Beyindeki gri madde sağlıklı bir birey için büyük önem arz ediyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada, incelenen insanlar; yaş, cinsiyet ve sağlık durumuyla ilgili değişkenleri ve sosyoekonomik koşulları da dikkate alınarak sınıflara ayrıldı. Beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan ve ‘Gri Cevher/ gri madde’ adı verilen dokuda, koronavirüsle enfekte olanlar ve olmayanlar arasında belirgin farklılıklar göze çarptı. Peki, beyindeki gri madde (gri cevher) nedir, ne işe yarar? İşte gri madde hakkında merak edilenler…
#Beyindeki Gri MaddeCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan dokuya gri cevher ya da diğer adıyla gri madde denmektedir. Araştırmalar sonucu koronavirüs nedeniyle gri madde (gri cevher) ‘in küçülüyor olması bu madde hakkında sorgulamaları beraberinde getirdi. Peki, beyindeki gri madde nedir, ne işe yarar? İşte gri maddeyi azaltan ve artıran şeyler…
#Gri MaddeKoronavirüs (Kovid-19) üzerinde incelemelerde bulunan İngiliz bilim insanları, virüsün yeni bir zararını keşfetti. Bu keşif 'Kovid-19'da yeni yan etki mi bulundu' tartışmalarının fitilini ateşledi.
#DünyaDüne kadar kucağınızdan inmeyen yavrunuz birden size düşman mı kesildi? Söylediğiniz her şeye burun mu kıvırıyor? Kapılar yüzünüze mi çarpılıyor? Evin önünde dikilen yağlı saçlı, suratsız çocuklar gerçekten onun arkadaşları mı? Bu karda kışta yaka bağır açık dolaşmak da neyin nesi? Daha 14 yaşında hayatın anlamını çözdüğünü sanan bu tavırlar nereden çıktı? Hani bunların en korkunç dönemi 2 yaştı? Zaman makinesine girip 2 yaşına mı ışınlandı bu çocuk? “Terrible two”nun (Korkunç 2 yaş) devam filmi Terrible Teen’e (Korkunç Ergen) hoş geldiniz !
Okumak, yazmak, hesap yapmak... Beynimizin bu marifetleri, beyindeki gri madde içindeki yıldız hücrelerin, astrositlerin eseri; bu hücreler ikinci bir öğrenme ve ezberleme yolu oluşturuyor! Bu keşif zekamızın işleyiş tarzıyla ilgili yeni bulgular sunuyor.
Menopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozKoronavirüsün çok sayıda nörolojik sorunu tetikleyebileceği giderek daha da netleşiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada hafif seyreden Covid-19’un bile beyinde küçülmeye neden olabileceği açıklandı. Peki bu durum nasıl sonuçlar ortaya çıkarabilir? Endişelenmeli miyiz?
#KoronavirüsSağlıklı bir beyne sahip olmamızı sağlayan, bilimsel olarak ispatlanmış tek yiyecek balıkta bol miktarda bulunan omega 3 yağıdır. Yedikleriniz yalnızca beden sağlığınızı değil, akıl sağlığınızı da etkiliyor. Bilim adamları beyin sağlığının korunmasında en etkili yiyecek maddesinin balıkta bulunan uzun-zincir omega-3 yağ asitleri olduğunu söylüyor.
Beyindeki asimetri öte yandan müzisyenlerin neden aynı aletleri farklı çaldıklarını açıklamakta. Mesela, düşük titreşimli sesleri daha iyi duyan bir piyanist, eserleri daha ritmik çalarken, yüksek frekanslı sesleri daha iyi işitenler özellikle de uzun melodileri vurgularlar.
Amerikan U.S.News & World Report dergisi, erkek çocukların hem biyolojik hem de ruhsal açıdan kızlardan farklı olduklarına ilişkin bir dosya yayınladı. ABD’deki araştırmalar, güçlü olması beklenen erkek çocuğun daha dayanıksız olduğunu, okullarda öğrenme güçlüğü çekenlerin üçte ikisinin oğlan olduğunu ortaya koyuyor.