Paylaş
Bu söz Carlo Ancelotti’nin oğlu ve yardımcısı Davide Ancelotti’ye ait. Neredeyse 20 yıl önce, Carlo Ancelotti’nin AC Milan ile Avrupa futbolunda öncülük ettiği psikolojik destek kavramı oğlu Davide’nin futbol yolculuğuna da ilham kaynağı oldu.
‘ZiHiN ODASI’NIN MÜDAViMiYDi
Davide Ancelotti 2007-09 yıllarında AC Milan’da genç bir orta saha oyuncusuyken Milanello tesislerindeki yenilikçi bir psikoloji laboratuvarı olan ‘Zihin Odası’nı en çok ziyaret eden isimlerin başında geliyordu.
Bu ilgisi o kadar güçlüydü ki, antrenörlüğe odaklanmak için kariyerini kısa kestikten sonra spor bilimleri okudu ve üniversitede oyuncuların motor becerileri üzerine yazdığı tezle de büyük bir övgü aldı. Madrid’de çalışmadan önce babasına Bayern Münih, Napoli ve Everton’da yardımcılık yaptı.
2014’TE R.MADRiD’E UYKU KOÇU GETiRDi
Carlo Ancelotti, 2014’te Real Madrid teknik direktörü olarak ilk görevinde uyku koçluğunu başlattı. Carlo Ancelotti’ye göre bu projeler ağırlıklı olarak teknik ekibini desteklemeyi amaçlıyordu.
Çünkü antrenörlerin psikolojiyi anlamasını, oyunculara nasıl yaklaşması ve nasıl iletişim kurmaları gerektiğini öğrenmelerini istiyordu. Aradan geçen yılların ardından her şey değişti. Artık Madrid’de kendi psikologları olan oyuncular var.
PSiKOLOJiK VERiLERE SAHiPLER
Elbette bilimin en çok geliştiği yerlerden biri olan İngiltere Premier Ligi’nde de durum çok farklı değil. Pek çok Premier Lig kulübünün spor bilimleri departmanı, özgüven, odaklanma ve motivasyon seviyelerini kaydediyor.
UZMANLAR iŞBAŞINDA
Bir anlamda oyuncuların psikolojik olarak kodlanmış verilerine sahipler. Avrupa’nın önde gelen kulüpleri de farklı algı gibi bilişsel becerileri geliştirmek amacıyla beyin görüntüleme ve sanal gerçeklik teknolojisini deniyor. Premier Lig kulüpleri, oyuncuların güvenini ve odaklanmasını desteklemenin yanı sıra kaygı ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarını belirleme konusunda eğitimli uzmanları giderek daha fazla kullanıyor.
KORKULARI YENiYORLAR
Bir psikolog, uzun süre sahalardan uzak kalan bir oyuncunun yeniden sakatlanma korkusunun üstesinden gelmesine aynı zamanda takım arkadaşlarıyla birlikte motivasyonel hedefler belirlemesine yardımcı oluyor.
NÖROBiLiMCiLER ARTIK SAHADA
Basketbol, golf ve okçuluk gibi sporlarda sıkça kullanılan nörobilim artık tüm Premier Lig kulüpleri tarafından uygulanıyor. Futbolcuların kafasına takılan sensörler sayesinde psikolojik anlamda rahatlamaları ve oyuna daha çok odaklanmaları sağlanıyor. Bu uygulama sayesinde beyin aktivitesi analiz edilerek, her oyuncunun kendisi için neyin işe yaradığını belirlemesine yardımcı olunuyor.
BEYiN TARAMA TEKNOLOJiSi DENENDi
RC Lens Akademisi yakın zamanda, anksiyete, tükenmişlik, depresyon ve uykusuzluk gibi durumlarla ilişkili sinirsel aktiviteyi belirlemek için tasarlanmış beyin tarama teknolojisini denedi.
Oyunculardan, vücut tarafından üretilen elektrik sinyallerini kaydeden 18 sensörlü bir kulaklık takmaları istendi.
Altı dakika içinde, bilgi, bir temel taramaya karşı çapraz referans verilen beynin bir görüntüsünü oluşturmak için kullanıldı ve oyuncuların uyku yoksunluğu gibi durumlarla ilişkili “biyobelirteçler” tespit edildi.
PSiKOLOJi ARTIK BiR TABU DEĞİL
Akademilerin çoğu, gelecek vaat eden genç oyuncuların sadece oyunda değil, zihinsel olarak da eğitilmeleri için tam zamanlı çalışan uzmanlara sahip. Bu konuda uzun yıllardır geride kalan PSG kulübü de teknik direktör Cristophe Galtier’in isteği üzerine spor alanında uzmanlaşmış psikologlardan oluşan bir departman için harekete geçti.
Futbolda psikoloji artık bir tabu değil. Oyuncuları yönetme şeklimizi geliştirmemiz ve onların karar verme sürecini iyileştirmemiz gerekiyor. Yeni jenerasyonun farklı bir zihniyeti var. Oyun değişiyor, oyuncular gelişiyor. Bize de uyum sağlamak düşüyor.
Paylaş