Kalça ultrasonunun iki ila altı aylık bebeklere uygulanan bir ultrason olduğunu söyleyen Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bu uygulamanın doğuştan kalça çıkığı olup olmadığını tespit edebilmek için yapıldığını belirtiyor.
#Transfontanel Ultrason NedirHayatınızın son 20 yılının elinizin sürekli titremesi nedeniyle zehir olduğunu düşünün. Ardından da bu dertten sadece 44 saniyelik, kansız, bıçaksız bir operasyonla kurtulabildiğinizi... Kulağa inanılmaz geliyor, değil mi? Peki gerçek olduğunu söylesek? Ayrıntılar haberimizde...
#Odaklanmış UltrasonGeçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkTedavisi henüz bulunamamış olan ARDS, Koronavirüs nedeni ile oldukça artış göstermiştir. Pek çok insan ARDS’nin ne olduğunu tam olarak bilmemektedir. Peki, ARDS nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi sürecinde neler yapılabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ards Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Tiroid hormonlarının hayati önem taşıdığını ve az ya da çok çalışması durumunda birçok hastalığı beraberinde getirdiğini aktaran Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, “Bazen de hormon salınımlarındaki artışın çok hızlı ve bol miktarda kana verilmesi durumunda ‘tiroid fırtınası’ tablosunun ortaya çıkabiliyor. İşte içimizdeki fırtına bundan sonra kopar” diye konuştu.
#Prof. Dr. Erhan AyşanBazı çocuklar koronavirüsü hafif belirtilerle geçirirken, bazıları hiç belirti göstermeden hastalığı atlatabiliyor. Uzmanlar, koronavirüse maruz kalan çocukların "MIS-C" yani multisisteminflamatuar sendrom hastalığına yakalanabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, "Koronavirüs geçirdikten yaklaşık 4-6 hafta sonra ortaya çıkan farklı bir klinik tablo mevcut. Mide bulantısı, kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı gibi bağırsak tutulum bulguları görülebiliyor. Bu hastalık korkutucu ve ölümcül sonuçlar doğurabildiğinden bizim için önemli" dedi.
#MIS-CSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekMüstakbel anne, kapalı bir kutu. Tıp bu kapalı kutuyu mümkün olduğu kadar görünür kılmak, içinde büyüyen bebeğin gelişimini takip etmek için pek çok yöntem geliştirdi. Ya bebekte Down sendromu, trizomi 13, trizomi 18 gibi kromozomlara bağlı bir sorun varsa? Kalp hastasıysa? Yemek borusu gelişmemişse? Beyni su topluyorsa? Bir parmağı yoksa? Bu tür kabuslar görmeyen hamile kadın herhalde yoktur.
2000’li yılların başında HRT (hormon -östrojen ve progesteron- yerine koyma tedavisi) menopoza girmiş her kadına önerilen bir tedaviydi. 2002 Mayıs’ında Kadın Sağlığı Çalışması’nın (Women’s Health Initiative-WHI) ilk sonuçları hormon tedavisi HRT’yi tahtından etti. Araştırmaya göre hormon tedavisi, kalp ve damar hastalıkları ile meme kanseri riskini artırıyordu.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Ameliyatlarda bundan böyle neşter ve narkoz kullanılmayacak. Dokuyu kesmeden, yüksek yoğunluklu ses ışınları kan damarlarındaki hasarları onaracak, kalpteki ritm bozukluğunu giderecek veya ölümcül bir tümörü ortadan kaldıracak. Işınlar, pirinç tanesi büyüklüğündeki bir alanda, komşu dokulara zarar vermeden işini görebilecek.