızdırıp suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patlıcanları iyice kızartın. Kızaran patlıcanları el süzgeciyle alıp servis tabağına yerleştirin. Sosu hazırlamak için; zeytinyağını küçük bir tencereye aktarıp üzerine, soya sosu ve balı ekleyin. Üzerine karabiber ve pul biberi serpiştirip limon suyu ve 1/2 su bardağı sıcak suyu da ilave ederek, sosu, orta ısılı ateşte, 10 dakika kadar kaynatın. Hazırladığınız sosu patlıcanların üzerinde gezdirdikten sonra yemeği servise sunun.
Pirzola kervansaray
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 45 dakika
Malzeme listesi
1 kg kuzu pirzola (ikili ya da üçlü olarak parçalara ayrılmış)
1 çay kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı biberiye otu yaprağı
2 tatlı kaşığı hardal
2 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı zeytinyağı
Ekmekli Sos için
6 dilim bayat tost ekmeği
2 yemek kaşığı tereyağı
4 diş sarmısak
1/2 demet maydanoz
Tost ekmeklerinin içlerini ufalayın. Tereyağını eritip, derin bir kaba aktarın. Ekmek içini, ezilmiş sarmısak ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırdıktan sonra bekletin. Karabiber, kekik, biberiye, hardal, tuz ve zeytinyağını ayrı kapta karıştırın. pirzolaları bu karışımda 15 dakika bekletin. Geniş bir teflon tencereyi ısıtarak pirzolaları sosuyla birlikte bu tencereye aktardıktan sonra orta ısılı ateşte, çevirerek 15 dakika kadar kızartın. Kızarttığınız pirzolaları geniş bir tabağa alın. Hazırladığınız ekmekli sosu, pirzolaların her tarafına sürün. Fırın tepsisine yerleştirip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirin. Kızarmış patates ve domatesle servise sunun. Pirzolaları kızartırken tencereye akmış olan sosu üzerinde gezdirmeyi de ihmal etmeyin.