1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiOna gülmemek mümkün değil. Tam yeni nesil kafası. Yarattığı her tiplemenin ruhuna girebilen, bunlar için ‘alter ego’ diyen; yine kendisinin yarattığı müthiş hazır cevap, ilişki koçu ‘Tutkum Boğuşmak’ karakteri ile fenomenleri olan Utku Ergin ile bir araya geldik.Sürekli yeniliğin peşinde, düşünen ve güldüren bir isim olan Utku Ergin, yıllar öncesinde stand-up ve komediyle uğraşanlara ‘Açık Mikrofon’ platformunu kuruyor.İnsanlar kendi dilinde bile espriyi zor yaparlarken, yapsa da anlaşılmazken, Utku Ergin California’da İngilizce stand-up gösteriler yapmış.YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta işi güldürmek olan insanın iç dünyasına kapı araladık. Güldürmenin bile ne çok emek istediğini Utku Ergin ile fark ettik.Her şeye rağmen ve her şeye inat ‘gülmeyi sevenlere’ gelsin bu güzel sohbet...
#1Bundan böyle pazartesi günleri şehrin yeme-içme kahramanlarının hikâyelerini, hayallerini aktaracağım size. İlk sırada Elif Boyner var. Minimum atık ve minimum karbon ayak izi hedefiyle Caddebostan’da Vertical isimli bir kompleks açtı Elif. Vertical’da dikey tarım da yapılıyor. Ayrıca Boyner’in söylediğine göre günlük ortalama 600 kişinin geldiği Vertical’da sadece bir büyük boy torbalık çöp çıkıyor.
#Elif BoynerVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganBu sene 11’incisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’ni bir önceki yazımda paylaşmıştım. Harika bir organizasyonun yanında muhteşem yemekleri de tatma fırsatı buldum. Gittiğim tek bir restoran vardı. Yeni nesil konseptli “Bi’Nevi - Alaçatı”ya bayıldım. Alaçatı’da kime sorsam, kiminle konuşsam yerini biliyor. Adından söz ettiren bir mekan. Ünlülerin de uğrak mekanı. Hatta mekana girdiğimde bir de sürprizle karşılaştım. Teknik direktör Yılmaz Vural, oradaydı ve kendisiyle uzun uzun sohbet etme fırsatı da buldum. Bi’Nevi Restoran özellikle meze, etleri ve sunumuyla öne çıkan A Plus bir mekan. Şu an misafirleri için yenilenme aşamasında. Mekanın ortaklarından Kemal Demirci, “Yaza bomba gibi gireceğiz” diyor. Gelelim mekanın özelliklerine....
#Alaçatı Ot FestivaliYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#VejeteryanYeşilçam filmlerine de göz kırpmaya başlayan Netflix, Kemal Sunal’ın 12 filmini kataloğuna ekledi. Obam çiftinin yapımcılığında hazırlanan müzik ve animasyon dizi “We The People” ve yönetmenin hayranlarının kaçırmayacağı “Andrey Tarkovski: Bir İbadet Olarak Sinema” belgeseli haftanın diğer ekran seçenekleri. Güneş Özgeç’in mistik sularda gezinen ritmik şarkısı “Bence Gerçek Hepsi” de haftanın müzik tavsiyesi.
#Uğur YükselYeni kısıtlamalar çerçevesinde restoranlar müşterilerine bir süre içeride hizmet veremeyecek. Ama müdavimi olduğunuz mekânların lezzetlerinden ayrı kalmanıza gerek yok. Lüks restoranların bile birçoğu kepenk indirmemek için paket servise geçti. Jürimiz üç büyük şehirde, farklı fiyat skalalarından paket servis yapan 30 mekân seçti.
#GazetehaberleriEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriSayıları o kadar hızlı artıyor ki aralarından seçim yapmak da artık bir uzmanlık alanı. Beslenmesini bu yaşam felsefesi üzerine kurmuş ya da vegan lezzetleri iyi tanıyan jürimize en beğendikleri yerleri ve tavsiyelerini sorduk. Salata ve sebze tabaklarından başka seçenek çok.
#GazetehaberleriVejetaryen ve vegan mutfak kültürüne sahip ancak damak tadınıza uygun restoran ve kafeleri bulamıyorsanız listemiz tam size göre! Raw beslenme anlayışı, vegan, vejetaryen, glütensiz ve paleo gibi mutfak arayışları için Türkiye’de seçenekler kısıtlı ancak biz en iyilerini seçtik. Beş jüri üyesinin ilk tercihi Zencefil restoran oldu.
#Türkiye’Deki Vegan RestoranlarSon yıllarda yapılan beslenme ile ilgili araştırmalar, insanların fast food yiyecekleri terk ederek bitkisel bir diyet uygulamalarına sebep oluyor. Elbette bunda, hayvansal gıdaların sağlıksız koşullarda üretilmesi ve hayvanların da tıpkı bizim gibi çevresel kirlilikten ciddi şekilde etkileniyor olmalarının da etkisi var. Bu nedenle artık dışarıda yemek yiyorsak bile, sağlıklı menülere sahip olan restoranları tercih etmeye çalışıyoruz. Bu yazımızda sizlere sağlık deposu menüleriyle göz dolduran mekânlardan bazı örnekler getirdik. İşte gözünüz kapalı kendinizi teslim edebileceğiniz o leziz restoranlar…
#Sağlıklı BeslenmeHiçbir hayvansal ürünü yemiyor, kullanmıyor, sürmüyorlar. Kimi küçük yaşlarından itibaren bir aydınlanma yaşayarak, kimi yakınlarının etkisinde kalarak; bazıları sağlığını, bazıları da dünyanın geleceğini düşünerek karar alıyor. Sebepleri farklı olmakla birlikte her geçen gün daha çok kişi bu beslenme tarzına yöneliyor. Trend mi, yaşam tarzı mı, inanç şekli mi? ‘1 Kasım Dünya Vegan Günü’ arifesinde anlamaya çalıştık.
#1 Kasım Dünya Vegan Günü“Yerim bitiririm” tarzı bir şey mi olsun, “Bi git bakıcaz” diyen atarı bol bir pop mu? Yoksa üstü dıptıs altı koyu arabesk bir kokteyl mi arzu edersiniz? Peki memleket halini anlatan pop ağıta ne dersiniz? İşte son günlerde çıkan yerli şarkıların kategorileri...
#Onur Baştürk