Kadir Has Üniversitesi, geleceği kuranlar ile geleceğe yön verenlerin bir arada olduğu “Rehber Öğretmenler Akademisi” düzenledi. Bu yıl ikincisi düzenlenen akademide, üniversitenin akademisyenleri tarafından, öğretmenlere sosyal bilimlerden fen bilimlerine, mühendislikten sanata kadar her alanda yeniliklerin anlatıldığı dersler verildi.
#ÜniversiteBilim insanları beyin gücünü artırmak için ne kadar yürümeniz gerektiğini açıkladı. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? İşte ilginç detaylar…
#YürümekKozmetik Ürün Uzmanı Biyolog Ayça Güngör, gündelik hayatın vazgeçilmezi haline gelen kozmetik ürün sektöründe insan psikolojisinden davranış bilimine, beynin uyarılmasından kendini iyi ve farklı hissettirmeye varana kadar çeşitli mesajların devreye girdiğini belirterek, “Kozmetik endüstrisi değişik algı yöntemleriyle tüketicinin tercihlerini etkilemek için nöropazarlama stratejisine yöneliyor” dedi.
#Kozmetik Ürün Uzmanı Biyolog Ayça Güngörİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞK2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı. Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı.Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzFrankfurt’ta geleneksel olarak gerçekleştirilen Türk Tiyatro Festivali, bu yıl 10’uncu kez gerçekleştiriliyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı dolayısıyla özel olarak hazırlanan festival, Frankfurt’un önde gelen tiyatrolarından ‘Gallus Tiyatrosu’nda 26 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında yapılacak.
#AlmanyaABD’deki ünlü Mayo Clinic’de görevli Türk nöroloji profesörü Nilüfer Ertekin Taner, Alzheimer hastalığını ve beyin bozukluğunun farklı etnik gruplardan insanları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için potansiyel olarak çığır açan çalışmasına 41 milyon dolarlık bir devlet desteği aldı. Araştırmadan elde edilecek verilerin, tedavi yolunu açabileceği belirtildi.
#ABDTuğçe Taşçı, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta’da geleceği tasarlıyor. Meta’nın sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinin tasarlandığı departmanda araştırmacı biliminsanı olarak görev yapan Taşçı, insanların makinelere sadece düşünerek komut verebileceği bir teknoloji üzerine çalışıyor.
#Tuğçe TaşçıBilim dünyasında ve buna paralel olarak da tıpta yaşanan gelişmeler insanlığın var oluşundan beri çare aradığı ‘ölümlülüğü’ ortadan kaldırabilir mi? Dünyanın en saygın bilim dergilerinin başında gelen Nature’da, dün yayınlanan makale, deyim yerindeyse dünyayı ayağa kaldırdı.
#Organ NakliTeknoloji girişimciliğinin öne çıkan isimlerinden Elon Musk’ı duymayan yoktur diye düşünüyorum. Çalışmalarını, insanlığın ve medeniyetin daha iyi bir geleceğe kavuşması vizyonuyla sürdüren Elon Musk, 1971 Güney Afrika doğumlu, mühendis, endüstriyel tasarımcı ve teknoloji girişimcisi.
#Elon MuskLondra'nın sembollerinden biri olan siyah taksilerde şoför olabilmek için önce "dünyanın en zor ezber sınavı" olarak bilinen bir testi geçmek gerekiyor. Yıllarca çalışmayı gerektiren bu zorlu sınavı geçen bir avuç kişi, bugünlerde sadece şehirdekilere değil, dünya üzerindeki 50 milyondan fazla insana hizmet edecek bir projeye de katkı sağlıyor. Ayrıntılar haberimizde...
#LondraHer yıl ekim ayının ilk cuması kutlanan Dünya Gülümseme Günü’nün mottosu ‘Bir iyilik yapın, birinin yüzünü güldürün’... Ama başkasını güldürmek için önce kendimizi güldürmemiz gerek. “Durup dururken nasıl güleyim” diyorsanız, kahkaha yogası ve gülümseme egzersizleriyle sahte kahkahaları birkaç dakika içinde gerçeğine dönüştürmek mümkün.
#GülmeBeden sağlığımız kadar psikolojik sağlığımız da çok önemlidir. Psikolojimizin de tıpkı bedenimiz gibi dengeli ve doğru beslenmeye ihtiyacı var. Bunun için duygu yönetimi önemli. Duygu yönetimi demek, beynimizdeki kimyasal eczanenin yönetimi demektir. Bir insanın psikolojisini iyi yönetmesi, beyin kimyasını iyi yönetmesi demektir. Yatırımda kaynak yönetiminde havuz formülü vardır. Havuzu büyük tutacaksın. En önemli psikolojik kaynağımız olan sevgiyi geniş tutacaksın. Sevgi cömerdi olacağız.
#PsikolojiTeknolojinin günden güne gelişmesi ile artık çeşitli hastalıkları teşhis etmek için daha iyi yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerden birisi olan EMG kas ve sinir gibi vücutta yer olan birimlerde var olan sorunları en etkili şekilde tespit ediyor. EMG nedir, nasıl çekilir ve ne işe yarar gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
#Emg Nedir Ve Nasıl Çekilir?Kadir Has Üniversitesi tarafından, üniversitenin kurucusu ve hayırsever iş insanı merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak amacıyla her yıl verilen Kadir Has Ödülleri’nin töreni, 22 Mart’ta dijital platform üzerinden yapılan canlı yayınla gerçekleştirildi. 16. Kadir Has Ödülleri’nde Nörobilim alanında büyük başarılara imza atan ve bu alandaki araştırmalara katkı sağlayan Türk bilim insanlarına “Üstün Başarı Ödülü” ve “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” takdim edildi.
#Kadir Has Üniversitesi